Klosterskatter, Lunden kloster: Der Guds mor sto

 

MARIAS NÆRVÆR: Lunden klosters grunnsten er
hentet fra klippen Maria åpenbarte seg på i Lourdes. . 

Lunden_St Olav_photo Niklas Hart-2.jpegDa Jomfru Maria åpenbarte seg i grotten i Lourdes, sto hun på en sten. En del av denne er nå murt inn i veggen bak alteret i Lunden klosters mariakirke.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: Niklas Hart

 

En kald februardag går en vever pike ut for å lete etter ved. Hun setter seg ved elvebredden for å ta av seg skoene og vade over til den andre siden. Idet hun ser opp, legger hun merke til en vakker kvinne med to gyldne roser på føttene, én på hver fot. Det var den første av Marie-Bernarde Soubirous’ (1844 – 79) i alt 18 åpenbaringer ved Massabielle, den store klippen, i Lourdes, Frankrike.

– Vår klosterskatt er en sten om er tatt ut av grotten i Lourdes, der Jomfru Maria viste seg for den hellige Bernadette i 1858, sier sr. Anne-Lise Strøm av Bebudelsen, priorinne ved Lunden kloster. 

«Den uplettede» åpenbarte seg i en nisje i grotten, som nå er ett av verdens mest besøkte pilegrimsmål med mer enn fem millioner pilegrimer hvert år. Da stenen Jomfru Maria sto på ble restaurert til 100-årsjubileet i 1958 (veggene var fulle av sot og stearin!), slo de løs noen stykker av den. Ett av dem fikk vi, forteller sr. Anne-Lise. 

Kommuniteten på Lunden ble grunnlagt av søstre fra et dominikanerinnekloster i Lourdes 7. juni 1951. Ni år senere hadde biskop Pierre-Marie Théas (1894 – 1977) av Lourdes med seg stenen da klosteret ble kirkerettslig godkjent 7. juni 1959. Sr. Anne-Lise var selv tilstede:

– Neste år er det 70 år siden vi kom til Norge. Før vi ble endelig godkjent, måtte vi vente tålmodig noen lange år. Vi ønsket nemlig å fjerne gitteret, som skilte kontemplative dominikanerinner fra omverdenen, forteller hun.

Søstrene ble i første omgang nødt til å sette opp gitter både i kirken og i taleværelsene. Etter Vatikankonsilet forsvant de gradvis, takket være personlige tillatelse fra pave Paul VI til biskop Gran.

 

HÅNDFAST TRO: – Stenen er synlig og kan berøres av dem som
kommer og ber om helbredelse, sjelelig eller fysisk, sier sr. Anne-Lise Strøm.

Mirakelkildens utspringLunden_St Olav_photo Niklas Hart-3.jpeg

Den berømte kilden i Lourdes har ikke alltid vært der: 25. februar 1858 kom Jomfru Maria atter til Bernadette under et besøk i grotten. På Marias befaling skrapte Bernadette i den tørre grottens grunn. Først kom bare litt fuktig søle til syne, men allerede neste dag flommet vannet fra utspringet. Kildevannet ble tidlig tillagt helbredende krefter. Den katolske kirken har frem til i dag anerkjent 70 medisinske mirakler, hvorav de syv første fant sted i 1858 og det siste i 2018.

– Blant alt jeg kunne valgt, falt valget på akkurat stenen fra Lourdes, fordi det er en hellig sten for oss: Jomfru Maria stod på klippen, og nå er en del av den vårt klosters grunnsten, sier sr. Anne-Lise. Byggingen av dagens kloster begynte i 1961, grunnstenen ble lagt ned av biskop Jacob Mangers 8. november samme år og klosterbygningene ble fullført i 1966. 

– At vi har en slik sten murt inn i vår vegg, representerer et veldig spesielt nærvær av Jomfru Maria, sier priorinnen ved klosteret som nettopp er viet Maria Bebudelse.

– Det har gjort klosteret vårt til et pilegrimsmål for folk som har det vanskelig, er syke og lider.

