STORSATSNING: YOUCAT-Bibelen endelig på norsk!

 

Forord av pave Frans

Bla i YOUCAT-Bibelen her

  

Endelig kommer YOUCAT-Bibelen på norsk! St. Olav forlags storsatsning for ungdom er snart i butikken, mens selve lanseringen skjer på Bibeleldagen 2020. 

 

Tekst og video: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

YOUCAT-Bibelen er på 433 sider og består av utdrag fra samtlige bøker i Bibelen – også de deuterokanoniske. Oversettelse og bearbeidelse har vært et formidabelt prosjekt med et dusin personer involvert. Forslagssjef i St. Olav forlag Kristine Dingstad er stolt over resultatet. 

– Er det en sånn «bibel for dummies», som man egentlig bør være litt flau over å lese istedenfor «Voksen-Bibelen»?  

– Her er svaret enkelt: Nei! Dette er en bibelutgave å bli klok av. Jeg vil faktisk påstå at man får med seg mer av Bibelen ved å lese denne enn om man leser hele originalen uten hjelpemidler. Med mindre man har fotografisk hukommelse, da. Når det er sagt: Hvis «for dummies» betyr for alle som ikke er skolerte bibelteologer, så kan vi kanskje allikevel kalle den det? Dog vet jeg at også fagteologer har fått noen aha-opplevelser av å lese Y-Bibelen, sier forlagssjef Dingstad, for selv de kan ikke alltid på rams de mer eller mindre obskure småprofetene, alle forskjeller og likheter mellom Rut og Ester, den røde tråden i Malaki eller om Haggai virket før eller etter det babylonske fangenskap. 

– Ikke at dette er av de mest sentrale trossannheter, men likevel … smiler Dingstad. 

 

 
Laget av biskoper og ungdom

Mange katolikker fortviler over at det ikke er mulig å kjøpe en ekte katolsk Bibel – med de deuterokanoniske bøkene – på norsk.  De kan trekke et lettelsens sukk når de leser YOUCAT-Bibelen:   

– Er «alt» med i YOUCAT, eller er noe tatt ut?

– YOUCAT-Bibelen består av kun utdrag fra hver enkelt av Bibelens bøker – selvsagt også de deuterokanoniske, som ikke er inkludert i den protestantiske bibel, sier Dingstad.

Utvalget er foretatt av en gruppe fra Den østerrikske bispekonferanse, og hele konseptet er utviklet i samarbeid med ungdommer. Alle utdrag settes inn i sin rette sammenheng gjennom forklarende småtekster, og margene er fulle av relevante sitater fra helgener, forfattere og andre, henvisning til YOUCAT Ungdomskatekismen, øvrige bibelreferanser, faktaopplysninger, kart etc..

– Alt av dette hjelper til å åpne opp teksten for leseren på en ny måte. De geniale YOUCAT-illustrasjonene er gjennomgående og sammenhengene gjennom hele boken. Konseptet er smart, og jeg vet at mange misunner oss dette – p.t. finnes ikke noe lignende i Norge. Både innhold og innpakning er altså unikt, forteller St. Olav forlags forlagssjef. 

 

– Du har naturligvis lest i YOUCAT-Bibelen før du bestemte at forlaget skulle utgi den. Kan du gi oss et eksempel på noe nytt du har lært, fordi du har lest YouCat-bibelen?

– Her er svaret uten tvil at jeg har lært masse om de mindre kjente bøkene i GT!

 

En skikkelig laginnsats

YOUCAT-Bibelen er ikke «bare» bibeltekster, tvert om: Den er en masse kommentarer, forklaringer og sitater også. Det betyr at forlaget ikke har kunnet nøye seg med å kjøpe inn Bibelselskapets oversettelser; det har måttet legge ned betydelig innsats i nye oversettelser og  bearbeidelse av de pedagogiske virkemidlene som gjør YOUCAT-Bibelen unik.  

– Å utgi YOUCAT-Bibelen på norsk virker som en formidabel oppgave. Har forlaget gjort alt selv, eller har dere også hatt noen gode hjelpere?

– Vanligvis når vi utgir en oversatt bok, er det bare én oversetter. Men dette var et såpass stort prosjekt at jeg engasjerte et knippe: Maria Fongen, sr. Anne Bente Hadland, p. Hallvard Hole, Mathias Ledum, Johanne Lein, Camilla Miller, p. Josef Ottersen, Anja Zawadzka Persvold, Heidi H. Øyma og meg selv. Selv om bibelteksten er gitt, er det ganske mye tekst i ekstrastoffet: kommentarene og sitatene i margene etc., etc.. Jeg ville ikke våget å gå i gang med prosjektet uten denne fine gjengen i ryggen, sier Dingstad.

Uten Bibelselskapet hadde forlaget ikke kunnet utgi boken i det hele tatt, vedgår hun.

– De har velvillig latt oss få benytte deres 2011-oversettelse. Jeg er svært takknemlig for det gode samarbeidet vi har med dem. I tillegg har Heidi Øyma gjort en formidabel innsats som teologisk konsulent, og Peter Bjerke har hatt en stor oppgave med å sette alle elementene, sier Dingstad som til sist nevner Ansgarwerk Köln, som har gitt 5000 Euro til hjelp med de høye trykkeriutgiftene.

– Takknemlig!

 

 
Årets katolske julegave-hit

Oversettelser, bearbeidelse av tekster, et stort opplag – det er i det hele tatt en veldig satsning på å nå publikum på en enda bedre måte som ligger bak St. Olav forlags YOUCAT-utgivelse.  Unge norske katolikker – i alle aldre – er spent på både når den kommer ut i salg og hva prisen blir. 

– Jeg håper å ha boken i hende andre uken i november. Prisen har vi satt til 298.- Det er en usedvanlig god pris for kunden – tøffere for forlaget. Men oppdraget vårt som katolsk forlag er jo å være en del av misjonsoppdraget – og i dette tilfellet er det viktigste for oss å få folk, særlig de unge, til å lese Bibelen. Erfaringen min er at bibelkunnskapen generelt er laber, ikke minst blant konfirmanter, og det vil vi bidra til å gjøre noe med, sier Dingstad, som håper og tror at dette blir en julegave-hit blant katolikker i år: 

– Det bør det bli! Jeg vil i alle fall si at denne Bibelen bør være årets julegave fra menighetene til sine frivillige. Den vil garantert gi både glede, aha-opplevelser og konkret hjelp til trosformidlingen i dens ulike former.

 

 

Unknown.jpeg

OM YOUCAT-BIBELEN

  • Kr. 298,-
  • 433 sider, heftet
  • Bla i YOUCAT-Bibelen
  • ISBN: 978 82 7024 364 8
  • Bibeltekster hentet fra Det norske bibelselskaps Bibelen 2011 og Bibelens deuterokanoniske bøker 2018
  • Forord av pave Frans
  • Oversettere av ikke-bibelsk tekst: Maria Fongen, sr. Anne Bente Hadland, p. Hallvard Hole, Mathias Ledum, Johanne Lein, Camilla Miller, p. Josef Ottersen, Anja Zawadzka Persvold, Heidi H. Øyma
  • Teologisk konsulent: Heidi H. Øyma
  • Andre bøker i YOUCAT-serien på norsk: Ungdomskatekisme, Ungdomsbønnebok, YOUCAT konfirmant
  • Kjøp den hos