Oppdiktet? Møtet mellom pave Frans og president Joe Biden

NTB_x1OT2VFa8-A.jpg
PÅ EUROPAREISE: Her ankommer president Biden Geneve den 15. juni og ønskes velkommen av Sveits president Guy Parmelin. Onsdag 16. juni er det klart for toppmøte mellom Biden og Russlands president Vladimir Putin i byen. Å ha fått smettet inn et besøk i Vatikanet i Bidens europeiske tidsplan er helt urealistisk , mener NCR. FOTO: REUTERS/Denis Balibouse/Pool
 

President Joe Bidens planlagte deltagelse i morgenmessen og senere møte med pave Frans tirsdag 15. juni, blir likevel ikke noe av, forteller en vatikankilde til Catholic News Agency (CNA).

 

USAs president Joe Biden er for tiden i Europa for å delta i en rekke politiske toppmøter. I den anledning skulle han for første gang møte paven i egenskap av å være USAs president, meldte CNA i forrige uke. Men dette blir det nå ikke noe av, sier kilder i Vatikanet til CNA.

 

Delikat

Årsaken skal angivelig være at man ville kunne havnet i en delikat situasjon hvor Biden mottar nattverden fra paven dagen før, den 16. juni, hvor den amerikanske bispekonferansen (USCCB) skal stemme over om de skal opprette en komité som skal utarbeide et dokument om "eukaristisk sammenheng", foranlediget av at enkelte amerikanske biskoper vil nekte Biden kommunion grunnet hans syn på abort. En messe med paven kunne lett blitt tolket som om Vatikanet har tatt side i de pågående diskusjonene mellom USAs biskoper.

 

Plantet sak

Hele saken om pavens møte med Biden er en sak plantet av konservative amerikanske medier, påstår National Catholic Reporter (NCR) idag. De skriver at møtet aldri ble avlyst fordi det aldri var planlagt. Det ville være praktisk umulig for Biden å ta en "svipptur" innom Roma mellom planlagte møter i Brussel og Geneve. Det ville blant annet ha krevet et sikkerhetsoppbud som ingen til nå har fått beskjed om.

En ansatt ved USAs ambassade til Den hellige stol sier til NCR at "president Biden har ingen planer om å besøke Roma eller Vatikanet denne uken." Vatikanets utenriksminister, erkebiskop Paul Gallagher, sier at han "ikke har noen kjennskap" til et møte mellom pave Frans og president Biden. Mellom linjene antyder NCR at den plantede saken om besøket hos paven må sees i lys av bispekonferansens kommende diskusjoner om "eukaristisk sammenheng".

 

Flere toppmøter

President Biden, USAs andre katolske president,  har nå i midten av juni  deltatt på flere toppmøter i Europa. Den 10. juni møtte han Storbritannias statsminister Boris Johnson før det store G7-toppmøtet med ledende industrinasjoner i Cornwall 11-13. juni. Den 13. juni var Biden og presidentfruen Jill Biden hos dronning Elizabeth II på slottet i Windsor. Den 14. juni deltok han på NATO-toppmøtet i Brussel og møtte også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Den 15. juni deltar han på et USA-EU-møte og skulle altså samme dag ha feiret morgenmesse med paven i Roma, ifølge artikler i CNA.

 

Bispekonferanse om nattverden

Samme uke som president Biden er i Europa avholder altså de katolske amerikanske biskopene en digital bispekonferanse - fra den 16. til den 18. juni.

Det er ventet at de her vil utarbeide og stemme over et dokument om «eukaristisk konsistens», det vil si sammenhengen mellom «nattverd og problemet med alvorlig synd». Foranledningen er at USA nå har en katolsk president som støtter legalisert abort, og at flere biskoper mener Joe Biden dermed må nektes nattverd. Kardinal Blase Cupich av Chicago mener diskusjonen om «eukaristisk koherens» bør utsettes, mens bispekonferansens president, erkebiskop Jose Gomez av Los Angeles, insiterer på å gjennomføre som planlagt, skriver CNA.