Klar for å feire ny biskop

Inviterer de troende til direktesendt feiring 

Følg sendingen på katolsk.no

50047195112_15be6d7925_k.jpeg

NÅ BLIR DET FEST: – Det at vi nå får en egen biskop i Trondheim stift etter så mange år, er en fest i seg selv. Vi kommer til å markere dette med egne arrangementer i stiftets menigheter, sier Per Albert Vold. Foto: Jan Erik Kofoed

 

Midt-Norge stift har ikke hatt egen biskop siden 2009. Det tar slutt idet biskop-elekt Erik Varden setter seg i St. Olav domkirkes bispesete lørdag 3. oktober. Da skal hele stiftet feire!

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Vigslingen i Nidarosdomen er historisk: Ingen katolsk biskop er blitt vigslet der siden reformasjonen i 1537. For stiftet og de troende handler seremonien om langt mer enn en markering av Den katolske kirkes nyvunne posisjon: Endelig blir Trondheim atter bispesete med egen biskop. Det skal feires to dager til ende:

– Planleggingen av bispevigselen er nå inn i sin mest hektiske periode, og vi er godt i rute med det som må gjøres, forteller stiftsøkonom Per Albert Vold. Han har reservasjoner, gjestelister, seremonier, middager og mottagelser in mente.

– Det må sies at den store utfordringen er alle smittevernsregler vi er pålagt, på grunn av koronapandemien: De skaper mange små og store hindringer – og en god del stress, sier Vold og bedyrer at stiftsadministrasjonen prøver å løse problemene på beste måte for alle involverte.

– Vigslingen er ikke bare en viktig historisk hendelse, først og fremst betyr den at Midt-Norge stift får sin egen biskop, med sete i Trondheim, for første gang siden 2009. Hvordan skal dere feire det?

 ­– Det at vi nå får en egen biskop i Trondheim stift etter så mange år, er en fest i seg selv. Vi kommer til å markere dette med egne arrangementer i stiftets menigheter. Fr. Erik Varden vil bli godt mottatt av alle og alle som én gleder seg til at han kommer, sier Vold og legger til at det er viktig at Norges kirkehovedstad – og ikke minst Hellig Olavs by – har sin egen katolske biskop.

 

Direktesending og kake til alle

Midt-Norge stift omfatter Trøndelag fylke samt Møre og Romsdal fylke, og består av fem menigheter: Levanger, Trondheim, Kristiansund, Ålesund og Molde med tilsammen ca. 16 000 registrerte medlemmer.

– Dessverre har Covid-19 og alle smittevernstiltakene gjort det umulig for oss å feire slik som opprinnelig tenkt. Ikke minst utgjør begrensningene på hvor mange som kan delta på de forskjellige arrangementene, en utfordring. Men: Når det gjelder det seremonielle, blir alt slik som først planlagt: Det blir storslått!

Vold forteller at stiftet har leid in et eget selskap for direktesending av vigslingsmessen. Erfarne TV-produsenter vil sende, eller strømme/streame, både vigslingen i Nidarosdomen og pontifikalmessen påfølgende søndag.

– Vi satser på topp kvaliteten både hva gjelder bilder og lyd, sier Vold og oppfordrer menighetene til å samles på sine hjemsteder for å se såvel vigsling som pontifikalmesse på felles storskjerm. De troende kan selvsagt også følge begivenhetene på TV-skjermen hjemme via katolsk.no. 

– Folkefesten flyttes nå ut og rundt omkring stiftet!

– Det svirrer rykter om en spesiell vigslings-kake – kan du bekrefte eller avkrefte dem? 

– Ja, det ryktet stemmer! Vi vil bestille inn én stor kake til hver av menighetene med biskopens monogram. Dette er et symbol på at vi har endelig fått vår egen biskop og at vi gleder oss med ham. Og kake er jo fest!

 

Feirer i erkebiskopens sal

Stiftet har invitert ca. 200 gjester til vigslingen fra inn- og utland. På grunn av pandemien blir det nå kun norske gjester i kirken.

– Det er dessverre umulig for gjester fra andre land å delta uten å sitte i karantene. Dette medfører at alle gjester denne gang er bosatt i Norge. Vi vil ta dem godt imot og har lagt program for hele helgen, sier Vold.

Programmet inkluderer festmiddag for den nye biskopen lørdag kveld. Den holdes i Herresalen i Erkebispegården; det er erkebiskopen i Nidaros’ gamle festsal, noe som står godt til anledningen.

– Der blir det servert en 3-retters middag for de inviterte gjester. Salen er fylt med mye historie og brukes til mange av Trondheims offisielle arrangementer, informerer Vold.

– Feiringen stopper ikke lørdag kveld. Hva skjer søndag?

