Diakon Franklyn Fernando prestevies: – Norge hjalp meg til å føle hva katolsk betyr

Diakon Franklyn Fernando presteviet lørdag 20. juni 2020 

 

 

IMG_2359.jpeg

SPENT DIAKON: – Jeg er glad og forventningsfull. Sogneadministrator Bjørn Tao Quoc Nguyen og mine med-seminarister hjelper meg med å forberede liturgien, og St. Johannes menighet står på for å gjøre dagen vakker, sier diakon Franklyn Fernando om ordinasjonsdagen 20. juni 2020. 

 

Da han var 16 år fortalte diakon Franklyn Fernando til sin lokale sogneprest at han ville bli prest. Nå blir kallet en realitet. 

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

– Du er født i Colombo, Sri Lankas hovedstad, hvordan vil du beskrive din barndom der?

– Jeg har to søstre og en bror. Eldstebror i alle asiatiske familier blir hele tiden minnet på at han må være ansvarlig. Jeg var ingen unntagelse. Mine foreldre forsikret seg om at vi kunne ta vare på oss selv. Barndommen var preget av en typisk urban livsstil, og i min familie la vi vekt på å lykkes akademisk og å danne en sunn karakter. Samtidig ble jeg oppdratt i en sterk katolsk tro, sier diakon Franklyn, som for tiden bor og gjør tjeneste ved St. Johannes Apostel og Evangelist menighet i Oslo.  

– Hvordan ble du kjent med Kirken?

– Min mot tok meg med til kirken hver eneste dag. Mitt barndomshjem ligger bare noen få meter unna vår sognekirke, og barnehaven lå også rett ved siden av. Sognekirken ble på en måte som et annet hjem for oss. Uansett om det gjaldt en naturkatastrofe eller politisk motivert vold; vi søkte alltid trygghet i kirken, sier han og forteller at  Kirken var en helt naturlig og integrert del av familiens liv; for dem var det umulig å tenke seg sitt daglige liv, privat såvel som offentlig, uten Kirken.

Allerede som barn ønsket diakon Franklyn å bli prest, derfor tjente han som ministrant og ble medlem av Legion of Mary i sitt sogn.

– Hver gang jeg deltok i messefeiringen ba jeg om at Gud skulle skjenke meg prestekallet i gave. Legion of Mary var et storartet redskap for å vekke kallsflammen i meg. Da jeg var 16 år uttrykte jeg mitt ønske om å bli prest overfor vår daværende sogneprest, sier diakon Franklyn. 

Sognepresten hjalp ham deretter til å begynne ved seminaret, og har siden hjulpet ham til å bevare kallet. 

- Hans utholdenhet og bistand fyller meg med takknemlighet. Jeg er her idag på grunn av ham – og han er fremdeles min åndelige veileder.

 

RAMMET PÅ GLEDENS DAG: Påskedag 2019 feiret katolikker verden
over Jesu oppstandelse. Denne statuen av jomfru Maria stod i én av kirkene
som ble rammet av terror midt under messen:  St. Anthony's Shrine i Colombo, Sri Lanka.
Foto: REUTERS / Dinuka Liyanawatte 

667bf64f-7428-4b32-b6b7-9816c2c59025.jpgBa for terrorofre 

Diakon Franklyn kom til Norge juli 2018, og har studerer til master i Religion, Society and Global issues ved Menighetsfakultetet. Han behersker tamil, singalesisk, engelsk og norsk.

– Det var en berikende opplevelse å møte folk fra mange forskjellige deler av verden i Norge. Jeg har dessuten en positiv opplevelse av utdanningssystemet her.Nå er jeg endelig ferdig med min master i Religion, Society and Global Issues, og jeg har levert oppgaven. Jeg må si at det var verdifullt å være del av et vitalt akademisk miljø, som la tilrette for at jeg kunne reflektere over mine erfaringer fra Sri Lanka.  

– Hva savner du mest med hjemlandet ditt, Sri Lanka?

