Flinke elever ryddet søppel

 

Laudato si'-dagen 3. mai

article_img_20190503_101756.jpeg

DAGENS SPØRSMÅL: – Hvorfor kaster de fra seg hundebæsj i hundeposer, lurer Emil Jacob Huber og Markus Loga Gjerde fra 4. klasse på. Her rydder de opp blant forsøpling i Anton Christian Houens plass utenfor Trefoldighetskirken.

 

Fredag 3. mai var det såkalt Laudato si-dag på alle de fem katolske skolene i Norge. Det vil si i Arendal, Bergen, Bodø og Oslo. Laudato si er navnet på et brev som pave Frans har skrevet hvor det legges vekt på miljøvern, bærekraftig utvikling, klimatiltak med mer.

 

Tekst og foto: Jan-Erik Løken

 

Som en stor felles start på dagen var alle elevene ved St. Franciskus skole samlet til gudstjeneste i Trefoldighetskirken hvor p. Sigurd Markussen ledet en flott skolegudstjeneste. Tusen takk til organist Tim Blomberg for flott deltagelse!

Så bar det ut på forskjellige oppdrag for de ulike klassene denne dagen. Noen lagde vegetarisk mat, andre lagde ting med resirkulerbare materialer. Det var fotogruppe, en gruppe fra 10. klasse som hjalp 1. klassinger, og mye annet. 

 
Skikkelig søppeltur

Elevene i 3. og 4. klasse dro ut på jakt etter søppel. Planen var å komme seg helt opp til Biejordene, men det ble funnet så mye søppel før man kom så langt at det ble nødvendig å korte litt ned på ruta. De flinke elevene fikk ryddet ganske grundig rundt Christian Anton Houens plass på Tyholmen, før de ryddet videre langs Sparebanken Sør og Kittelsbuktveien. Særlig langs Kittelsbuktveien var det en del søppel, spesielt nede i skrenter og under steder som er vanskelig å komme til. Barna fikk med seg mye, men måtte reise fra et stort teppe og enkelte andre ting som lå slik til at de vanskelig kunne få det med seg.  Det ble også tid til en deilig halvtime i sola med niste utenfor Gard. Til slutt ble det ryddig rundt omsorgshjemmet i Plankemyra og rundt krysset ved Dampen.

 

article_img_20190503_103307.jpeg

IVRIG RYDDEGJENG: Kontaktlærer Miriam Loane med blant andre Shekinah Renee Ødegård, Ella Victoria Rakeie, Erik Zubcov, Alexander Glazik og Anna Maria Ayad Ishak.

 

article_img_F_LaudatoSiPrimoAnno.jpeg

MILJØVETT I PRAKSIS: Tre fulle sekker med søppel og enda mer plukket elevene Julian Rea (f.v.), Temi Andrea Opsanger Gjermundsen og Helena Zachariassen, som alle går i 4.klasse.

 

Andre Laudato si'-aktiviteter på  St. Franciskus skole

Laudato si-dagen på St. Franciskus skole: De syv forskjellige stasjonene elevene kunne velge på Laudato si-dagen var vegetar matlaging, systasjon, planting, bygge plantekasser, strandrydding, foto og bygge biehotell. Unknown.jpeg

– Vi begynte dagen med gudstjeneste for 1 – 10. klasse i Trefoldighetskirken i Arendal. Deretter deltok alle elevene på aktivitetsdagen. Hovedfokus var miljø og hva hver enkelt av oss kan gjøre for å bevare miljøet, sier Kate Dahlen Caritas- og Laudato Si'-ansvarlig ved skolen.
Elevene plantet, spikret, lagde vegetarmat, tok bilder, passet på hverandre, designet en ny logo til Laudato Si som vi kan bruke på de katolske skolene i Norge (bilde t.h.) og ryddet strender.
– Dagen var vellykket, både elevene og lærene var trøtte da den var over, men lærerik var den, forteller Dahlen, og heldigvis: 
– Vi ser frem til å gjenta opplevelsen neste år!

 

laud17.jpeg

Foto: Foto-gruppen 

x.jpg

Foto: Foto-gruppen  

y.jpg

Foto: Foto-gruppen  

 

Unknown 2.jpegUnknown-1.jpegUnknown-2.jpeg

Unknown-3.jpeg

Alle foto: St. Franciskus skole 

 

 

Fakta om Laudato si’

  • Pave Frans' såkalte klima-encyklika
  • Ble lansert i Roma sommeren 2015
  • Rundskrivet er 180 sider langt
  • Paven bygger videre på det tidligere paver har sagt om miljøspørsmål
  • Han slår fast at Laudato si’ inngår i Den katolske kirkes sosiallære, fordi den tar opp et sosialt anliggende: vårt forhold til Skaperen, til skaperverket og til hverandre.
  • Paven henvender til alle mennesker, fordi klima handler om oss alle – og om vårt felles hjem.
  • Han slår fast at klimaendringene er menneskeskapte.
  • Teksten er en kombinasjon av vitenskap, politikk og teologi,
  • I Laudato si’ kaller paven oss til en radikal personlig omvendelse

 

Les mer