Vatikanet: Nye dekreter fra Helligkåringskongregasjonen 24. april 2021

Vatikanet, 24. april 2021 (KI/vatican.va) – Lørdag den 24. april 2021 mottok pave Frans Helligkårings-kongregasjonens prefekt, kardinal Marcello Semeraro, i en privat audiens. Under audiensen stadfestet paven den positive avstemmingen i en ordinær sesjon med kardinalene og biskopene som er medlemmer av kongregasjonen og utvidet til hele Universalkirken den liturgiske kulten for:

Den salige Margareta av Città di Castello (bildet), italiensk legkvinne og medlem av dominikanernes tredjeorden, født rundt 1287 på slottet Metola i Mercatello sul Metauro i provinsen Pesaro-Urbino i regionen Marche i Midt-Italia, død den 13. april 1320 i Città di Castello i Perugia i regionen Umbria i Midt-Italia, saligkåret den 19. oktober 1609.

Med dette skrev paven henne inn i registeret over hellige i Den katolske kirke. Denne prosedyren ble tidligere omtalt som «stadfestelse av kult» (Confirmatio Cultus – c.c.), men i dette pontifikatet foretrekkes begrepet «ekvivalent helligkåring». Dette omtales også som en «helligkåring uten mirakel».

I den samme audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt seks dekreter. Ett dekret anerkjenner martyriet til tolv personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Guds tjener Vincent Nikasius Renuncio Toribio (sp: Vicente Nicasio) og elleve ledsagere, prester og legbrødre i kongregasjonen Redemptorister (Congregatio Sanctissimi Redemptoris – CSsR), drept av hat til troen (in odium fidei) i 1936 i den religiøse forfølgelsen under Den spanske borgerkrigen (1936-39).

Fem dekreter anerkjenner fem personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»). Det betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Peter Marcellus Corradini (it: Pier Marcello), italiensk biskop av Frascati, kardinal og grunnlegger av kongregasjonen «Skolesøstre av Den hellige familie» (Suore Collegine della Sacra Famiglia – CSF), født den 2. juni 1658 i Sezze i provinsen Latina i regionen Lazio i Midt-Italia, død den 8. februar 1743 i Roma i Italia.
  • Guds tjener Emmanuel Stablum (it: Emanuele), italiensk legbror i kongregasjonen Sønner av Den uplettede Unnfangelse eller konsepsjonistene (Congregatio Filiorum Immaculatæ Conceptionis – CFIC), født den 10. juni 1895 i Terzolas i Val di Sole i regionen Trentino-Alto Adige/Südtirol i Nord-Italia, død den 16 mars 1950 i Roma.
  • Guds tjener Henrik Ernesto Shaw (sp: Enrique), fransk/argentinsk? gift legmann i erkebispedømmet Buenos Aires i Argentina, født den 26. februar 1921 i Paris i Frankrike, død den 27. august 1962 i Buenos Aires i Argentina.
  • Guds tjenerinne María de los Desamparados [Amparo] Portilla Crespo de Romero, spansk gift legkvinne i erkebispedømmet Madrid, født den 26. mai 1925 i Valencia i Spania, død den 10. mai 1996 i Madrid i Spania.
  • Guds tjenerinne Anfrosina Berardi, italiensk barn i erkebispedømmet L’Aquila, født den 6. desember 1920 i San Marco di Preturo i L’Aquila i Italia og død den 13. mars 1933 samme sted.

VaticanNews – Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)