Olavsfestdagene i Roma 2022: Ordets makt i Romas prakt

Se årets program nederst i saken 

IMG_3894.jpeg

STYRKER TROEN: – Det er fantastisk, både liturgisk, musikalsk – og det er dessuten trosstyrkende å feire messen i den praktfulle San Carlo al Corso-kirken, sier Morten Selle om den økumeniske festmessen 16. oktober – Minnedagen for Hellig Olavs omvendelse og dåp –  i San Carlo al Corso, den romerske kirken med det norske Olavsalteret.  

 

Biskop Erik Varden, førsteamanuensis Thor Magnus Tangerås og forfatter Vetle Lid Larssen foredrar under årets Olavsfestdager i Roma.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Festdagenes seminaret bygger opp til høydepunktet dagen etter: Den økumeniske festmesse på Minnedagen for Hellig Olavs dåp og omvendelse ved Olavsalteret i San Carlo al Corso-kirken med biskop Bernt I. Eidsvig som hovedcelebrant.

Venneforeningen for St. Olavsalterets formål er å bevare alteret som et norsk nasjonalmonument i Roma. Festdagene et foreningens viktigste bidrag i så måte – de samler hvert eneste år økumeniske pilegrimer til felles kulturelle og religiøse opplevelser i Den evige stad.

– Tema for årets Olavsfestdager i Roma er «Ordets makt» – og er faktisk biskop Eriks skyld, forteller Morten Selle i Venneforeningens styre.

Biskopen av Trondheim er en travel mann, og Selle gjorde avtale med ham for mer enn to år siden.

– Vi hadde ikke tenkt nærmere gjennom hva som skulle være tema. Tidligere seminarets foredrag hovedsakelig vært (kirke-)historiske, kunsthistoriske og arkeologiske og handlet om Roma eller Hellig Olav. Men siden biskop Erik er en produktiv forfatter, fant vi ut at kanskje han kunne ha en av sine bøker som utgangspunkt for sitt foredrag. Vi valgte å gi ham en veldig åpen bestilling, og dermed var det gitt. Årets tema er litteratur – det skrevne ord, noe vi aldri har hatt før. Det synes vi er spennende, og representerer en fornyelse av seminaret, sier Selle.

Årets tre foredragsholdere er biskop Erik Varden, førsteamanuensis Thor Magnus Tangerås og forfatter Vetle Lid Larssen. Den ene vil redde liv, den andre forandre liv og den tredjes tema er døden.

– Hva er binder foredragene sammen, bortsett fra seminarets tittel?

– Det som binder foredragene sammen er at det skrevne ord, litteraturen, blir belyst fra tre forskjellige perspektiver: filosofisk-teologisk av biskop Erik, litteraturvitenskapelig ved litteraturhistorikeren Tangerås og sist, men ikke minst fra forfatterens – eller praktikerens –perspektiv, om du vil, ved Vetle Lid Larssen. To av foredragsholderne er katolikker, det blir også spennende å følge med på om det viser seg i likheter i tilnærmingen til deres respektive temaer, sier Selle.

 

Olav, Ordets mann

«Ordets makt» er tema for seminaret, som begynner kl. 9.30 lørdag 15. oktober. Olav var definitivt maktens mann, men var han også ordets mann? Hva er forbindelsen mellom seminarets tema og historiske utgangspunkt? Selle forklarer at det ikke er noen direkte sammenheng mellom Olav og årets seminartema:

– Deltagerne vil neppe lære om eller forstå mer av Hellig Olav – eller om Roma, for den saks skyld. Men det er likevel en sammenheng, som gir mening: Uten det skrevne ord hadde vi ikke feiret Hellig Olavs dåp og omvendelse. Det vi vet om ham, og det vi tror når det gjelder Hellig Olav, skyldes at historiene er blitt nedskrevet og på den måten overlevert oss. Det gjelder forøvrig hele vår tro: Kristendommen er jo en «bokens religion», og Kristus er Logos, Ordet, forklarer Selle, som kommer frem til et godt poeng: Olav var Ordets mann!  

Deltagerne under festdagene samles allerede dagen før seminaret åpner: Kl. 17.00 fredag 14. oktober er det nemlig høytidelig mottagelse i den norske ambassadør til Roma Johan Vibes residens.

– Tradisjonelt har seminaret vært holdt i Det danske kulturinstitutt, mens det i år er lagt til Santa Maria dell’ Anima. Hva er det og hvorfor?

– Der må jeg arrestere deg litt, fordi tradisjonen har endret seg. Først holdt vi til på Det norske institutt. Men lokalene ble for små, og det var vanskelig å ha seminar der lørdager og søndager. Så vi endret tradisjon til Anima, som har plass til mange flere. Nå har vi vært noen år på Det danske institutt, men for variasjonens skyld er vi nå tilbake til Anima, som har den sentrale beliggenheten som fordel, sier Selle.

