Pave Frans: Arkivene etter Pius XII vil bli åpnet i 2020

 

Åpner De hemmelige arkiver for historikere

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpg

BLANT FOLKET: Pave Pius XII blant folk under bombingen av Roma under andre verdenskrig.  Foto: Vatican News

 

 

Kunngjøringen kom under en audiens for ledere i Vatikanets Hemmelige arkiver søndag 4. mars. De var samlet for å markere 80-årsjubileet for valget av Pius XII som biskop av Roma.

 

Tekst: Christopher Wells, Vatican News og NTB

 

Pave Frans reflekterte over «Guds tjener pave Pius XII og hans ærverdige minne», og da at han «styrte Peters bark (Kirken) på et av de tristeste og mørkeste tidspunktene i det tyvende århundre». Paven sa om Pius XII at han «allerede hadde blitt gransket og studert» og diskutert i det vide og brede – og sågar kritisert, noen ganger på en fordomsfull og overdrevet måte. Idag, sa paven, blir Pius XIIs pontifikat re-evaluert, og han håper at en mer balansert oppfatning av historien, vil fremkomme.

For å styrke innsatsen til historikerne som arbeider med Pius XII, sa paven at de delene av Vatikanets hemmelige arkiv som omhandler Pius XIIs pontifikat, vil bli gjort tilgjengelig for forskere fra og med 2. mars 2020.  Pave Pius XII var Kirkens overhode i årene 1939 til 1958.

 

sp0b2ad7.jpg

FEIRER FRIHETEN: Bildet er av frigjøringen av Roma, 5. juni 1944. Tusenvis av mennesker samlet seg på plassen foran Peterskirken for å høre pave Pius XII tale. Foto: Scanpix 

 

Dyrker hukommelsen

Pave Frans takket Vatikanets arkivarer for deres store innsats for å systematisere dokumentene etter pave Pius XII og klargjøre dem for offentliggjøring. Arbeidet har pågått siden 2006. Arkivarbeid «dyrker hukommelsen», sa han: «På en måte kan det sammenlignes med å dyrke et majestetisk tre, hvis grener rekker helt opp til himmelen, mens røttene er solid plantet i jorden.» Hvis Kirken er som dette treet, så arbeider arkivarene som gartnere med oppgave å holde de historiske røttene friske og i live. Da kan «de grønneste og yngste grenene fortsette å strekke seg oppover med god næring fra bakken.»

Da han kunngjorde åpningen av arkivet etter Pius XIIs pontifikat, sa paven at han gjorde det med «en ren sjel som er fylt av tillit til at seriøs og objektiv forskning vil kaste et riktig lys over pave Pius XIIs virke». «Kirken er ikke redd for historien», sa paven, «tvert imot så elsker hun den, og ønsker å elske den mer og bedre, slik Gud elsker historien.»

 

Millioner av sider

Pave Pius XII døde 9. oktober 1958 i Vatikanets sommerresidens i Castel Gandolfo nær Roma. Vanligvis går det 70 år før Vatikanet frigir arkivet til tidligere paver, og pave Pius XIIs dokumenter skulle dermed ha ligget nedlåst til 2028. Vatikanet vurderer imidlertid å gjøre den tidligere paven til helgen, men først må all tvil om hans forhold til nazistene ryddes av veien. Pius XII-arkivet anslås å inneholde hele 16 millioner dokumentsider.

 

Israelsk glede

I Israel hilses Vatikanets beslutning om å åpne for innsyn med glede.

– Vi gleder oss over denne beslutningen og håper at den vil gi fri tilgang til alle relevante arkiver, sier en talsmann for regjeringen, Emmanuel Nahshon, til nyhetsbyrået AFP.

Yad Vashem (The World Holocaust Remembrance Center) er også tilfreds.

– Det baner vei for objektiv og åpen forskning, sier holocaust-museet i en kunngjøring.

 

Les mer