10 måter å leve Laudato Si' på

 

La Laudato Si' inspirere deg til grønn omvendelse 

xdDqKCP_4MI.jpg

MILJØPAVE: Navnet Laudato Si' er hentet fra den kjente Solsangen skrevet av Frans av Assisi i 1224, en lovsang til Skaperen, skapningene, naturen og universet. Pave Frans lanserte encyklikaen, det pavelige rundskriv, i Roma sommeren 2015. Foto: REUTERS/Max Rossi

 

Organisasjonen Live Laudato Si' har  utformet 10 enkle tips til hva du kan gjøre for å leve Laudato Si', altså i pakt med pave Frans's ord i hans grønne encyklika. 

 

Under finner du 10 tips for den enkelte troende og 10 tips til hva en familie kan gjøre.  Du kan også laste ned en egen PDF med oppskriftene og henge dem opp på kjøleskapet eller et annet godt synlig sted. 

 

 

For den enkelte troende

vBB9csz05WE.jpg

Foto: Scanpix / Reuters, Tony Gentile


Be for og med skaperverket

«Vårt forhold til miljøet kan aldri ses isolert fra vårt forhold til våre medmennesker og til Gud.»

Laudato Si’, avsnitt 119

1. Be en bønn i takknemlighet for Skaperverket, og for at vi skal beskytte vårt felles hjem, i dine daglige bønner.

2. «Be med nyhetene» eller be for personer som rammes av klimaforandringer eller økologiske kriser i dine daglige bønner. Husk også å be for dem som arbeider for at vi skal ta vare på vårt felles hjem.

3. Be utendørs: I hagen, på balkongen, når du er ute på søndagstur – påvei til eller etter messe – i Guds frie natur med himmelen som tak.

 

Lev enklere

«Det er noe opphøyet over forpliktelsen til å ta vare på Skaperverket gjennom små daglige handlinger ...»

Laudato Si’, avsnitt 211.

 

4. Før du kjøper nye ting, spør deg selv: «Trenger jeg virkelig dette?» Hvis du bestemmer deg for at «ja, dette trenger jeg», kjøp brukt hvis du kan!

5. Bestem deg for å ha en kjøttfri dag i uken.

6. Kjør mindre privatbil. Koordiner ærendene dine bedre og bli flinkere til å bruke kollektivtransport. Husk at du kan bruke apostlenes hester og at det er mye sunn trim i en sykkeltur til og fra nærbutikken.

 

Beskytt vårt felles hjem

«Det er påtrengende nødvendig å utvikle politiske virkemidler for på få år drastisk å redusere utslippene av CO2 og andre sterkt forurensende gasser.»

Laudato Si’, avsnitt 26.


7. Bli med i en lokal organisasjon som arbeider for et bedre klima.

8. Velg «grønn faste» – spis mindre kjøtt enn du ellers ville gjort, eller gjennomfør noen aktiviteter, slik som at du går, sykler eller tar kollektivtransport istedenfor å kjøre privatbil.

9. Tenk gjennom hva det er som hindrer deg i å legge om til en grønnere livsstil: Er kollektivtilbudet for dårlig? Er det ikke innført kildesortering? Har lokalbutikken få økologiske produkter? Ta det opp med vennene dine eller i menigheten, og bli enig om å kreve forbedringer.

 

Spre det grønne budskap 

«Sannelig er det mye som kan gjøres!»

Laudato Si’, avsnitt 180

10. La andre familiemedlemmer og venner få vite hva du tenker og har gjort. Inviter dem til å lese Laudato Si’ og bidra til å ta vare på vårt felles hjem. Dette er en global krise, og alles innsats er nødvendig for å få til de endringene som Skaperverket så sårt behøve

 

 

For familen 

KQdKGFE7utk (1).jpg

Foto: Vatican Media

 

Be for og med skaperverket

1. Be en bønn i takknemlighet for Skaperverket, og for at vi skal beskytte vårt felles hjem, i dine daglige bønner.

2. «Be med nyhetene» eller be for personer som rammes av klimaforandringer eller økologiske kriser i deres daglige bønner. Husk også å be for dem som arbeider for at vi skal ta vare på vårt felles hjem.

3. Be sammen utendørs: I hagen, på balkongen, når dere er ute på søndagstur – påvei til eller etter messe – i Guds frie natur med himmelen som tak.


Lev enklere

4. Før noen i familien kjøper nye ting, spør: «Trenger du virkelig dette?» Hvis dine barn vil ha noe nytt, samtal med dem og spør om det er viktig for dem. Hvis dere bestemmer dere for at «ja, dette trenger vi», kjøp brukt hvis dere kan!

5. Bestem dere for å ha en kjøttfri dag i uken.

6. Bli enig om å sette av tid til at familien gjør noe sammen som ikke involverer elektronikk. Vi snakker om en ikke-digital aktivitet, der man ser hverandre, ikke på en skjerm.

 

Beskytt vårt felles hjem

7. Finn ut hvordan dere som familie kan ta vare på Skaperverket, slik som at dere går til et grøntområde i nabolaget for å plukke plast eller blir med på en klimademonstrasjon.

8. Finn ut om det finnes noen spesielle miljøproblemer i ditt sogn eller nærmiljø. Undersøk problemet nærmere: Hva er årsaken? Hvem er ansvarlig? Og diskuter hva dere kan bidra med for å løse det? Lage en Facebook-aksjon? Kanskje en underskriftskampanje hjelper, eller at dere kontakter lokale medier?

9. Spør alle familiemedlemmene, også barna, om hva dere kan gjøre for å ta bedre vare på vårt felles hjem. Vær konkret og sett punktene ned i en liten «grønn handlingsplan» for familien. Resirkulerer dere? Kan dere kjøre mindre bil? Må dere fly på ferie? Bruker dere sparepærer i alle rom? Må varmekablene stå på? Trenger dere å dusje hver dag? Begynn i det små, tilsammen gjør det en stor forskjell.

 

Spre det grønne budskap 

10. La andre familiemedlemmer og venner få vite hva du tenker og har gjort. Inviter dem til å lese Laudato Si’ og bidra til å ta vare på vårt
felles hjem. Dette er en global krise, og alles innsats er nødvendig for å få til de endringene som Skaperverket så sårt behøver.

 

Last ned 

 

Les mer om Laudato Si'