Alt klart for Olsok 2019

 

IMG_1144 2.jpeg

DIRRENDE OLSOK-HETE: Det fenomenale sommerværet bidro til at Olsok 2018 ble en sterk opplevelse på flere enn ett vis. Her ligger St. Olav domkirke, Trondheim, badet i nattlig sommerhete. Hadde kirken hatt ben å gå på, ville den nok tuslet ned til Nidelven (t.v.) for å ta en svalnende dukkert, men den gang ei. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Iløpet av olsokfeiringen i 2018 ble det satt varmerekord i Trondheim med en gjennomsnittstemperatur for døgnet på 27,1 grader. Også i år meldes det om sommerlige temperaturer og nedbørsfattige dager for de ankomne pilegrimer.  

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Kommer man til Den katolske kirkes nasjonale olsokfeiring i Trondheim og på Stiklestad for å sole seg, blir man skuffet: Programmet er altfor tettpakket til at man kan drive sommerlig dank i solsteken. Likevel: Temperaturer som hverken fordrer «ouillbuks» eller «stævli», er å foretrekke selv for en standhaftig pilegrim. Man kan om ikke annet snøre en litt lettere striesekk.

Førstkommende fredag 26. juli meldes det om 29 grader og sol, lørdag og søndag blir det mer sol, ingen skyer, og 28 grader. Mandag 29. juli, selve olsokdagen, feires med 21 grader og lettskyet trønderhimmel.  IMG_8907.jpeg

– Hvordan går det med antall påmeldinger? Kommer det flere enn i 2018?

– Antallet påmeldinger så langt er meget bra – og det fører for eksempel til at vi må dele gruppen opp under transport: Vi kjører to busser både til Åre og Stiklestad i år. Vi er ca. 100 personer som drar fra Trondheim i buss; det kommer også folk fra svensk side og flere kjører privatbil. Til soddmiddag (med sviskekompott til dessert, red.anm.) på Stiklestad er det nå påmeldt 110 personer, forteller en opprømt og småstresset Per Albert Vold, leder for Den nasjonale olsokkommisjonen.

– Er det for sent å melde seg på nå, eller?

– Fristen har løpt ut, men vi har ennå plass til noen få etternølere. Da må de være kjappe! 

– Har du sjekket været? Hva slags trønderklima kan pilegrimene forvente seg?

– Trønderværet blir som det alltid er under olsok: meget varmt – sol og over 30 grader fra fredag og hele helga, forteller kommisjonsleder Vold og minner om at også pilegrimer dehydreres under trøndersk tropesol:

– Husk å ta med drikke, er hans klare budskap.  

 

 

Merk Hellig Olavs nærværPer_Albert_Vold_20190403_04.jpeg

– Per Albert Vold (bilde t.h., foto: Jan Erik Kofoed), for dem som ennå teller på knappene: Hvorfor skal de ende opp med å reise opp til Olavs siste hvilested for å overvære katolsk olsok?

– Å oppleve olsok i Hellig Olavs by er en utrolig sterk opplevelse; byen syder av folkeliv og konserter. I tillegg tar man del i, og får den åndelige føde gjennom, Hellig Olavs nærvær blant oss i dag, sier Vold og trekker frem den katolsk valfart i Hellig Olavs fotspor østover og den pontifikale messen i Nidarosdomen – på kongens dødsdag 29. juli i kirken hvor hans grav er – som to av høydepunktene i år.

Bussturen til og fra Åre gamle kirke tar noen timer, så Vold kommer med nok en nyttig formaning:

– Ta med en liten matpakke til Åre. Det blir ikke matservering før etter messen, sier Vold. Både hensynet til eget blodsukker og ens medpassasjeres ve og vel bør motivere deltagerne til å følge kommisjonslederens pilegrimstips.

– Vi la ut programmet tidlig i år – og da med forbehold om endringer. Er det kommet noen endringer? Er det noe nytt?

– Programmet er i hovedtrekk slik det er lagt ut. Det kan skje noen små justeringer underveis, men i store trekk blir opplegget som planlagt.

 

Slik blir olsokværet i Trondheim

(s)olsok 2019.jpg

 

 

Les mer