– Min skytshelgen er den hellige Augustin – og mitt fulle navn er Augustine Franklyn Fernando, ganske langt ... , og i min lokale sognekirke ba vi en novene til den hellige Augustin hver eneste tirsdag ved en berømt helligdom, som ligger rett ved der jeg bor, forteller diakon Franklyn. Hvert år feires det hellige stedets egen fest i stor skala; han savner å feire sin skytshelgens fest sammen med familien.

– Det er alltid en vidunderlig tid, hvor vi kommer sammen ikke kun for å be, men også ta del i den farverike og glade feiringen. Jeg tror enhver prest som har sagt ja til Guds kall, må ofre en god del – også det man satte stor pris på i barndommen. Det gjelder også meg. St. Anthony's Shrine var én av kirkene som ble angrepet av terrorister i 2019. Jeg husker at jeg ba for alle dem som ble skadet og mistet livet i det sørgelige anslaget.  

 

Kirken er katolsk i Norge 

Kirken i Norge er mangfoldig: 107 prester fra 22 land feirer messe her, de troende kommer fra over 180 land, og 75 prosent av de registrerte katolikkene er født i utlandet.  

– Selv om antallet katolikker i Norge ikke er stort sammenlignet med andre deler av Europa, er deres vitalitet og aktive deltagelse i Kirkens aktiviteter usedvanlig stor. Vi feirer flere søndagsmesser i mange menigheter, og har mange aktiviteter for barn og ungdom. Eldre er heller ikke utelatt, men har egne tilbud. Alle er velkommen til Kirken i Norge – og de kommer, sier diakon Franklyn.  Han føler seg katolsk i Norge, og forteller at Norge hjalp ham til å føle hva katolsk betyr.

– Vi kaller Kirken, Den hellige moderkirke, som er innstiftet av Jesus Kristus og ledet gjennom den apostoliske suksesjon, for katolsk siden den er universell. Ordet katolsk betyr jo bokstavelig talt universell (fra gresk katholikos, grunnbetydning 'alminnelig, allmenn, altomfattende, universell', naob.no) – og vi kan i sannhet si at Den katolske kirke i Norge er katolsk, fordi den inkluderer alle. Det kommer troende fra over 180 land for å feire den hellige messe. Den troende kan komme fra Asia, Afrika eller Latin-Amerika, men idet han kommer inn i kirken for å feire messe, da er han medlem av Kirkens store og universelle fellesskap.

 

IMG_2398.jpeg

TAKKNEMLIG: Menigheten i Bredtvet kirke legger mye innsats ned i at ordinasjonsdagen skal bli vakker. Det fyller diakon Franklyn Fernando med takknemlighet og glede. 

 

Lydighet er fundamentet i prestegjerningen 

Lørdag 20. juni blir diakon Franklyn viget eller ordinert til prest av biskop Bernt I. Eidsvig i St. Johannes Apostel og Evangelist menighet, Bredtvet. Hans medseminarister vil være tilstede – og familien følger med på direktestrømmingen på katolsk.no. Det er naturligvis en stor dag. 

– Jeg er glad og forventningsfull. Sogneadministrator Bjørn Tao Quoc Nguyen og mine med-seminarister hjelper meg med å forberede liturgien, og St. Johannes menighet står virkelig på for å gjøre dagen vakker. Skjønt, jeg har ikke glemt at selve ordinasjonen ikke er slutten, men snarere begynnelsen på en forpliktelse. Jeg ber om at Den Hellige Ånd er med meg i dette skjellsettende øyeblikk i mitt liv og om at den vil veilede meg i min resterende prestetjeneste, sier diakon Franklyn. 

– Hva står for deg som det viktigste i det som blir din prestegjerning?

– Kirken lærer oss at ordinasjonen gir den som skal bli prest, del i Jesu presteskap: Det er den ubrudte linje av håndspåleggelser som begynte den gang Jesus sendte ut sine tolv apostler, som de fortsatte da de valgte sine hjelpere og etterfølgere, og som fortsetter hver gang en biskop utfører en prestevielse. Jeg mener derfor at det er avgjørende å etterleve lydighetsløftet, som jeg avla da jeg ble viet til diakon, og som jeg skal avlegge pånytt under prestevielsen. Å være trofast mot bispedømmets behov og å stille meg til rådighet, er fundamentet for mitt presteskap, poengterer diakon Franklyn.