De kommer hit for å be om forbønn, forteller hun. Søstrene markerer åpenbaringsdagen i Lourdes 11. februar med prosesjon: De synger salmene som ledsager pilegrimer fra hele verden i Lourdes og feirer messe.

Hva betyr grunnstenen for dere?

– En grunnsten er hjørnestenen som bygningen hviler på. Slik er det ikke med vår sten, den er murt inn i veggen bak alteret. Den er synlig og kan berøres av dem som kommer og ber om helbredelse, sjelelig eller fysisk, sier sr. Anne-Lise.

Lunden klosters kirke er en mariakirke og bærer navnet Vår Frue kapell.

– En viktig del av vår oppgave er å be om helbredelse for mennesker som lider. Det gjør vi i kirken med den hellige stenen: Hver dag har vi bedt Vatikanet og Ordenens koronabønner, sier sr. Anne-Lise: Forbønn er vesentlig for dagens dominikanerinner på Lunden som det var det for deres grunnlegger St. Dominikus.

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen

 

MARIA STRÅLER: Klosterets grunnsten er murt inn i
kapellveggen bak  Ragnhild Butenschøns skinnende Maria-skulptur.   

Lunden_St Olav_photo Niklas Hart-1.jpegFra Lourdes til Lunden

Sr. Anne-Lises eget kall er tett forbundet med mirakelgrotten i Lourdes. Hun bodde i Australia sammen med sine foreldre. De tok seg ofte lange bilturer, og mor Eva Holum Strøm pleide å fortelle historier for å holde de to barna i baksetet rolig. I januar 1954 var de ute og bilte, og mors historie handlet om at Maria hadde åpenbart seg i en by i Frankrike.

– Hun hadde nettopp lest Franz Werfels bok Sangen om Bernadette, og da fortellingen var over utbrøt jeg: ‘Dit vil jeg! Kan vi kjøre dit?’. Anne-Lise var 13 år og midt i den australske bushen. Hun måtte vente.

På sin aller første dag tilbake i Oslo gikk Anne-Lise opp til St. Josephs institutt i Akersveien. Hun hadde vært elev ved St. Sunniva skole i 1947 – 52, og kjente Akerveien godt. Plutselig kom en masse mennesker ut i junikvelden, og hun spurte en av dem: «Hvem er dere?» Det var pilegrimer som hadde vært i Lourdes. «Hva? Dit vil jeg!», sa hun igjen.

– Jeg arbeidet i tre år, blant annet i brødbutikk, på Kon-Tiki-museet og fabrikk, så ble jeg med til Lourdes ved det store 100-årsjubileet for åpenbaringene. Det var en stor opplevelse. Biskop Mangers kom bort til meg og sa: ‘Ser du det lille klosteret der oppe?’ ‘Ja’, svarte jeg.

Så fortalte han Anne-Lise at søstrene der oppe hadde grunnlagt klosteret på Lunden. Da var hun 17. Fire år senere kom hun tilbake til Lourdes og klosteret som novise.

– Den første messen jeg var på ved Lunden kloster, var Lourdes-messen, som ble presidert av nettopp biskop Mangers. Mitt kall er, som du skjønner, tett forbundet med Lourdes, sier sr. Anne-Lise.

I stenen ser hun en konkret påminnelse om nettopp det hver gang hun trer inn i Vår Frue kirke på Lunden. 

 

Om Lunden kloster

  • Lunden kloster er et kontemplativt kloster i Dominikanerordenen.
  • Grunnlagt av søstre fra et kloster i Lourdes 7. juni 1951.
  • juni 1959 ble klosteret selvstendig og selvstyrt.
  • Klosterbygningene ble fullført i 1966.
  • Klosteret er viet Maria Bebudelse.
  • Søstrenes hovedoppgave er bønn.
  • Besøk klosterets nettside for mer informasjon: katolsk.no

Artikkelen ble første gang publisert i St. Olav kirkeblad 4-2020.

 

Les mer

 

Om Lourdes 

 

Abonner gratis på St. Olav kirkebladSkjermbilde 2021-01-06 kl. 15.33.19.jpeg

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send E-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no