Paven til Biden: Dyrk fred og forsoning i USA og verden

Pave Frans: –  Med disse ord påkaller jeg med glede en overflod av velsignelser for deg, din familie og det amerikanske folk

NTB_vCiFKXOhRcc.jpg

TATT I ED: President Joe Biden ble tatt i ed som Amerikas forente staters 46. president onsdag 20. januar 2020. Han er den annen katolikk i historien som er blitt valgt til embedet, den første var John F. Kennedy. Ved hans side står Jill Biden, landets nye førstedame. Foto: REUTERS, Jim Young

  

Pave Frans’ budskap til Joe Biden maner den amerikanske presidenten til å arbeide for fred og forening i eget land og resten av verden.

 

Tekst: Vatican News

 

KRISEHÅNDTERING: «Den alvorlige krisen som truer den menneskelige familie,
kaller på fremsynte og forente løsninger», skriver pave Frans i sin hilsen til USAs
nye president, katolikken Joe Biden. Foto: REUTERS, Guglielmo Mangiapan 

138844643_3667702796656794_8302723574815171466_o.jpg Pave Frans åpner sin hilsen til USAs nye president med ordene: «I anledning din innsettelse som president av Amerikas forente stater, overrekker jeg deg mine hjerteligste ønsker og forsikrer deg om at jeg ber om at den allmektige Gud skjenker deg visdom og styrke i utførelsen av ditt embede.»

 

Om formiddagen onsdag 20. januar 2021 avla demokratene Joseph R. Biden og Kamala Harris ed som henholdsvis den 46. president og visepresident av Amerikas forente stater. Bidens innsettelse skjedde mens landet er sterkt polarisert; for bare to uker siden, idet Kongressen var iferd med å sertifisere valgresultatet onsdag 6. januar, stormet tidligere president Donald Trumps tilhengere kongressbygningen på Capitol Hill, som de deretter okkuperte i timesvis. Pave Frans fordømte mobbens voldelige anslag i sin Angelus søndag 10. januar.  

 

224 år med demokrati 

Etter angrepet mot kongressbygningen, der fem personer døde, har Representantenes hus anlagt riksrettssak mot tidligere president Trump, og siktet ham for «tilskyndelse til opprør». Selv om han ikke lenger er president, er det fremdeles mulig for Senatet å gjennomføre riksrettssaken og dømme eller frikjenne ham.

I sin hilsen til president Biden uttrykker pave Frans håp om at det amerikanske folk, under den nyinsatte presidentens ledelse, skal «fortsette å hente styrke fra de høyverdige politiske, etiske og religiøse verdier som har inspirert nasjonen siden grunnleggelsen.» Amerikas forente stater kan i år markere 224 år med sammenhengende demokratisk styresett siden landet ble grunnlagt i 1776.

 

400 000 døde av Covid-19

President Joe Biden har inntatt Det hvite hus samtidig som landet kjemper mot ett av de verste koronautbruddene i verden. Innsettelsesprogrammet inkluderte både en katolsk messe og en minnestund for de 400 000 amerikanerne som hittil har dødd etter å ha blitt smittet av Covid-19-viruset. President Biden og visepresident Harris anerkjente også alle dem som har vist omsorg og styrke overfor dem som er blitt rammet av pandemien.

«Den alvorlige krisen som truer den menneskelige familie, kaller på fremsynte og forente løsninger», skriver pave Frans i hilsenen og fortsetter: «Jeg ber derfor om at dine beslutninger blir styrt av et ønske om bygge et samfunn kjennetegnet av ekte rettferdighet og frihet, en ufravikelig respekt for hvert enkelt menneskes verdighet og rettigheter, spesielt de fattige, de sårbare og de som ikke blir hørt.»

 

Pavens velsignelser i overflod 

Pave Frans avslutter sin hilsen med ordene: «Jeg ber likeledes Gud, kilde til all visdom og sannhet, om å veilede din innsats, slik at den dyrker forståelse, forsoning og fred i Amerikas forente stater og blant verdens land på måter som fremmer vårt felles gode. Med disse ord påkaller jeg med glede en overflod av velsignelser for deg, din familie og det amerikanske folk.»

 

Les mer