 

«Vi lever i en verden og folk er oppdratt til å tro at vi kan erobre verden med penger og makt, men pandemien minnet oss om at livet er mer enn økonomisk gevinst og personlig sikkerhet.»

 

En troende er aldri alene 

Verden står midt oppi en alvorlig pandemi, Kirken har ikke kunnet feire offentlige messer, og mange er rammet både av sykdom og økonomiske problemer pga. oppsigelser og permitteringer. i Norge er 244 døde per 19. juni og 16 er innlagt på sykehus. I verden er det talt over 450 000 døde. 

– Hva kan Kirken – og troen – bety for de folk i denne situasjonen?

– Det er et svært relevant spørsmål. Den hellige Eukaristi er blitt feiret av mennesker i mer enn 2000 år. Den ble feiret under verdenskrigene på 1900-tallet, under de største natur katastrofene og under store forfølgelser. Sri Lanka var underlagt Nederland fra 1658 – 1796. Da var Den katolske kirke forbudt. Hele det katolske presteskapet ble forvist fra landet, og katolikker på Sri Lanka kunne ikke feire messe før St. Joseph Vaz kom på besøk fra India forkledt som en tigger. De måtte feire messe i skjul, og de troende var del av en undergrunnskirke. Akkurat som ved undertrykkelse behøvde folk Eukaristien mer enn noen gang, forteller diakon Franklyn. Han mener at koronapandemien har skapt mye usikkerhet, folk frykter for sin helse, men også for arbeidsplassen og miljøet.

– Vi lever i en verden og folk er oppdratt til å tro at vi kan erobre verden med penger og makt, men pandemien minnet oss om at livet er mer enn økonomisk gevinst og personlig sikkerhet. I denne tiden preget av frykt og forvirring, kan bare troen fylle livene våre med mening. For vi som tror, er aldri alene, selv ikke midt under en pandemi: Gud er sammen med oss. For oss som tror, er Herren Jesus Kristus trygghet. Derfor kan vi si som apostelen Paulus: «Om vi lever, så lever vi for Herren, og om vi dør, så dør vi for Herren. Enten vi da lever eller dør, hører vi Herren til.» (Rom 14,8) og «For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, 39 verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre.» (Rom 8, 38 – 39)

 

3 kjappe:

1. Hvilken helgen betyr mest for deg?IMG_2417.jpeg

– Den hellige Antonius av Padova (se bildet f.h.)

2. Klostervin eller klosterøl?

– Klosterøl

 3. Hvilket skriftsted i Bibelen vender du oftest tilbake til?

«Vi er alltid presset, men ikke knekket, vi er rådville, men ikke rådløse,  forfulgt, men ikke forlatt, slått ned, men ikke slått i hjel. 1Vi bærer alltid Jesu død med oss i vår egen kropp, for at også Jesu liv skal bli synlig i den.»
(2 Kor 4, 8 – 10)

 

  HÅNDSPÅLEGGELSE: Franklyn Fernando ble viet til diakon
av biskop Bernt I. Eidsvig i St. Johannes kirke, Bredtvet, lørdag 30. november 2019.
Foto: privat

b56ca5fd-567d-420d-90eb-37a7a5fbacf1.jpgOm Franklyn Fernando

  • Navn: Franklyn Augustine Fernando
  • Født: 24. november 1987 i Colombo (Sri Lanka).
  • Diakonvielse: 30. november 2019, i St. Johannes kirke, Bredtvet, av biskop Bernt Eidsvig Can.Reg.
  • Studier: Studerer til master i Religion, Society and Global issues ved Menighetsfakultetet.
    • Inntrådte i Minor seminary i Negambo 2004, deretter filosofistudier fra 2007 i National seminary of Our Lady of Lanka, Kandy. Teologistudier 2010–2015 ved Urbaniana i Roma. Innsatt som lektor 2011 og akolytt 2014. Menighetspraksis på Sri Lanka frem til 2018.
  • Se diakon Franklyns komplette profil på katolsk.no 

 

Les mer

 

Se p. Franklyn Fernandos prestevielse lørdag 20. juni 2020