St. Olav bokhandel: Avgjørende kapittel i bokhandelens historie

 

Færre kjøper bøker i butikk. Utviklingen truer St. Olav bokhandel.  

IMG_5002 2.jpeg

TRIVES I NYINNREDET BUTIKK: Butikkmedarbeider Jorån Jorån Heggtveit (t.v.) og daglig leder Marianne Fjordholm i St. Olav bokhandels nye barnekrok. De trives i den nye og mindre utgaven av bokhandelen, men er bekymret over trendene i varehandelen: – Vi kan ikke overleve uten større omsetning, sier Fjordholm.  

 

Var du katolikk i Norge i på 60-, 70-, 80,- eller 90-tallet, måtte du innom St. Olav bokhandel i Akersveien for å kjøpe katolsk litteratur. Sånn er det ikke lenger; det merker bokhandelens trofaste medarbeidere.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Det gule huset i Akersveien 14 er ikke stort, likevel opplever mange at døren er høy, porten vid – og terskelen svært lav. Hit kommer katolikker, søkende og tvilende ikke bare for å handle, men for en katolsk opplevelse eller samtale helt uten bindinger. Legger du turen innom nå, vil du fort merke at ting er i forandring:

Bokhandelen er blitt ny. Hva har skjedd, daglig leder Marianne Fjordholm?

–  Vi har flyttet ned fra annen etasje og konsentrert butikken til første etasje. Butikken er blitt mer komprimert og tilgjengelig – og vi håper at det gir en enda bedre opplevelse for våre kunder, forteller Marianne og forklarer at krybbefigurskapene nå er flyttet opp i første etasje og at kundene kan forvente større sesongvariasjon.

– Det blir ikke jul hele året, for å si det sånn: Vi vil også prioritere de andre kirkelige høytidene – og dessuten sakramenter som ferming/konfirmasjon.

Fjordholm medgir at færre kvadratmeter er en utfordring, men på den annen side: Nå er det færre trapper å gå i og man finner mer på mindre plass.

– Butikken er blitt mer luftig på grunn av skapene, det er hyggelig. En av de kjedeligere konsekvensene er at vi slutter med musikk. Vi har rett og slett ikke plass lenger, sier Fjordholm og legger til at de ennå har en del CD-er igjen: Mange av dem selger de til reduserte priser.

– Kom innom for et kupp, oppfordrer St. Olav bokhandels daglige leder.

Hvorfor har dere flyttet om og innredet nytt?

– Vi har redusert arealet av økonomiske hensyn, for å spare penger: først og fremst husleie, men vi sparer også på å ha færre ansatte. En butikk på tre etasjer trenger større betjening enn en butikk på drøye én etasje, det sier seg selv.

 

IMG_4987.jpeg Store utfordringer

Varehandelen er stilt overfor store utfordringer. Situasjonen blir beskrevet som en varslet krise. Butikkhandel med bøker er blant bransjene som opplever størst nedgang i salget: Hvis vi sammenligner tallene fra februar 2018 med februar 2019, ble det solgt nesten 30 prosent færre bøker over disk i butikk. Samtidig øker netthandelen dramatisk :I løpet av 2018 handlet norske forbrukere varer og tjenester på nett for 144 milliarder kroner. Det er en vekst på 17 prosent sammenlignet med 2017.

Hvordan er den økonomiske situasjonen for bokhandelen nå?

– Vi lider under at varehandelen sliter. Vi merker at det er færre kunder på en vanlig hverdag enn tidligere. Det gjorde vi også før jul, som vanligvis er høysesong. Hadde det ikke vært for støtte fra bispedømmet, så hadde vi simpelthen ikke klart oss, forteller Fjordholm. Hun har håp om en lysere fremtid, men for at det skal oppfylles, må de som ønsker en katolsk bokhandel i Norge, også handle i St. Olav bokhandel.

– Røkelseslukt, musikk og kompetent veiledning får man rett og slett ikke på nett. Vi gir en katolsk opplevelse, og kunden kan bla i boken, lukte på røkelsen og spørre oss til råds. Det er vår store styrke. Når det er sagt, satser vi også på nettbutikk. For mange, særlig dem som bor et stykke utenfor Oslo, er det et godt alternativ. I 2018 lanserte vi ny butikk, og vi legger stadig inn nye varer.

