Kardinal Marx fikk avslag: Pave Frans ber ham fortsette som erkebiskop

 NTB_BIc1reARMVg.jpg
VIKTIG MANN FOR PAVEN: Kardinal Reinhard Marx fikk ikke innvilget sitt ønske om å få fratre som erkebiskop. FOTO: REUTERS/Michele Tantussi

 

Pave Frans vil ikke imøtekomme den tyske kardinalen Reinhard Marx’ ønske om å få fratre som erkebiskop av München og Freising.

  

«Kjære bror, jeg vil at du holder frem som du stevner og foreslår i din søknad, men da i tjenesten som erkebiskop av München og Freising», skriver Den hellige Far i et brev til den tyske kardinalen, ifølge KNA.

 

Les brevet på flere språk

Les utdrag på engelsk

 

Oppfordring

 

I brevet, offentliggjort torsdag 10. juni, oppfordrer pave Frans kardinalen til å fortsette som erkebiskop.

 

Det var sist fredag, den 4. juni, det ble kjent at kardinal Marx hadde sendt et brev til paven hvor han ba om å bli løst fra tjenesten som erkebiskop på grunn av Den tyske Kirkes mangelfulle håndtering av overgrepsskandalene.

 

Samvittighetsgrunner

 

67 år gamle Marx, som er erkebiskop av München og Freising, er ikke selv anklaget for å ha misbrukt noen. Han skrev imidlertid til paven at hans søknad om å få fratre dreier seg om noe annet.

– Det handler om å dele ansvaret for den katastrofen som seksuelt misbruk, begått av Kirkens menn, har utgjort gjennom de siste tiårene, skrev Marx.

Torsdag skrev imidlertid pave Frans i et brev at han ikke godtar søknaden om å få gå av.

Marx er en av Tysklands mest innflytelsesrike katolske geistlige. Han ble utnevnt til kardinal i 2010.

 

«Kristent mot»

 

I brevet takker paven kardinal Marx for hans «kristne mot». Han er enig med kardinalen i at man har med en katastrofe å gjøre. «Det dreier seg om den mistrøstige historien om seksuelt misbruk og hvordan Kirken kom til kort i å håndtere den.»

 

Paven skriver at vi alle må ta ansvar, både individuelt og som fellesskap. «Veien ut av krisen kan vi kun finne sammen.» Han sier at enhver biskop «må spørre seg selv om hva kan jeg gjøre stilt ansikt til ansikt overfor denne katastrofen?»

 

 

Vil beholde Marx

 

I et møte den 21. mai i Vatikanet varslet Marx paven om sine fratredelsesplaner. Paven ba da kardinalen om å bli i embedet som erkebiskop, han ville ta en beslutning innen rimelig tid. De ble enige om at kardinal Marx kunne meddele sin beslutning offentlig den 4. juni.

 

Det er grunn til å tro at pave Frans vil beholde kardinal Marx, ikke bare som en nær og viktig rådgiver i ulike rådgivende organer i Vatikanet, men også som en støttespiller i oppryddingen og fornyelsen av Kirken i Tyskland. (KNA/NTB).