Digital lansering: Nå kommer dominikanerboken!

Lanseres med direktesending fra klosterhagen på katolsk.no

BOKLANSERING I HAGEN: Dagens prekebrødre i St. Dominikus kloster teller seks stykker, fr. Ellert Dahl, fr. Gerard-Marie Ketterer, fr. Arne Fjeld, fr. Jon Atle Wetaas, fr. Haavar Simon Nilsen og fr. Joseph Mulvin.  Søndag 30. mai lanseres boken om dominikanernes virke i Norge gjennom de siste 100 år. 

 

Søndag 30. mai lanseres endelig jubileumsboken om prekebrødrene. – Vi forteller historien om dominikanerne i Norge fra middelalderen til denne dag, sier Nils Heyerdahl, én av bokens redaktører.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

GLEDER SEG: – Alle er velkommen til digital lansering,
sier bokens medredaktør Nils Heyerdahl.  

IMG_7280.jpegDen erfarne redaktøren har kjent brødrene i Neuberggata siden barndommen, og mener at det nå er på tide at historien fortelles mellom to permer:  

– Ideen er gammel, og det tok tid å dra prosjektet i gang. Men da vi (Arne Fjeld OP, Else-Britt Nilsen OP, Åse Skjerdal og Hilde Bliksrud) oppdaget at det lå et 100-årsjubileum noen år foran oss, ble det fart i sakene. Fra preik til handling! Også andre har bidratt på ymse vis: samling av stoff, skriving, redigering av tekst og bilder ... .

– Så det er også en billedbok?

­– I høy grad. Her er nye og gamle fotografier, mange av dem ukjente og interessante for de fleste. Her er tegninger. Og her er kunstreproduksjoner: både middelalderkunstneren Fra Angelico og Marie-Alain Couturier, som skapte freskene og glassmaleriene i St Dominikus kirke i Oslo, var dominikanere, og får tilbørlig plass i bokens billedverden, forteller Heyerdahl entusiastisk.   

Redaksjonens styrende idé har vært å dokumentere prekebrødrenes liv og innsats i Den katolske kirke i Norge og i det norsk kirke- og kulturliv generelt. Den har villet at boken skal fortelle historien om dominikanerne i Norge fra middelalderen til denne dag.

– Vi viser frem dominikanere som har virket her, ved å trykke tekster de har skrevet. Vi hyller dem med festskriftartikler, slik jubilanter i den akademiske verden gjerne hedres. Og for første gang bringer vi her en fortegnelse over alle de prekebrødrene som har virket her gjennom hundre år, med kort vita og bibliografi, sier den glade redaktør, som virker noe lettet over at lanseringsdagen snart er her.

 

Gleder seg til å dele historien

Boken dokumenterer altså dominikanernes virke i Norge siden reformasjonen, med vekt på tiden etter ordenens re-etablering i Oslo i 1921. Dagens prior ved St. Dominikus kloster p. Jon Atle Wetaas gleder seg til å dele brødrenes fortellinger med flere.  

– Det er vanskelig for meg å si dette med få ord, men la meg forsøke: Helt siden jeg ble del av ordenen har jeg forsøkt å dele vår historie med andre. Nå blir den offisiell og formell – med applaus, sier Wetaas.

Han gleder seg ikke minst å dele brødrenes norske historie med dominikanere fra deres franske provins – og hele verden.

– Vi har 100 års markant virke bak oss, sier prior Wetaas, som mener det er betimelig at den også fortelles i bokform. 

Boken utgis naturligvis på St. Olav forlag, Kirkens eget kvalitetsforlag under ledelse av forlagssjef Kristine Dingstad. Hun forteller at boken også består av en generøs Tabula Gratulatoria.

– Alle som har tegnet seg, er ført opp – og vil bli kontaktet av forlaget for utlevering av bok, sier hun.

Dingstad forteller at vi alle kan glede oss sammen med brødrene ved overrekkelsen av festskriftet i anledning 100-årsjubileet.

– Egentlig skulle vi feiret sammen med alle som har hilst brødrene i bokens Tabula Gratulatoria, men av grunner av i alle kjenner, lar det seg dessverre ikke gjøre. Men, vi direktesender lanseringen på forsiden av katolsk.no, slik at alle som ønsker det, kan være sammen med oss digitalt, sier Dingstad.

Redaktør Heyerdahl ser også frem til den digitale lanseringen:

– Det blir ikke stusselig, men fint. Mange flere får anledning til å være med på den måten, ikke bare de 30 som smittevernreglene nå endelig tillater her i Oslo. Vi ses på nettet!

 

FEST FOR BRØDRENE: – Boken skal også gi et løft for fremtiden,
sier forlagssjef Kristine Dingstad.  

188671129_3843218445787422_7574658186001541958_n.jpegDirektesending fra klosterhagen 

Sendingen begynner i brødenes hage kl. 12.30, etter høymessen, som også strømmes. Boken presenteres av Nils Heyerdahl og p. Arne Fjeld. Biskop Bernt I. Eidsvig vil også hilse brødrene. Mgr. Eidsvig ble i sin tid opptatt i Kirkens fulle fellesskap nettopp i St. Dominikus kirke.

– Kan folk bare møte opp til bokpresentasjonen i hagen?

– Dessverre ikke. På grunn av smittevernregler er det deltagelsen begrenset til spesielt invitasjon, men fortvil ikke: Det blir storstilt feiring av jubileet i august. Da kan forhåpentlig alle som ønsker å være med, møte opp, sier Dingstad og presiserer at boklanseringen ikke er selve jubileet, som altså markeres i august. Følg med på katolsk.no for mer informasjon.

Forlagsjefen forteller at boken kan kjøpes hos brødrene, i St. Olavs bokhandel eller bestilles via lokale bokhandlere.

– Forlaget håper at boken ikke bare skal være tilbakeskuende, men også gi et løft for brødrene i jubileumsåret, sier Dingstad.

 

  • Søndag 30. mai kan du følge høymessen i St. Dominikus kirke fra kl.11. Deretter sendes boklanseringen i klosterhagen kl. 12.30. Begge sendingene legges på katolsk.no's forside.   

 

Jubileumsboken foreligger i slutten av mai og kan da bestilles fra St. Olav bokhandel eller St. Olav forlag

omslag-1024x683.jpg

 

Om St. Dominikus kloster

  • Dominikus kloster tilhører dominikanerordenen, Ordo Fratrum Praedicatorum, som på norsk blir Prekebrødrenes orden og forkortes O.P.
  • Kommuniteten i Oslo grunnlagt i 1921, og holdt først til i en sveitservilla på den løkkegård som i dag utgjør klosterets hageanlegg. Kirken ble innviet i 1927.
  • Klosteranlegget ble bygget på 1960- og 1970-tallet i upusset tegl.
  • Klosteret er viet ordensgrunnleggeren St. Dominikus.
  • Laudare – benedicere – praedicare (lovprise – velsigne – forkynne) er brødrenes credo. Valgspråket er Veritas (Sannhet).
  • Besøk klosterets nettside for mer informasjon: katolsk.no

 

Les mer