Vatikanet: Klart for nye salige og nye ærverdige

Vatikanet, 12.6.2019 (KI/Zenit/Sala Stampa) – Tirsdag den 11. juni 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Ett dekret anerkjenner martyriet til tre personer, noe som gir dem tittelen ærverdige (Venerabilis) og åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Guds tjenerinne Pilar Gullón Yturriaga og to ledsagere (bildet), spanske legkvinner fra bispedømmet Astorga, drept av hat mot troen den 28. oktober 1936 i Pola de Somiedo i Spania).

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Augustus Tolton, amerikansk sekularprest for erkebispedømmet Chicago, født den 1. april 1854 i Brush Creek i Ralls County i Missouri i USA, død den 9. juli 1897 i Chicago i Illinois i USA.
  • Guds tjener Enzo Boschetti, italiensk sekularprest for bispedømmet Pavia, født den 22. mars 1827 i Milano i Italia, død den 29. september 1870samme sted.
  • Guds tjener Felix Tantardini (it: Felice), italiensk legbror i «Det pavelige institutt for ytre misjon» (Pontificium Institutum pro Missionibus Exteris – PIME), født den 28. juni 1898 i Introbio i Como i Italia, død den 23. mars 1991 i Taunggyi i Shan i Myanmar (Burma).
  • Guds tjener Johannes Nadiani (it: Giovanni), italiensk legbror i «Kongregasjonen av Det helligste sakrament» (Congregatio Presbyterorum a Sanctissimo Sacramento – SSS), født den 20. februar 1885 i Santa Maria Nuova i Forlì i Italia, død den 6. januar 1940 i Bergamo i Italia.
  • Guds tjenerinne Maria Beatriz del Rosario Arroyo (ordensnavn: Maria Rosario av Visitasjonen), filippinsk grunnlegger av kongregasjonen «Dominikanske søstre av Den hellige Rosenkrans» (Sororum Dominicarum Sanctissimi Rosarii Philippinarum), født den 17. februar 1884 i Molo i provinsen Iloilo på Filippinene, død den 14. juni 1957 samme sted.
  • Guds tjenerinne Maria Paola Muzzeddu, italiensk grunnlegger av selskapet «Døtre av Mater Purissima» (Compagnia delle Figlie di Mater Purissima), født den 26. februar 1913 i Aggius i Sassari i Italia, død den 12. august 1971 samme sted.
  • Guds tjenerinne Santina Collani, italiensk ordenssøster i «Instituttet av de barmhjertige søstre» (Istituto delle Suore Misericordiose), født den 2. mars 1914 i Isorella i Brecia i Italia, død den 22. desember 1956 i Borgo d’Ale i Vercelli i Italia.

Sala Stampa / Zenit / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)