St. Olav forlag trekker Vanier-bok

 

Jean.Vanier.jpg

Forlagssjef Kristine Dingstad i St. Olav forlag har bestemt seg for å trekke boken «Hjertets tenker», om Jean Vanier, etter at en rapport om Vaniers åndelige og seksuelle maktmisbruk av kvinner ble lagt frem.

 

 

Det var i helgen det ble kjent at filosofen, humanisten og forfatteren Jean Vanier (1928-2019), som grunnla både Tro og lys-bevegelsen og L’Arche-bevegelsen, skal ha misbrukt flere kvinner seksuelt. Opplysningene fremkommer i en rapport som L’Arche internasjonalt selv har bestilt.

 

Ville ikke vært utgitt

St. Olav forlag og forlagssjef Kristine Dingstad utga i 2018 Vaniers bok «Inn i Jesu mysterium» og samme år også boken «Hjertets tenker», en bok om Vanier i serien «Moderne trosvitner».

Kristine Dingstad sier til avisen Vårt Land at ingen av disse bøkene ville vært utgitt om opplysningene i L’Arche-rapporten var kjent tidligere.

-Gitt at Vaniers forfatterskap preges av nettopp forholdet til de mest sårbare blant oss, ville det vært vanskelig for meg personlig å legitimere utgivelsen av disse bøkene, sier forlagssjef Kristine Dingstad til Vårt Land.

Hun synes rapporten er nitrist og sjokkerende lesning.

-Kvinnenes historier er alvorlige, og jeg vemmes i særlig grad over det som fremstår som åndelig maktmisbruk, sier Dingstad til avisen.

 

Undersøkelse

Det er de ansvarlige for kommuniteten l’Arche som legger frem en rapport om at grunnleggeren av l’Arche, Jean Vanier skal ha utnyttet kvinner seksuelt. Ingen av de utnyttede kvinnene skal ha vært funksjonshemmede kvinner, som L’Arche tar seg av spesielt. Ifølge rapporten, som legges frem etter åtte måneders undersøkelse, skal de seksuelle overgrepene ha vært en del av «åndelig veiledning». Også Jean Vaniers åndelige rådgiver, fader Thomas Philippe, skal ha vært involvert i samme type utnyttelse av kvinner.

I Norge inspirerte L’Arche etableringen av Mariahuset i 1975. Også Tro og Lys-bevegelsen arbeider for funksjonshemmedes verdighet og for at de skal finne sin plass i samfunn og kirke. 

 

Les en oppsummering av rapporten her