Vatikanet: Embetet som kardinalkollegiets dekanus nå på åremål

Vatikanet, 21. desember 2019 (Zenit) – Pave Frans innvilget den 21. desember avskjedssøknaden fra kardinalkollegiets dekanus, kardinal Angelo Sodano (92), som har gått av på grunn av sin høye alder. Han fikk samtidig tittelen «dekanus emeritus» av pave Frans. Dekanus velges av og blant kardinalbiskopene og har frem til nå vært på livstid. Et av kravene til embetet er at dekanus må bo i Roma, så hvis kardinalbiskoper ønsker å tilbringe sine pensjonistdager på hjemstedet, må de søke avskjed fra embetet. Den økende levealderen gjør seg også gjeldende blant de høyest rangerte kirkefyrstene. «Dekanus emeritus» er en helt ny tittel. Den forrige dekanus er nå «pave emeritus», også en helt ny tittel.

Samtidig bestemte paven i et spesielt Apostolisk brev i form av en Motu Proprio at fra nå av skal dekanus velges for en periode på fem år, som kan fornyes om nødvendig. Når mandatperioden er slutt, vil den avgående dekanus få tittelen Dekanus emeritus. Pavens Motu Proprio er datert den 29. november 2019, men ble offentliggjort først etter pavens tradisjonelle førjulsmøte med medlemmer av Den romerske kurien, som åpnet med en tale av kardinal Sodano. Han var statssekretær fra 1990 til 2005 og overtok embetet som dekanus i 2005 etter kardinal Joseph Ratzinger som ble valgt til pave med navnet Benedikt XVI.

På grunn av økt levealder var det snart ingen kardinalbiskoper under åtti år, så den 26. juni 2018 bestemte pave Frans at antallet kardinalbiskoper skulle økes med fire: kardinal Pietro Parolin (statssekretær), Leonardo Sandri (prefekt før Østkirkekongregasjonen), Marc Ouellet (prefekt for Bispekongregasjonen) og Fernando Filoni (prefekt for kongregasjonen for folkenes evangelisering, nylig utnevnt til Stormester for Gravridderne). Før dette hadde kollegiet bestått av titularkardinalene av de suburbikariske setene i utkanten av Roma (Albano, Ostia, Sabina-Poggio Mirteto, Velletri-Segni, Frascati, Palestrina og Porto-Santa Rufina) samt de østkirkelige patriarkene som er kardinaler.

Kardinaldekanus presiderer over kollegiet, men han har ingen myndighet over de andre kardinalene, men er primus inter pares. Han kaller sammen konklavet ved Sede vacante (perioden uten pave) og presiderer over det hvis han har stemmerett, det vil si under åtti år. ved det siste konklavet i mars 2013 var kardinal Sodano allerede over åtti år. Han presiderte over generalkongregasjonene før konklavet, men deltok ikke i konklavet i Det sixtinske kapell. Den funksjonen ble overdratt til kollegiets visedekanus, kardinal Giovanni Battista Re. Dekanus feirer også rekviemmessen for den avdøde paven før konklavet.

Ny dekanus velges av og blant kardinalbiskopene.

Zenit / Vatican News / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)