– Søndagen flytter vi festen til St. Olav domkirke. Biskop Erik Vaden vil feire sin første messe i sin egen domkirke klokken 11, sier Vold og presiserer at det også da er et meget begrenset antall plasser i kirken. Men fortvil ikke: Den pontifikale høymessen vil også bli sendt direkte på nett, slik at det er mulig for alle som vil, å følge den der.

– Jeg vil ønske alle hjertelig velkommen til å følge messene og den store festen på nett og på TV. Vi arbeider intenst for å få til en bred dekning av hele arrangementet, sier Vold.

 

ALLE SKAL MED: –  Vi ber om at vi skal klare å formidle
nerven og gleden i messen til dem som følger med digitalt, sier Pål Johannes Nes,
ansvarlig for stiftets direktesending fra bispevigslingen lørdag 3. oktober. 

Bli med på festen via skjerm!Unknown 2.jpeg

Vigslingen blir en stor fest for hele Midt-Norge stift, men smittevernstiltak skaper behov for nytenkning og andre løsninger enn vi er vant med.

– Hvordan skal dere få alle med på festen i et stort stift med lange avstander mellom menighetene, Pål Johannes Nes?

– Koronapandemien har gjort oss stadig mer digitale; bispevigselen vil selvsagt også være digital, fordi vårt mål er å gjøre den til en fest ute i menighetene, sier Pål Johannes Nes, aktiv i Vår frue menighet, Ålesund, radiopionér i St. Rita Radio – og stiftets sendeansvarlig for bispevigselen i Trondheim.

– Messeprogrammene for Nidarosdomen og St. Olav domkirke, vil bli distribuert til menighetene. Vi ønsker at menighetene setter opp storskjermer i sine lokale saler, slik at de troende kan delta i feiringen, selv uten å være fysisk tilstede i Nidarosdomen, sier Nes.

Han forteller at det er laget et flott sendeskjema som etter planen begynner kl. 9.00 lørdag morgen med vigselsmesse i Nidarosdomen fra kl, 11.00 som høydepunkt.

– Det er viktig å rette seg etter gjeldende koronaregler også i menighetene. Vi håper likevel at vi skal klare å lage en fest i hele stiftet for vår nye biskop.

 – Kommer dere til å hjelpe menighetene med teknisk utstyr og oppsett, slik at de får sett messen sammen?

– Ja, vi kommer til å hjelpe menighetene våre med det tekniske, slik at alle kan være med på festen.

Sendeprogrammet er ikke klart ennå, men Nes kan fortelle at det er to ting som skjer lørdag 3.oktober: Stiftet skal ta farvel med biskop Eidsvig og feire den nye biskop Varden.

– Biskop Bernt har gjort så mye for oss. Tenk, vi har fått en ny domkirke og antall medlemmer i Trondheim stift har økt enormt under hans ledelse. Dette vil ha en naturlig plass under sendingen frem til vigselen begynner, forteller Nes.

NUK leder an i felles bønn og menighetene rundt om i landet og troende i de tusen hjem inviteres til å be sammen med dem for Kirken og hennes nye biskop.

– Deretter blir fokus vendt mot vigselen av vår nye biskop. For første gang siden reformasjonen skal en katolsk biskop vigsle i Nidarosdomen! Kirkeklokkene vil kime både i Domkirken og i Nidarosdomen, mens vi mottar prosesjonen med vår nye biskop. Det blir stort, sier Nes og sier at stiftet har leid inn et profesjonelt team som skal stå for sendingen.

– Vi ber om at vi skal klare å formidle nerven og gleden i messen til dem som følger med digitalt!

Sendingen følger du via katolsk.no's forside.  

TILBAKE TIL OLAVS BY: 
For en fullsatt menighetssal holdt 
biskop-elekt Erik Varden Olsokforedraget 2018.  
 

IMG_1416.jpegOm biskop-elekt Erik Varden O.C.S.O.

  • Født 13. mai 1974, kommer fra Degernes i Østfold.
  • Juni 1993: Opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt I. Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg.
  • Doktorgrad i kirkehistorie fra St. John's College, Cambridge.
  • April 2002: Trådte inn i Mount Saint Bernard Abbey, England (Cistercienserne). Ikledt 15. oktober samme år.
  • Juli 2011: Presteviet i Mount Saint Bernard Abbey av biskop McMahon.
  • April 2015: Valgt til abbed for Mount Saint Bernard Abbey.
  • September 2019 (offentliggjort 1. oktober 2019): Utnevnt til biskop i Trondheim stift av pave Frans, som etterfølger til apostolisk administrator mgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg.

 

  

Les mer 

 

 

Les også

 

 Les på polsk