Benedikt XVI om Kirkens enhet

 

Nye uttalelser i stort intervju

8sQ8CLzjYEQ.jpg

KIRKEN OVERVINNER STRID: – Hennes enhet har alltid vært større enn interne motsetninger og krig, sier tidligere pave Benedikt XVI i et intervju. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

 

I et intervju nylig publisert i den italienske storavisen Corriere Della Sera understreker pave emeritus Benedikt XVI Kirkens enhet og hvordan den alltid overvinner interne stridigheter.

Ifølge nyhetsbyrået CNA fremholder tidligere pave Benedikt XVI i intervjuet også at det bare finnes én pave: «Paven er en og paven er Frans.»

 
Del av historien

– Kirkens enhet har gjennom århundrene alltid stått i fare. Det er en del av historien. Krig, interne konflikter, sentrifugale krefter, trusler og splittelser. Men til slutt har vissheten om at Kirken er og må forbli én alltid vunnet. Hennes enhet har alltid vært større enn interne motsetninger og krig, fastslår Benedikt XVI i intervjuet.

Artikkelen bygger på et intervju som den italienske journalisten Massimo Franco gjorde med Benedikt i Vatikanets hager i juni under festen for Corpus Christi. Franco sier i en kommentar at når historien skal skrives om disse, som han kaller dem, Benedikts «hemmelige år», så kan man ikke se bort fra de kardinaler og biskoper som har avlagt ham hemmelige besøk for å få oppmuntring og trøst, og for å uttrykke sin kritikk mot, og sin frustrasjon over, ulike hendelser og situasjoner i Kirken. Franco påpeker at Benedikts overveielser alltid har endt i svar som har betonet Kirkens enhet. Med Massimo Francos egne ord: «Benedikts fokus på Kirkens enhet er tydeligere enn noensinne.»

 

Rådgiver

Siden sin avgang fra paveembetet i 2013 har Benedikt levd et stille liv i bønn. Innimellom har han hatt møter med sin etterfølger, pave Frans, og ifølge Frans også stilt som rådgiver ved flere anledninger. Ifølge Massimo Franco viser den 92-årige tidligere paven «en beundringsverdig hastighet i tanken».

Den 29. juni, høytidsdagen for De hellige apostler Peter og Paulus, markerte i år også 68 års jubileet for Benedikts, dengang Joseph Ratzingers, prestevielse. Ifølge italienske medier planlegger den avgåtte  paven å tilbringe sommeren i fred og ro, bare avbrutt av det sedvanlige besøket av hans bror Georg samt noen frokost- og lunsjmøter med gjester. Benedikt trives godt i Italia, som han betegner som et vakkert, men et «litt kaotisk land».

(Catholic News Agency)

 

Les hele intervjuet på italiensk