DR Kongo: Lite tid til lek, men store drømmer

Bilde KOngo Case Makangu Luwiya 3.jpg

GODE DRØMMER: Makangu Luwiya er 8 år, og vil bli prest når han blir voksen. Kan drømmer bli til virkelighet i et land med lite mat? 

 

Lærer, minister, sykepleier, prest. Fremtidsplanene til barn i DR Kongo er ikke så ulike de norske barn har selv om hverdagen er annerledes. Nok mat gjør det lettere for barna å oppnå drømmene sine.


 

Tekst: Guy-Marin Kamandji og Tormod Nuland Foto: Catherine Trautes

 

I DR Kongo har Caritas Norge, med støtte fra Norad, matsikkerhetsprogrammer for 7200 husholdninger i provinsene North-Kivu, Maniema, Bas-Congo og Tanganyika. Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) lider 20 prosent av barna i DR Kongo av kronisk underernæring. Familiene som deltar i matsikkerhetsprogrammene til Caritas får blant annet opplæring i mer effektivt og klimatilpasset jordbruk. Når familiene får økt sine avlinger, slik at de har nok mat, blir det også lettere for barna å konsentrere seg på skolen.

Vi har snakket med noen av barna i disse familiene, for å spørre dem om hvilke drømmer de har, men også om noen av problemene i livet deres.

 

Lite tid til lek

Barna bor i ulike landsbyer nært hovedstaden Kinshasa. I landsbyene bor barna i hus som har tak av strå, mødrene tilbereder mat på bål og barna henter vann fra kilder som man må gå mellom tre og fem kilometer for å finne. Barna bruker mye av dagen etter skoletid på å hjelpe foreldrene med arbeid i huset eller på markene, så det blir ikke mye tid til lek. Det finnes ingen elektrisitet i landsbyene og de har ikke tv eller kino. Foreldrene til barna har nok en mobiltelefon eller en liten radio med batterier, for å holde kontakten med omverdenen. Men å reise herifra, er vanskelig. Fra landsbyene er det enten dårlige veier, eller ingen veier i det hele tatt.

 

Les også:

 

Strømløse drømmer

Det er mange barn i DR Kongo som har det på samme måten, kanskje mer enn halvparten av barna i landet bor på landsbygda uten elektrisitet. Men fremtidsdrømmer trenger ikke strøm, se bare her:

Benedicte Lola:

Bilde Kongo Case Benedicte Lola.jpg


– Jeg heter Benedicte Lola, er 12 år, går i femte klasse og har to brødre. Nå er jeg på vei for å hente vann og da må jeg gå tre kilometer med bøtten på hodet. Drømmen min for fremtiden er å bli lærer. Det håper jeg at jeg klarer, selv om jeg ikke alltid får med meg alle timene på skolen. Foreldrene mine har dårlig råd, og jeg må hjelpe dem i arbeidet.

 

Bazi Mbala 

Bilde Kongo Case Bazi Mbala.jpg


– Jeg heter Bazi Mbala, er 12 år gammel og går i 6. klasse. Akkurat nå har jeg mest lyst til å spille fotball, men i fremtiden håper jeg at jeg kan bli minister.

 

Bénédicte Mansanga Malamu: 

Bilde KOngo Case Benedicte Mamsanga Malamu.jpg

 

– Jeg heter Bénédicte Mansanga Malamu, er 12 år gammel, og vil bli sydame når jeg blir eldre. Nå lærer jeg om planter og planting sammen med venninnene mine.

  

Les mer:

Les på polsk

 

Ved å støtte årets fasteaksjon, redder du liv.

SMS: Send kodeord nullsult til 2160 (200 kr per sms)

Vipps: 12135, merk betalingen nullsult

Gavekonto: 8200.01.93433