26 november: Velkommen til Katarinahjemmets Åpen dag

Sr. Ane-Elisabet: – Pepperkakene skal barna få lov til å pynte!

298.jpg

KAKEBAKER: Sr. Ane-Elisabet Røer gleder seg over å kunne forberede jul for andre – og til årets Åpen dag, lørdag 26. november. 

 

Dominikanerinnene på Katarinahjemmet inviterer til Åpen dag lørdag før første søndag i advent. I år: lørdag 26. november. Huset holder åpent fra kl. 11 til 15.

 

Tekst og foto: Marta Tomczyk-Maryon

 

Pandemien stoppet mange aktiviteter hos søstrene i Gjørstads gate. Smittevernstiltak gjorde at de måtte holde seg hjemme. Klosteret ble lukket uten sine kjærkomne åpne dager.

– Nå er tidene bedre, og vi kan åpne vårt hjem for hyggelige møter med venner – og juleverksted! Det har vi savnet, sier sr. Ane-Elisabet Røer.

– Hva skjer på Åpen dag, 26. november?

Da fortsetter vi en tradisjon, som ble stiftet allerede da de første søstrene kom til Norge.  Vi setter stor pris på dagen, både fordi mange venner av klosteret besøker oss og fordi inntektene fra salget er et viktig supplement til vår husholdning. Vi gleder oss lørdag, utbryter sr. Ane-Elisabet.

Søstrene serverer kaffe, kaker og vafler. Og de selger julekaker.

– Så har vi laget pepperkaker sammen med studentene våre. De skal barna få lov til å pynte, ivrer sr. Ane-Elisabet.

De selger også en rekke klosterprodukter, både hjemmelagede og fra Tautra Mariakloster samt andre klostre.

– Vi arrangerer to store juleverksteder, i tillegg til vårt berømte bric-à-brac, en tradisjon – og et navn – fra da huset bestod av franske søstre. Oversatt til norsk blir det ting og tang og er et bruktmarked med finere gjenstander, noe av antikk kvalitet.   

– Så det blir mulig å kjøpe spennende julegaver?

– Ja, det blir det. Ting vi har laget, ting fra andre klostre … og ting vi har fått for å selge nettopp på Åpen dag.

– Hva gleder du deg mest til på åpen dag?

– Det er fantastisk dag med mange besøkende. Vi bruker flere uker på å forberede den, og mange frivillige – i alle aldre –kommer innom for å hjelpe oss. Det setter vi stor pris på, forteller sr. Ene-Elisabet.

 

Jul for andre

Huset er åpent for alle: Naboer, venner, familier med barn. For alle som har lyst til å komme! – Noen kommer for å støtte oss, andre for å finne fine og litt spesielle julegaver – og noen kommer innom bare for en kopp kaffe, en kakebit og for å hilse på kjente, sier søsteren og poengterer at juleverkstedet for barn er gratis – og barna selvsagt er hjertelig velkommen.

– Hva går overskuddet til?

– I år går det til byggeprosjektet vårt. Vanligvis støtter vi også Norges unge katolikkers fond for familier, men akkurat i år vil pengene først og fremst bidra til byggingen av en helt ny etasje på klosteret.

– Hva er det viktigste for kommuniteten din i adventstiden?

– Det er en veldig rik liturgisk tid med vakre tekster, som skaper gode utgangspunkt for refleksjon. Kanskje føler vi enda sterkere enn i en hektisk hverdag på at klosteret er vår familie. Jeg er veldig glad i tiden før jul. Den betyr mye for meg – kanskje fordi vi bruker så mye tid og energi på å glede andre og å forberede den store høytiden?

– Når du tenker på jul, hva er den første tanken, assosiasjonen eller minnet som dukker opp?

– For meg adventstiden mye større enn selve julefeiringen – ikke bare er liturgien spesielt sterkt, men jeg setter pris på å forberede julen for andre, slik som i det helt konkrete: å bake kaker! Dessuten er det en anledning til å tenne lys, roe ned midt i det travle og gjøre andre ting enn til vanlig, forteller sr. Ane-Elisabet.  

 

plakat.mail_.jpg

 

 Les mer

 

Om Sta. KatarinahjemmetKatarinahjemmet_St Olav_photo Niklas Hart-3.jpg

  • Katarinahjemmet er et såkalt apostolisk kloster i Dominikanerordenen.
  • Sommeren 1928 grunnlagt av mère Marie des Anges Glaizot og tre andre apostoliske dominikanerinner fra Chatillon utenfor Paris i Gjørstads gate 9, på Majorstuen, Oslo.
  • Klosteret i dag består av to bygninger. Den eldste, et mindre trehus fra rundt 1850, inneholder blant annet møtelokaler. Den andre bygningen består av en klosterdel fra 1936, om- og påbygget i 1976. Den rommer gjestehuset og studenthjemmet.
  • Klosteret er viet Den hellige Katarina av Siena.
  • Søstrenes hovedoppgave er gjennom bønn, ord og gjerning å bidra til at Jesu Kristi evangelium når mennesker i vår tid.
  • 3. september 2022 fusjonerte Katarinahjemmets kongregasjon Dominikanerinnene av Notre-Dame de Grâce (anno 1865) med Congrégation Romaine De Saint Dominiques (CRSD).

 

 

 

 

 

Støtt søstrenes byggeprosjekt!qr-BYGGEFOND-300x300.png

Gi en gave til deres byggefond på kontonummer 6029 05 03623 eller vipps til 720997.

Merk gaven «byggefond».