 

Et unikt lavterskeltilbud

St. Olav bokhandel er visstnok Oslos eldste bokhandel i drift. Hvilken rolle har bokhandelen spilt i det katolske miljøet?

– Jeg tror bokhandelen har rekruttert mange til Den katolske kirke. Vi er det første møtet med det katolske miljøet for mange. Her er de anonyme, de kan snuse på troen uten at det blir et formelt møte med forventning om en agenda eller at en stiller med konkrete spørsmål, sier Fjordholm. Hun tror ikke det er rent få som har konvertert etter å ha vært kunde hos St. Olav bokhandel i noen år.

Hvorfor mener du at den fysiske bokhandelen fremdeles er viktig?

– Fordi vi er det eneste åpne lavterskel-tilbudet til søkende mennesker utenfor kirkerommet. Vi fyller et legmannsbehov for katolsk litteratur. Vi har også et helt unikt tilbud for barns religiøse oppdragelse, sier Fjordholm og minner om at bokhandelen er det eneste stedet i Oslo-området der man kan kjøpe religiøse gjenstander av høy kvalitet: Krusifikser, røkelse, røkelseskar, kors og lys, for eksempel til dåp.

– Vi er også et av de få steder der man for eksempel kan kjøpe et julekort med religiøst motiv. Her er alltid bibler. Det er ikke gitt at man får kjøpt det i en vanlig kjede-bokhandel lenger, sier daglig leder Fjordholm.

St. Olav bokhandel har eksistert i snart 60 år, og er en møteplass både for kristne og ikke-troende. Nå spørs det hvor lenge økonomien tillater videre drift:

– Jeg skulle ønske at vi nå kunne tenke nytt og litt større for å komme fremtiden i møte: St. Olav bokhandel kunne hatt plass til trivelig café, moderne møtelokaler – og kanskje sågar en utstillingsplass. Da kunne vi virkelig blitt et sted for kulturelle møter, både for katolikker, søkende og ikke-troende. Da trenger vi naturligvis nye og egnede lokaler. Det er koselig her vi er, men plassen er en begrensning for mulighetene, påpeker Fjordholm.

 

Nedleggelse truer

Stadig flere nordmenn handler i utenlandske nettbutikker viser undersøkelsen Norsk E-handel 2018. Handel med bøker er intet unntak fra trenden.

Hvorfor handle her fremfor i en utenlandsk nettbokhandel?

– Vi har brorparten av litteraturen vår på norsk. Her kan du bla i bøkene – og finne ut om det egentlig er den boken du har behov for eller vil lese. Mange kommer inn uten å vite eksakt hvilken bok de trenger, da kan vi – med solid utdannelse og mye erfaring – veilede dem i letingen. Dessuten: Hvis man skal ha en egen katolsk butikk i Norge, så må norske katolikker handle her. Kjøper man kun i utenlandske bokhandler, vil man miste St. Olav bokhandel og muligheten til å komme innom her for en prat eller kjøp av en bok, et lys, en krybbefigur eller en annen religiøs gjenstand. Jeg tror det gir et fattigere katolsk miljø i Norge.

Hva er din oppfordring til gamle og nye kunder?

–  Kjenn deres besøkelsestid: Bruk oss. Vi kan ikke overleve uten større omsetning. Går bokhandelen konkurs, kommer det sannsynligvis ikke en ny, sier Marianne Fjordholm, daglig leder i St. Olav bokhandel.

 

St. Olav bokhandels 3 handletips for sommeren

IMG_4969.jpeg

BOK: «Med munkene på Hovedøya 1. august 1197» av Karl Gervin (St. Olav forlag): Ikke bare en god bok, den gir en fin anledning til å komme seg ut på Hovedøya. En dagstur dit er også en slags kortreist pilegrimsopplevelse, som man kan kombinere med andre katolske steder i Oslo – klosterruinene i Maridalen, for eksempel.

VELVÆRE: Tautra Pilegrimsbalsam: Den er utrolig god. Marianne bruker balsamen selv mot stiv nakke – og den virker!

IKON: Hellig Olav-ikoner: St. Olav bokhandel selger plakater, små, mellomstore og store treplater med samme motiv av Norges evige konge, Hellig Olav. Disse ikonene får du ikke kjøpt andre steder.