Roma pynter seg på ny i sin julestas

Gjett hvor høyt pavens juletre er i år!

NTB_izg91mF7ePw.jpg

PAVENS JULETRE: I år ble juletreet på Petersplassen tent fredag 10. desember. Det er 28 meter høyt, veier 28 tonn og kommer fra den lille landsbyen Andalo i Dolomittene. Treet er dekorert med 600 trekuler, som er laget av lokale håndverkere. Foto: Reuters / NTB   

 

I fjor la Covid-19 en kraftig demper på julefeiringen i Roma. Kanskje er det derfor vi nå opplever et ekstra sterkt behov for en tradisjonell jul med mengder av pynt, av stemning og en rekke begivenheter

  

Tekst: Jesper Storgaard Jensen
Foto: PR og JSJ

 

7. november i år ble det satt ny varmerekord i Roma med hele 26 grader, men nå har – heldigvis – langt lavere temperaturer innfunnet seg i den italienske hovedstaden, som har lagt seg vel til rette i sine vanlige klimatiske folder.

Den 8. desember – dagen for jomfru Marias ubesmittede unnfangelse – er en viktig dato både i Roma og i resten av Italia. I hovedstaden også når det gjelder julen, for det er denne dagen at det store juletreet i byens sentrum, Piazza Venezia, blir tent.

Dette treet har i mangfoldige år fått stor oppmerksomhet, muligens fordi denne tradisjonen går helt tilbake til 1898. Dette året hadde den daværende dronning Margherita fra byen Sabaudias kongehus – hun har også gitt navn til Pizza Margherita – fått ideen om å sette opp et stort juletre foran Quirinale-palasset i Roma. Hun var visstnok inspirert av den nordeuropeiske juletre-tradisjonen. Noen år senere ble så treet flyttet til byens geografiske midtpunkt, Piazza Venezia.

Helt fra dronning Margheritas tid har altså juletretradisjonen fortsatt, og i senere år har det blitt stor medieoppmerksomhet rundt treets ankomst til Roma. I 2017 var det for eksempel stor oppstandelse i byen, for kommunen hadde kjøpt et tre – betalt av sponsoren Netflix – som så ganske puslete ut. Ganske snart fikk det stakkars treet et lite smigrende tilnavn: «spelacchio» (ribbet), og bilder av det halvnakne treet gikk verden rundt.

 

Roma 3.jpeg

VAKKERT, MEN IKKE STØRST: Årets juletre på  Piazza Venezia kostet den nette sum av 169 000 euro og er 23 meter høyt – 5 meter kortere enn treet foran Peterskirken. 

 

Byens flotteste juletre

Men slik vil det garantert ikke være i år. Romas nyutnevnte borgermester, Roberto Gualtieri, sparer ikke på noe. Kommunen har – denne gangen uten sponsor – betalt den nette sum av 169 000 euro, og fått et 23 m høyt tre som har tatt turen fra Como-området i nord-Italia. Omkring treet ligger det 17 store pakker som symboliserer målsetningene FNs matvareorganisasjon, FAO, har satt seg i kampen mot sult i verden. FAO har hovedsete i Roma.

Rivaliseringen som alltid har vært typisk i og mellom byer og på regionalt nivå, har såmenn også funnet veien til Romas juletresituasjon. For over på den andre siden av elven Tiberen, nærmere bestemt på den vakre Piazza San Pietro, selveste Petersplassen, må selvsagt ikke den katolske kirkes tre glemmes.

Det ble gitt til pave Frans fra det peruvianske samfunnet i Italia. Treet er en rødgran som er 113 år gammelt, er 28 m høyt, veier 8 tonn, og har tatt den lange veien fra Trentino-området. Det er dekorert med i alt 600 trekuler, og passer utmerket sammen med den tradisjonelle vakre julekrybben på Petersplassen.

Og har man sansen for vakre juletrær, må vi heller ikke glemme det som alltid blir reist på Piazza del Popolo, og som pleier å høre til byens skjønneste.

Etter at pandemien i fjor nesten nullstilte julefeiringen i Roma, merker man at det blir gjort en ekstra innsats dette året, for å gjenskape tidligere tiders julestemning. Forståelig nok er de årvisse julebodene på Piazza Navona også sløyfet i år av smittevernhensyn, men bortsett fra det, ser man en rekke tiltak rundt om i byen.

Den tradisjonelle juledekoreringen av byens lange forretningsgate, Via del Corso, er vakrere enn noen gang, og mange butikker i sentrum er overdådige og fargerike i all sin glitrende prakt.Det er naturlig nok herlig å vandre rundt i sentrum og la seg frivillig overmanne av juleatmosfæren.

 

Roma 1.jpg

Feir jul med
pave Frans

Også i år vil det være midnattsmesse i Peterskirken, noe som jo er en av de mest skattede og viktige tradisjoner. På grunn av virussituasjonen er messen flyttet frem til kl 19.30. Om en ønsker å delta og nyte den helt særegne atmosfæren som denne begivenheten byr på, må man kunne vise frem sitt corona-pass.

 

 

 

Roma 7 - 1.jpeg

HVIT ROMA-JUL: I år kan du gå på skøyter ved Romas Auditorium. Har du ikke skøytene med, kan du låne. 

 

Hundre julekrybber

Det er sjelden man opplever hvit jul i Roma, men likevel kan en kaste seg over typisk nordiske vintergleder som for eksempel skøytesport. I år vil det være mulig ved byens Auditorium, som ligger i Flaminiokvarteret utenfor sentrum. Her vil skøytebanen – og utlån av skøyter – være en del av Christmas World-initiativet, som først og fremst er tatt med tanke på unge og barnefamilier. Dette er virkelig en skøytebane med stil: Auditorium er et av byens mest besøkte kultursteder, og tegnet av den berømte arkitekten Renzo Piano. Selve skøytebanen er en mindre del av en slags julepark som dekker over 25 000 m2.

Her finner man store juleinnstallasjoner, gospelsRoma 8 - 1 - Ph. Riccardo Rossi.jpegang, marked med boder, kino, multimediespill, utsalg og ulike former for happenings. Og – ikke minst – her kan en oppleve konserter ved Auditorium med flere italienske berømtheter, bl.a. Nicola Piovani som ble Oscarvinner for sin filmmusikk.

Har man mer sans for tradisjonelle julesysler, kan flere steder settes på listen. I bydelen Prati, på den lille Piazza Mazzini som er dominert av en stor, firkantet fontene, finner man et velkjent julemarked med boder som er drevet av lokale kunsthåndverkere. Her er smaksprøver av typiske italienske julespesialiteter.

Julekrybben er en katolsk juletradisjon, og i år er det fjerde gang vi kan oppleve utstillingen «Hundre krybber». Den ligger i de såkalte colonnato, de imponerende søylegangene konstruert av Bernini, og som omgir Petersplassen, utenfor Peterskirken med den gigantiske kuppelen. I denne storartede søylegangen er altså 100 ulike julekrybber være utstilt. Det er et ganske spesielt syn som for alvor markerer at nå er julen kommet, noe som gleder og tiltrekker mange besøkende og nysgjerrige.

 

Les mer om Roma