Kunstig intelligens: Paven etterlyser den gode algoritmen

 

Kunstig intelligens stiller menneskeheten overfor nye etiske utfordringer

Vedl.jpeg

SEMINAR: Fastetidens første dag og coronaviruset skremte ikke rundt fem hundre deltagere som strømmet til Vatikanet for å delta på seminar om de etiske perspektivene rundt KI, og søket etter den gode algoritmen. 

 

Hvem har ansvaret når selvkjørende bil krasjer? Og er det uproblematisk at mobilen din kan kjenne igjen ansiktet ditt? Dette er spørsmål pave Frans ønsker svar på, derfor arrangerer Det pontifikale akademiet for livet seminar om kunstig intelligens (KI) ved fastetidens innledning. Katolsk.no er deltar. 

 

Tekst og foto: Kathrine Låver

 

Onsdag 25. februar strømmet folk fra hele verden til Vatikanet. Det er askeonsdag, første dagen for den 40 dager lange fasten før påske. I det fjerne kan man høre kirkeklokker kime, og i én av de mange kirkene i Roma feires fasteonsdagsmesse. Det er ikke til Peterskirken disse menneskene har kursen; de skal delta på et tre dager langt seminar om kunstig intelligens, arrangert av Det pontifikale akademiet for livet. 

 

Kunstig intelligens i hverdagen

Når hører ordet kunstig intelligens (KI), vil kanskje de bildene man danner seg være fra én av de mange Hollywood-filmene, hvor handlingen utspiller seg i et fremtidsunivers med menneskelignende roboter, som blir bevisst sin egen eksistens og onde datamaskiner, som prøver å overta verden.

 

Teknologien har heldigvis ikke kommet så langt, men kunstig intelligens er faktisk noe vi møter hver dag uten å tenke videre over det. Har du for eksempel lurt på hvordan mobilen din låses opp ved hjelp av ansiktsgjenkjennelse, uansett om du har på briller eller ikke, med eller uten sminke, med langt eller nyklippet hår? Det er nettopp en form for kunstig intelligens som gjør det mulig. Rettere sagt maskinlærings-algoritmer, som sammenligner scanningen med det den har lagret av ansiktet ditt og utfra dette avgjør hvorvidt personen som prøver å låse opp telefonen er deg.  

 

Når vi har låst opp mobilen, vil du kanskje ta en tur innom appene til Facebook, Instagram, Twitter, eller kanskje spørre Google om svar på noe du lurer på? All den informasjonen du møter på disse plattformene er spesialtilpasset deg ved bruk av kunstig intelligens. Ønsker du å komme i kontakt med DNB og benytter chat-funksjonen på nett, er det en chatbot med kunstig intelligens, som du blir møtt av. Det står faktisk oppgitt før man starter chatten at dialogen vil bli lagret for å lære chatboten å bli bedre. Denne siste delen drar oss i retningen av definisjonen til kunstig intelligens:

 

Det store norske leksikon definerer kunstig intelligens som «informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.»

Les mer om definisjonen

 

I chatbot-eksempelet lagres dialoghistorikken, slik at chatboten kan finne mønstre for riktig svar basert på brukernes respons. Den kan måles ved å stille spørsmålet «fikk du svar på det du lurte på?» etter at spørsmål er stilt og svar er mottatt.

 

KI-kappløpet

Kunstig intelligens (KI) påvirker livet vårt i økende grad. Teknologiselskapene vil alle være først ute med banebrytende teknologi. Forskere bruker algoritmene for å finne nye medisinske verktøy, som skal gi økt kunnskap om sykdom og sikrere diagnoser.

14. januar i år la regjeringen frem en nasjonal strategi om kunstig intelligens med ambisjon om at Norge skal være ledende innenfor KI-feltet. Europakommisjonen sier at de i årene 2018 – 2020 investerer 1,5 milliarder euro i kunstig intelligens. 11. februar 2019 undertegnet president Trump USAs nasjonale strategi for kunstig intelligens. Verdens eneste supermakt satser på å opprettholde ledelsen innen feltet.

Har verden allerede passert startstreken for et nytt kappløp? Og har man egentlig har tenkt igjennom hva dette betyr for verdenssamfunnet, meg og deg? Mange advarer mot å glemme de etiske aspektene ved kunstig intelligens i løpsrusen. 

 

nZJD2KggVfE.jpg

PAVE FRANSVi må ikke glemme mennesket. Hvor er den gode algoritmen som skal fremme det felles beste? Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins 

 

Etterlyser etiske retningslinjer 

For hvem har egentlig skylden når den selvkjørende bilen krasjer? Hva betyr brukertilpasningen av informasjonen vi møter i sosiale medier eller på nett, for personvernet? Hva skjer når datamaskiner erstatter mennesker i arbeidslivet? Bidrar kunstig intelligens til det felles beste og hvordan påvirker den vår oppfatning av menneskeverdet?

Dette er bare noen av spørsmålene som dukker opp, når man reflekterer over de etiske og moralske sidene ved KI.

Det er spesielt én person som etterlyser etiske retningslinjer for det nye tekno-kappløpet. Han er 83 år med bostedsadresse til venstre for Petersplassen: pave Frans.

 

Til menneskets beste

– Teknologisk utvikling kan gjøre verden bedre, hvis den ledsages av en etikk inspirert av en visjon om det felles beste; en etikk om frihet, ansvar og brorskap, som er i stand til å fremme en helhetlig utvikling av mennesket i forhold til andre mennesker og hele skaperverket, sa pave Frans til deltagerne på seminaret Det felles gode i den digitale tidsepoken, holdt i Vatikanet høsten 2019. 

Han oppfordret deltagerne på Verdens økonomiske forum i Davos 12. januar 2018 til det samme: – Bare gjennom en fast besluttsomhet som deles av alle økonomiske aktører, kan vi stake ut en ny retning for verdens skjebne. Kunstig intelligens, robotikk og andre teknologiske nyvinninger må brukes på en måte som tjener mennesket og til beskyttelsen av vårt felles hjem.

  

artificial-intelligence-4736369_1920.jpg

DIGITAL TIDSALDER: Menneskelig vs. kunstig intelligens. Hva vet vi? Og har vi tenkt igjennom utfordringene som kan oppstå?

 

Start diskusjonen 

På pavens oppfordring har Det pontifikale akademi for livet dedikert 2019 og 2020 til temaet kunstig intelligens. 26. – 28. februar 2020 har de invitert geistlige og legfolk, forskere, vitenskapsmenn og -kvinner, politikere samt representanter for noen av verdens største teknologiselskaper, slik som Microsoft og IBM, til Vatikanet for å starte diskusjonen om de utfordringer og etiske aspekter KI stiller oss overfor. Akademiet etterlyser også det paven benevner den gode algoritmen.  

 

På seminarets siste dag vil dokumentet Roma etterlyser etikk i KI bli presentert. Dokumentet vil bli signert av Brad Smith, president i Microsoft, John Kelly III, visepresident i IBM, David Sassoli, president i Europaparlamentet, og FAO-direktør Donqyu Qu sammen med pave Frans.

 

Les mer: