Vatikanet: Klart for nye salige og ærverdige

Vatikanet, 19.3.2019 (KI/Hagiography Circle/Sala Stampa) – Den 19. mars 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Den ærverdige Maria Emilia Riquelme y Zayas (bildet), spansk grunnlegger av kongregasjonen «Misjonssøstre av Det aller helligste sakrament og av den salige Jomfru Maria Immaculata» (Misioneras del Santísimo Sacramento y María Inmaculada), født den 5. august 1847 i Granada i Spania, og død den 10. desember 1940 samme sted, ærverdig den 14. desember 2015.

To dekreter anerkjenner martyriet til i alt åtte personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til snarlige saligkåringer. Dette gjelder:

  • Guds tjenere Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu og Iuliu Hossu, biskoper; drept av hat til troen på ulike steder i Romania mellom 1950 og 1970.
  • Guds tjener Alfredo Cremonesi, italiensk prest i Det pavelige institutt for utenlandsmisjon (PIME), født den 16. mai 1902 i Ripalta Guerina i Italia, død av hat til troen den 7. februar 1953 i landsbyen Donoku i Burma (Myanmar).

I tillegg har fem personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Francesco Maria Di Francia, italiensk sekularprest for erkebispedømmet Messina-Lipari-Santa Lucia del Mela og grunnlegger av kongregasjonen «Kapusinersøstre av Jesu hellige hjerte» (Suore Cappuccine del Sacro Cuore), født den 19. februar 1853 i Messina i Italia og død den 22. desember 1913 i Roccalumera i Messina i Italia.
  • Guds tjenerinne Maria Hueber, grunnlegger av kongregasjonen Tertiarsøstre av St. Frans, født den 22. mai 1653 i Brixen i Tirol (da i Østerrike), nå Bressanone i provinsen Bolzano i regionen Trentino-Alto Adige i Nord-Italia, død den 31 juli 1705 samme sted.
  • Guds tjenerinne Maria Teresa Camera, italiensk grunnlegger av kongregasjonen «Døtre av Vår Frue av Pieta» (Figlie di Nostra Signora della Pietà), født den 8. oktober 1818 i Ovada i Alessandria i Italia og død den 24. mars 1894 samme sted.
  • Guds tjenerinne Maria Teresa Gabrieli, italiensk medgrunnlegger av kongregasjonen «Søstre av de fattige» (Suore delle Poverelle – Istituto Palazzolo), født den 13. september 1837 i Bergamo i Italia og død den 6. februar 1908 samme sted.
  • Guds tjenerinne Luisa Ferrari (ordensnavn Giovanna Francesca dello Spirito Santo), italiensk grunnlegger av instituttet «Fransiskanske misjonssøstre av Det inkarnerte Ord» (Suore Missionarie Francescane del Verbo Incarnato), født den14. september 1888 i Reggio Emilia i Emilia Romagna i Italia, død den 21. desember 1984 i Fiesole i Toscana i Italia.

Hagiography Circle / Sala Stampa / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)