Stor glede ved feiring av 1. kommunion

 

95454862-2125-4923-be3b-f5f5db80dc46.jpg

SMÅ BARN, STOR GLEDE:  – Den første kommunion er en stor begivenhet, ikke bare for barnet, barnets foreldre og familie, men også for presten og hele menigheten. Hva kan gjøre en mer glad enn å se 30 små barn som fullt ut kan delta i nattverden og som med glede tar imot Jesus i hjertet, sier p. Zygmunt Majcher OFM, som er ansvarlig for katolikker i Sogn og Fjordane. Her bildet fra St. Josef kirke, Haugesund. Foto: Alina Pettersen 

 

Norske menigheter har måttet forholde seg til mange smittevernstiltak i koronavirus-pandemien. I perioder har sågar kirkene vært stengt. Det var derfor utfordrende å forberede 1. kommunion.

 
Tekst: Marta Tomczyk-Maryon 

 

Møter og katekeser ble ofte holdt på nett, noe som ikke var ideelt for barna. Men, nye situasjoner krever nye løsninger, slik som digital evangelieforklaring for barn og katekese på nett. Mange spurte seg om det i det hele tatt ville være mulig under disse forholdene å forberede barn til 1. kommunion?

Allikevel har mange norske og polske barn rundt om i menighetene i landet fått muligheten til å motta sin aller første hellige kommunion under pandemien. Barna ble delt inn i små grupper. Slik var det blant annet i Askim, Moss, Lillestrømm, Haugesund, Loen, Vik og Trømso.

P. Zygmunt Majcher OFM som er ansvarlig for området Sogn og Fjordane, sier:

– Den første hellige kommunion er en stor begivenhet ikke bare for barnet selv, foreldrene og familien, men også for presten og hele menigheten. Hva kan være mer gledelig for en prest enn å se 30 små barn som fullt ut kan delta i nattverden og som med glede tar imot Jesus i hjertet?

Paulin Obryś, kateket i St. Josef menighet i Haugesund, forteller at:

– Den største gleden, til tross for pandemiens mange utfordringer, har vært å klare å skape en fellesskapsfølelse rundt denne vakre dagen. Et fellesskap av barn, men også et polsk miljø. Det har vært svært viktig når vi under pandemien har savnet å kunne møte andre mennesker.

 

 

8d9b5252-4d1e-446e-a40e-8a56767604ac.png

MED JESUS I HJERTET: I Mariakirken i Askim mottok 41 polske barn 1. kommunion. I Østfold fikk totalt 70 barn, delt inn i 6 grupper, første kommunion. Foto: Aleksandra Szaciłowska

 

d7eaf2db-4793-4f66-80fb-e17fdab3b4e8.jpg

TIL FØRSTE NATTVERD: St. Josef kirke i Haugesund. 20 polske og 13 norske og andre nasjonaliteter barn fikk 1. kommunion.
Bildet med sogneprest p. Paweł Wiech. Foto: Alina Pettersen Foto