Biskop Eidsvig: «Den som er beseiret av en brutal fiende, har en appellinstans: Gud»

NTB_aZP1jRBTh9A.jpg

BØNN OM FRED I UKRAINA: Biskop Bernt Eidsvig holdt en sterk appell under fredsgudstjenesten for Ukraina i Trefoldighetskirken i Oslo 1. mars 2022. Foto: Tom Hansen / NTB

 

Trefoldighetskirken i Oslo ble tirsdag 1. mars fylt av bønn for fred i Ukraina fra en rekke ulike kirker. Biskop Bernt I. Eidsvig holdt en sterk appell og kronprinsparet tente lys under den økumeniske fredsgudstjenesten.

 

-Ukraina invaderes, og vi samles i Trefoldighetskirken til felles bønn for det for fred. Hjelper det? – Den som er beseiret av en brutal fiende, har en appellinstans: Gud. Omtrent dette skrev Sigrid Undset i 1940. Vi er her for å appellere mens det ennå er håp om at Ukraina ikke blir beseiret. Vi tenner våre små lys i troen på at mørket kan overvinnes. Og vi håper at disse lysene vil sette mot i dem som kjemper, dem som sørger over falne soldater og sivile ofre. Bønnen er et mysterium det er lett å trenge inn i, nemlig ved selv å be sammen med andre og alene, og ved å la Gud komme til orde i bønnen, sa biskop Eidsvig.

 

«Slutt på krigen»

Trefoldighetskirken og Norges kristne råd arrangerte den økumeniske fredsgudstjenesten og samlet en rekke kirker i Norge, deriblant Den katolske kirke og Den ortodokse kirken, som er majoritetskirken i Ukraina.

– Sammen med kirker i hele verden vil vi be om rettferdig fred. Vi ber om en slutt på krigen i Ukraina og om beskyttelse og hjelp til alle dem som er rammet i krigs- og konfliktrammede områder, sa biskop Kari Veiteberg i Oslo bispedømme før gudstjenesten.

 

Kronprinsparet tente lys

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tente lys for fred i Ukraina, det samme gjorde justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) samt representanter fra ulike samfunnsområder.

 

NTB_x7UcMbWfgfo.jpg

TENTE LYS: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (t.v.). deltok på en fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken med bønn for Ukraina. Foto: Tom Hansen / NTB

 

– Vi står samlet i bønn for fred fra mange ulike kirkesamfunn og det offisielle Norge. Vi er takknemlige for at kronprinsen og kronprinsessen er med og deler denne viktige kvelden med oss, sa generalsekretær Erhard Hermansen i Norges kristne råd ved innledningen av gudstjenesten.

 

Omsorg gjennom bønn

Sammen med kirker i hele verden ba man for situasjonen i og omkring Ukraina og om beskyttelse for folket i Ukraina! Det ble bedt om trøst til alle dem som er redde og som befinner seg i de krigs- og konfliktrammede områdene. Det ble bedt om at de får erfare Guds kjærlighet og fred, og gjennom det finner mot til gode gjerninger. Det ble bedt om innsikt, mot og handlingskraft hos politikere og ledere til å gå fredens vei.

 

NTB_kKhstHzDJvY.jpg

SAMMEN FOR FRED: Preses Olav Fykse Tveit (midten bak) i den norske kirke, biskop Bernt Eidsvig (t.h.) i Den katolske kirke, biskop Kari Veiteberg i Den norske kirke, Erhard Hermansen (t.v. for Tveit), Generalsekretær Norge Kristne Råd, deltar på en fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken med bønn for Ukraina. Foto: Tom Hansen / NTB

 

– Det er viktig at vi troende viser at det tross alt er mulig å vise kjærlighet og omsorg gjennom bønn, sa fader arkimandritt Johannes Johansen i Hellige Nikolai menighet i Den ortodokse kirke i Norge. (NTB/katolsk.no)