 

Se reportasje fra festmessen i 2021 

 

Fornyet seminar på nytt sted

Mottagelse og seminar leder frem til den pontifikale festmessen ved Olavsalteret søndag 16. oktober, som er Minnedagen for Hellig Olavs omvendelse og dåp.

 – Hvordan vil du beskrive opplevelsen av å feire messe der?

– Det er fantastisk, både liturgisk, musikalsk – og det er dessuten trosstyrkende å feire messen i den praktfulle San Carlo al Corso-kirken. Her merker jeg virkelig at jeg er en del av den store verdenskirken, og at Hellig Olav har en plass i Kirken: Vår evige konge blir en forbindelse mellom det norske og det romerske. Det økumeniske aspektet er også ekstra meningsfullt her i Roma og helt i tråd med pave Frans sine oppfordringer, sier Selle, som gleder seg over hvor viktig denne messen er blitt for så mange, både katolikker, lutheranere, troende og ikke fullt så troende:

– De første årene feiret vi foran selve alteret, etterhvert måtte vi ommøblere kirken for å få plass til alle foran Olavsalteret, inntil vi de siste 5 – 6 årene har hatt nesten full kirke. Nå feires derfor messen foran hovedalteret – til prestene i San Carlos store glede, forteller Selle.

San Carlo al Corso ligger prominent plassert i Via del Corso, én av Romas hovedgater. Du spaserer hit på 5 – 10 minutter fra Pantheon og Fontana di Trevi. Kirken er preget av en trosbejublende og -bejaende barokkarkitektur og ble reist i perioden 1610 – 1670. Olavskapellet ble innviet 9. april 1893 av kardinal Lucido Maria Parocchi (1833–1903). Over kapellets marmoralter henger det karakteristiske malteriet «Sant Olav II, Rex di Norvegia» av den polske kunstner Pius Weloński (1849–1931). Her ses Hellig Olavs seier over det onde eller hedendommen, som symboliseres med en drage under kongens fot.

– Du kjenner Roma godt og har deltatt på Olavsfestdagene i en årrekke. Hva er den beste grunnen til å ta turen?

– Roma er i seg selv alltid grunn god nok! Men å delta i programmet gir unike opplevelser av og i Roma, nye kunnskaper og innsikter – og så er det sosialt: Du vil møte mennesker med samme interesser i de vakreste omgivelser som tenkes kan. Dessuten bidrar vi til at Olavsalteret fortsetter å være et norsk nasjonalmonument i Roma.

– Praktisk: Er det slik at du må være medlem av Venneforeningen for å være med på seminar og messefeiring?

– Det stemmer. Meld deg inn i Venneforeningen, deretter kan du melde deg på Olavsfestdagenes program. Messen er dog åpen for alle, som alltid, presiserer Selle.

 

 

 

Program for Olavsfestdagene i Roma 14.–16. oktober 2022*

Fredag 14. oktober:

Kl. 17.00: Mottagelse i residensen til Norges ambassadør Johan Vibe. Adr.: Via Porta Latina 13. 

 
Lørdag 15. oktober: 

Seminar på Santa Maria dell’Anima, inngang: Via della Pace, 20.

 

TEMA: Ordets makt

Kl. 09.30: Velkomst og seminarinnledning ved PhD Therese Sjøvoll.

Kl. 10.00: «Kan litteratur redde liv? Om ordets makt» ved biskop Erik Varden.  

Kl. 10.45: «Transformative leseopplevingar: om korleis skjønnlitteratur kan forandra lesarars liv» ved føresteamanuensis Thor Magnus Tangerås, 
Westerdals Institutt for Kreativitet, Fortelling og Design, Fakultetet for Kunst og Mediefag, Høyskolen Kristiania.

Kl. 11.30: Pause 

Kl. 12.00: «Kunsten å dø i Roma, uten at du merker det.» Journalist og forfatter Vetle Lid Larssen

Kl. 12.45: Seminaravslutning

 

Søndag 16. oktober: 

Kl. 10.00: Byvandring med tema «Ordets makt» ved professor emeritus Thomas Thiis-Evensen.   

 

Festmesse i San Calo al Corso-kirken

Adr.:  San Carlo al Corso, Via del Corso 440. 

Kl. 15.00: Inngangsmusikk ved Det norske selskabs mannskor, dirigent Kristin Groven Holmboe.

Kl. 15.30: Festmesse ved Olavsalteret til minne om Hellig Olavs omvendelse og dåp  ved biskop Erik Varden. 

Sang ved St. Olavs domkor, dirigent Vegar Sandholt, og Det norske selskabs mannskor.

Etter messen blir det mottagelse med kirkevin i Det norske institutt i Roma. Adr.: Viale Trenta Aprile 33. 

 

Deltakeravgift kr. 2400,00 pr. person.  Du må være medlem av Venneforeningen for å delta. 

*Det tas forbehold om endringer i programmet 

 

Les mer

 

Jan E. Hansen forteller om Olavsalteret