Pave Frans fyller 85 år idag: «Ad multos annos!»

Pave Frans.jpeg
GRATULERER MED DAGEN: Pave Frans fyller 85 år i dag den 17. desember. (Foto: Vatican News).

 

Gratulasjonene strømmer inn når Den hellige far i dag, fredag 17. desember, fyller 85 år, melder Vatican News. 

Sist mandag, 13. desember, var også en anledning til å feire for pave Frans. Da var det 52 års-jubileet for hans prestevielse.

Folk over hele verden, ikke bare katolikker, feirer pave Frans på hans fødselsdag. Gode ønsker strømmer inn fra forskjellig hold, skriver Vatican News.

 

Takknemlige

 

Kardinal Michael Czerny, også jesuitt som paven og undersekretær i Dikasteriet for menneskenes helhetlige utvikling, sier han gleder seg på pavens fødselsdag og understreker hvilken gave en bursdag er.

Han sier det er verdt å reflektere på en dag som denne, for Den hellige far hadde planer om å pensjonere seg før konklavet som valgte ham til pave 13. mars 2013, men «Den hellige ånd ville det annerledes.»

-Årene etter det har vært en gave til oss alle. Vi skal være takknemlige for dem. Ad multos annos!  Må vi få mange flere år med pave Frans, sier kardinal Czerny.

 

Pave Frans og hans gave til Kirken

 

Kardinalen reflekterer også over Frans pontifikat, de spørsmål han er opptatt av og hvordan dette gir oss et innblikk i hans personlighet.

Synoden om synodalitet oppsummerer for eksempel mange av Den hellige fars tanker om Kirkens fremtid.

-Jeg tror dette i bunn og grunn er pavens gave til Kirken. Det er en måte å være Kirke på som bringer oss alle sammen i håp og tro, og i kjærlighet til hverandre.

 

Likevekt                                   

Kardinal Michael Czerny forteller også om sine personlige møter med paven. Han er slått av Den hellige fars evne til «likevekt, balanse og ro.» Det gjør ham i stand til å håndtere både store og små problemer godt: et stort problem setter ham ikke ut, et lite problem blir ikke neglisjert.

-Denne type balanse er både dynamisk og oppbyggelig. Den gjør meg veldig glad hver gang vi har anledning til å møtes, sier kardinal Czerny til Vatican News.

 

Pave Frans ble født 17. desember 1936 i Buenos Aires i Argentina. I år feiret han åtte-års jubileum som Kirkens overhode. (Vatican News)