Boksommer

books pari.jpg

REISE: Det er ikke bare geografiske reiser som er meningsfull bruk av sommerferien. Foto: BikerNormand from Morsan, Eure, France, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

 

Katolske lesetips fra bokansvarlig i St. Olav magasin

 

Tekst: Linda Therese Utstøl

 

God litteratur evner å ta oss med på en reise som overskrider det geografiske. Felles for bøkene under er at de guider leserens blikk på verden gjennom et katolsk perspektiv som underholder, fordyper og levendegjør. Alle disse historiene er vel verdt å begi seg ut på.       

 

41c6XOm7GSL.jpg«The Ball and the Cross» av G. K. Chesterton

Katolikken Evan MacIan går forbi vinduene til avisen «The Atheist» hvor ateist og sosialist James Turnbull er redaktør. Hans sinne mot religion blir for det meste oversett, men endelig er det noen som viser ham respekt. MacIan knuser vinduet hans på grunn av de fornærmende paragrafene Turnbull har skrevet om jomfru Maria. Deretter utfordrer MacIan Turnbull til duell. Duellen utkjempes på rømmen fra politiet (duellere er tross alt ulovlig), mens de diskuterer sine to motstridende standpunkter. Det er en morsom og forfriskende reiseskildring utenom det vanlige med mye action, mye filosofi og mye humor.

 

 

Bilde: Dover Publications. 

 

48464.jpg«A good man is hard to find» av Flannery O’Connor

Sør-stats gotikkens dronning beskriver øyeblikk av nåde og håp i et ellers gudløst og brutalt samfunn. Denne novellen handler om en familie på kjøretur. Bestemoren leder familien på avveie samtidig som seriemorderen «The Misfit» er på frifot. Det er bestemorens karakterutvikling som er hovedmotivet for novellen. Hva skal til for at en person som anser seg selv som moralsk overlegen alle andre, skal se andre med medfølelse og forståelse?

 

 

Bilde: Harcourt Brace 

 

0.png«Brideshead Revisited» av Evelyn Waugh

Evelyn Waugh skrev om boken at den er gjennomsyret av teologi, men at han var usikker på om en teolog ville lagt merke til det. I romanen følger vi Charles Ryder, en student ved Oxford, som får en sterk tilknytning til den katolske overklassefamilien Flyte. Han lever tett på familiens opp og nedturer og besøker familiens herregård «Brideshead» flere ganger. Boken handler om kjærlighet, ensomhet, homofili og tro. Spesielt TV-serien og filmatiseringene kan friste nostalgiske anglofile. Det er en sommerromanse med dypt åndelig innhold.

 

Bilde: Viatone forlag 

 

891668.bilde.1327501984.x.jpg«Olav Audunssøn i Hestviken» og «Olav Audunssøn og hans barn» av Sigrid Undset

Hvor hensiktsmessig er det å tipse litteraturinteresserte katolikker om Sigrid Undset? Kanskje ikke veldig, men tobindsverket om Olav Audunssøn virker glemt i forhold til «Kristin Lavransdatter» enda hun fikk nobelprisen for begge. Personlig liker jeg «Olav Audunssøn» bedre, her borer Undset bredere ned i den menneskelige erfaringen. Olavs sjelekvaler, erfaringer og liv er rikt både i åndelig, relasjonelle og etiske refleksjoner. Det er en spennende historie, interessante karakterer og vakre beskrivelser. Det politiske, personlige og åndelige veves sammen til et realistisk og helhetlig blikk ikke bare på Norge i middelalderen, men også vår tid.

 

Bilde: Aschehoug

 

71mq8UbZyXL.jpg«The Bluest Eye» Toni Morrison

«Beloved» er romanen som ofte får representere Toni Morrisons forfatterskap, men hvorfor ikke begynne på begynnelsen? «The Bluest Eye» var nobelpris-vinnerens første roman og handler om den unge, svarte jenta Pecola Breedloves ønske om blå øyne. Drømmen om blå øyne representerer en vei ut av det fattige og rasistiske samfunnet hun lever i, men også hvor internalisert det hvite skjønnhetsidealet er for henne. Fortellingen om rasisme, barnemishandling og incest er ubehagelig lesning, men Morrisons skrivestil gjør opplevelsen meningsfull. Hun er brutalt ærlig, men skriver vakkert og dvelende. Bøkene hennes fører ikke til resignasjon, men til et ønske om aktiv deltagelse. Slik jeg tidligere har argumentert for i Minerva: å lese Toni Morrison er en øvelse i medfølelse og medmenneskelighet. Mange av bøkene hennes finnes på lydbok innlest av forfatteren selv. Hennes fantastiske stemme gjør det til en opplevelse i seg selv.


Bilde: Vintage International