Pater Jacques Hamel (1930-2016): Fem år siden terrorangrepet

NTB__8ElFVsrf3o.jpg

SALIGKÅRING: Prosessen med å kanonisere pater Jacques Hamel er i gang. Her er hans fotografi under rekviemmessen i katedralen i Rouen i august 2016. FOTO: REUTERS/Charly Triballeau 

 

Den 26. juli 2021 var det fem år siden den 85 år gamle franske presten Jacques Hamel ble knivdrept av to 19 år gamle IS-tilhengere mens han feiret morgenmesse i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray. Pater Jacques kalles den første kristne martyr i det 21. århundre.

 

Det er tidlig på morgenen den 26. juli 2016. Pater Jacques Hamel og en håndfull troende feirer messe i den lille kirken Saint Étienne-du-Rouvray, i en av forstedene til Rouen. Plutselig stormer to unge IS-terrorister kirken. De hugger ned og dreper pater Jacques som står ved foten av alteret og skader en annen hengiven troende. På vei ut av kirken blir de to drept av fransk politi.

 

Sjokkerer verden

 

Sjokket over den brutale terrorhandlingen er stort, både i Frankrike og i resten av verden. Såvel kristne som muslimer viser sin medfølelse for ofrene og forferdelse over den grufulle handlingen de neste dagene og ukene.

I september samme år, under en votivmesse som hedrer den franske presten, kaller pave Frans ham for «en martyr» og «en velsignet».

Pave Frans setter også den vanlige ventetiden før en kanoniseringsprosess til side, og det innledes en saligkåringsprosess av pater Jacques.

 

NTB_wyuN87-1hLY.jpg

MINNES OG HEDRES: En liten jente ber for pater Jacques Hamel i Saint-Etienne-du-Rouvray, nær Rouen i Normandie I Frankrike. FOTO: REUTERS/Pascal Rossignol

 

Minnet lever

 

Fem år senere er minnet om pater Jacques fremdeles svært levende i Frankrike, skriver Vatican News. Hvert år samles katolikker, muslimer og mange andre for å hedre minnet om pater Jacques. De ser ham som et symbol på brorskap og nestekjærlighet. Kirken hans og hans grav er blitt mål for pilegrimsreiser. For de troende er den hengivne sognepresten blitt et lysende eksempel på å leve troen i tjeneste for Gud og i en vanlig hverdag. Han er fremdeles nærværende i bispedømmet Rouen, spesielt blant prestene.

-Rouen er fremdeles i sorg over pater Jacques Hamels død, sier erkebiskopen av Rouen, mgr Dominique Lebrun i et intervju, skriver Vatican News.  Det oppsto en bølge av sympati og solidaritet mellom kristne og muslimer etter attentatet. Selv om vi på mange måter er vendt tilbake til hverdagen, lever minnet om pater Jacques sterkt. Vi har fortsatt dialogen og vi ber for hverandre. Vi minnes ham i fellesskap.  Martyrpresten pater Jacques er fremdeles en viktig åndelig impuls for oss, sier erkebiskopen.

 

Styrt fra Syria

 

Fem år senere synes også omstendighetene rundt terrorangrepet å være klarlagt. Ifølge dokumenter sitert i det franske ukebladet La Vie den 6. juli i år, var ikke drapet på pater Jacques en isolert handling, men en aksjon nøye planlagt av en IS-leder i Syria. La Vie hevder de har opplysninger fra den franske etterretningstjenesten DGSI. Etterretningstjenesten skal sitte på transkripsjoner av krypterte samtaler mellom IS-lederen Rachid Kassim og de to terroristene. I samtalene instruerer Kassim de to hvordan de skal gå frem for å utføre attentatet. (NTB/Vatican News/CNA)