Finansskandalen: Ti personer tiltalt

 

NTB_jqX2EBw7FPc.jpg

TILTALT: Kardinal Giovanni Angelo Becciu under en pressekonferanse i Roma 25. september 2020.  Han ble fratatt sine oppgaver i Vatikanet og mistet sine kardinalrettigheter.  (FOTO: NTB/REUTERS/Guglielmo Mangiapane) 

 

Vatikanstatens domstol har tiltalt ti personer, blant dem «eks-kardinal» Becciu, for utpressing, bedrageri og maktmisbruk etter en investering i et eiendomsselskap i London.

 

I unåde

Kardinal Giovanni Angelo Becciu, som ble fratatt sine oppgaver i Vatikanet og mistet sine kardinalsrettigheter, er den høyest plasserte katolske geistlige som noensinne er tiltalt for økonomisk kriminalitet.

Becciu havnet i unåde hos pave Frans ettersom han i perioden 2011–2018 var sostituto ved Den hellige stols statssekretariat, det vil si kardinalstatssekretærens nærmeste mann. Han skal ha utnyttet denne posisjonen til selv å ha gjennomført, subsidiært ha gitt grønt lys til, meget tvilsomme finansielle transaksjoner.

 

Luksuseiendom

Ut over kardinal Becciu er også den sveitsiske juristen og finanseksperten Rene Brülhart og den italienske etterretningsspesialisten Cecilia Moragna mistenkte for å være innblandet i økonomiske misligheter. Moragna skal ha mottatt rundt en million kroner fra Becciu.

Blant de andre tiltalte er to sjefer for Vatikanets finanstilsyn og to italienske eiendomsmeglere som var involvert i Vatikanets 350 millioner Euro-investering i en luksuseiendom i London.

 

Én milliard i kroner

I tillegg er andre medarbeidere i Vatikanet blitt gransket i en finansskandale som først og fremst gjelder store tap i eiendomsinvesteringer i London, med tilhørende avtaler og provisjoner. Totalt skal det dreie seg om rundt én milliard i norske kroner.

Anklagepunktene i Vatikanets tiltale mot de ti personene strekker seg fra mislighold og korrupsjon over utpresning, bedrageri og hvitvasking til maktmisbruk og forfalskninger.

 

Starter 27. juli

Mens Rene Brülhart skal ha utnyttet sitt embete som forvaltningsrådssjef i Vatikanets finansråd AIF, er anklagene mot den romerske megleren med sete i Sveits, Enrico Crasso, mer omfattende og består av en lang rekke av forseelser.

Rettssaken innledes 27. juli, opplyste domstolens leder, Giuseppe Pignatone, i helgen.

 

«Komplott»

Det er også tatt ut tiltale mot fire selskaper. En italiensk etterretningsekspert er dessuten tiltalt for mulig underslag.

Vatikanets aktorat mener de tiltalte har snytt Vatikanet for millioner av euro. Alle de tiltalte avviser at de har gjort noe galt. Både Becciu og Brülhart sier de er uskyldige og at de er blitt anklaget på feil grunnlag. Becciu fastholder at han er offer for et regelrett komplott. (NTB/Kathpress/NCR)  

 

Hvorfor så mange skandaler? Les mgr. Torbjørn Olsens bakgrunnsanalyse