Grunnleggeren av L’Arche er død

 

Jean Vanier (1928 – 2019) 

sp03cd49.jpg

NORGESBESØK: Kirkemøtet i Trondheim. Jean Vanier var hovedforedragsholder under Kirkemøtet i 199. På bildet Jean Vanier (t.h.) i samtale med Edvard Hoem og søster Eva fra Engen kloster i Kolbu. Foto: Gorm Kallestad

 

Jean Vanier (90) døde i natt. Han viet livet til å gi lidende mennesker håp.  – Evangeliets budskap, sa han, – er at vi skal bli barmhjertige menn og kvinner. Hvis du blir et barmhjertighetsmenneske, vil du ligne Jesus.

 

Tekst: Sergio Centofanti, Vatican News

 

Jean Vanier grunnla L’Arche (1964), et fellesskap som tar vare på mennesker med funksjonshemninger. Arken-fellesskapene er aktive over hele verden med rundt 150 sentre. Vanier led av kreft og ble pleiet ved et Arken-hjem i Paris.

Pave Frans er informert om Arken-grunnleggerens død og hans vikarierende talsperson Alessandro Gisotti meddeler at paven «ber for Vanier og for hele Arken-familien». Paven møtte Vanier 21. mars 2016 og husker ham som en mann av «smil og vennlighet».

Vanier ble født Genève 10. september 1928. Han var offiser i den kanadiske marinen og deltok i grunnleggelsen av av bevegelsen Foi et Lumiere (Tro og lys) i 1971. Han var medlem av Det pontifikale råd for legfolket og mottok i 2015 Templeton-prisen, én av den religiøse verdens høyeste utmerkelser.

 

Funksjonshemmedes vitnesbyrd om Gud

– Vårt oppdrag, sa Vanier i et intervju med Vatikanradioen, – er å ta imot en verden av ekstrem svakhet, fattigdom og lidelse, mennesker som ofte er blitt utstøtt ... Arken er et sted for forsoning, der folk fra forskjellige religioner og kulturer kan møtes. Dette forvandler livet til mennesker med funksjonshemninger – og det forvandler dem som stiller opp som frivillige. Arken er, tross alt, et sted for feiring, og målet er at alle skal være glade. Vi ønsker å være et tegn på funksjonshemmedes betydning, fordi de har et budskap, men få vet det: De er faktisk valgt ut til å være Guds mektige vitner.

 

Da han ble tildelt Templeton-prisen sa Vanier i et annet intervju med Vatikanradioen at «denne prisen setter søkelys på funksjonshemmede, og det er viktig. Det som gir Arken-fellesskapet og Tro og Lys’ særpreg, er innsikten i at funksjonshemmede er supre mennesker!»

Vanier minnet om viktigheten av å leve sammen: – Jeg er overbevist om at det idag er nødvendig å skape fellesskap som kan leve evangeliets verdier: å leve Bergprekenen og evangeliene kan oppnås ganske enkelt ved å leve sammen.

 

Gledens budskap

I et annet intervju la Vanier vekt på gledens betydning: – For meg er hele forestillingen om evangelisering fylt av glede, fordi vi har mottatt gode nyheter! Verden er ikke bare et sted for vold og ondskap, den er også Ordet som ble kjød – Gud kom for å fortelle oss noe. Gud elsker menneskeheten, Gud er tilstede. Det betyr ikke at vi ikke behøver å kjempe mot ondskapen; det er maktmisbruk i verden, det er maktmisbruk i meg og i oss alle, men Jesus er sterkere og vi bevarer håpet om at Han vil hjelpe oss.

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpg

BRØDRE I BARMHJERTIGHET: Den hellige pave Pave Johannes Paul II møtte Jean Vanier i 1997 ved utdelingen av Den hellige pave Paul VIs internasjonale pris. Les pavens tale ved anledningen. Foto: Vatican Media 

 

Les mer om Vanier