Biskop Eidsvig: Ber Raymond vurdere juleamnesti

 

 

IMG_2629.jpeg

ÅPNE OPP: Biskop Bernt I. EIdsvig ber om at det åpnes for at flere kan samles til messer i julehøytiden, og understreker at Kirken vil gjøre det hun kan for å sikre at smittevernstiltakene fortsatt følges. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Biskop Bernt I. Eidsvig ber Oslos byrådsleder Raymond Johansen og byrådet i Bergen om å vurdere et juleamnesti og tillate flere deltakere i julens gudstjenester.

 

– Julehøytidens messer betyr så mye for så mange troende. Jeg vil derfor henstille til byrådene i Oslo og Bergen å vurdere et juleamnesti, og så skal vi gjøre alt for at alle smittevernregler følges i kirkene, sier biskop Eidsvig.

 

Må åpne opp

Han viser til at det i Oslo i julen vil være tillatt med kun 20 deltakere i messen, og mener det bør åpnes opp for flere under julens feiringer.

Nøyaktig antall bør settes i samråd med myndighetene.

– Det vil bli arrangert utendørs messer, men også disse kan utgjøre en helserisiko for eldre mennesker, sier biskop Eidsvig.

 

Biskop Arborelius

Han viser også til Sverige, hvor kardinal Anders Arborelius, biskop av Stockholm stift, i dag i den svenske avisen Dagen oppfordret den svenske regjeringen til å åpne for et juleamnesti for kristne i Sverige. Arborelius ønsker at Sveriges regjering under julehøytiden gjør et unntak fra de gjeldende restriksjonene om antall deltakere i gudstjenestene.

Biskop Arborelius understreker at kristne som ansvarsfulle medborgere bør være nøye med å følge de tiltak som er innført på grunn av koronapandemien. Samtidig understreker han at julen er en sentral kristen høytid, og at det betyr veldig mye for kristne å feire jul i kirken. Derfor ber han om et unntak fra antallsbegrensningen, som i Sverige i dag er på åtte personer. Forutsetningen er selvsagt at messene kan feires under koronasikre betingelser.

 

 

Tyskland åpner opp

Flere andre land i Europa har innført en lignende form for juleamnesti. I Tyskland, for eksempel, er offentlige gudstjenester tillatt i julen, på betingelse av at deltakerne bærer munnbind og at man ikke synger.

Kardinal Arborelius oppfordring til den svenske regjeringen ble fremført direkte for et par dager siden under et møte med kulturminister Amanda Lind.

 

 

Les på polsk