Biskop Bernt I. Eidsvigs preken juledag 2022: – Tro uten god vilje er umoden, uansett hvor sterk overbevisningen er

 

Skjermbilde 2022-12-25 kl. 11.42.02.jpeg

DEN GODE VILJE: –  ... evangeliet er for mennesker av god vilje, og det gjelder om vi har forstått og hørt evangeliet – eller ei. Den gode vilje er et vitnesbyrd om at Gud har berørt oss, uansett tro, sa biskop Eidsvig i sin preken juledag 2022. Foto: Direktesending fra St. Olav domkirke, Oslo.  

 

Én setning i det evangelium vi har lyttet til, er særskilt viktig – fordi den har med oss å gjøre: Men de som tok imot ham, dem gav han evne til å bli Guds barn. For hvem er de som tar imot ham? Tar jeg, tar vi imot ham, Herren Kristus? 

 

Dette er ikke et spørsmål om vi tror at han kom en gang i historien, han som i Johannes-evangeliet kalles Ordet, som ble menneske. En slik tro er avgjørende i mange sammenhenger, men den gjør ikke automatisk noen til Guds barn. Har vi et annet begrep for dem som er Guds barn?

 

Jeg vil foreslå «mennesker av god vilje», og da er vi allerede inne på kjent grunn. For evangeliet er for mennesker av god vilje, og det gjelder om vi har forstått og hørt evangeliet – eller ei. Den gode vilje er et vitnesbyrd om at Gud har berørt oss, uansett tro. På den annen side er ikke nødvendigvis alle som tror på Kristus som Guds sønn, av god vilje. Jeg har kjent troende mennesker som med overlegg har vært ondskapsfulle, hevngjerrige og destruktive i visse situasjoner.

Disse er ikke Guds barn; de må bli det. De må vinne frem til god vilje.

 

«Tro uten god vilje er umoden, uansett hvor sterk overbevisningen er.» 

 

Noen mennesker synes disponert for god vilje. Lykkelige de. Men god vilje er demokratisk. Vi kan alle bestemme oss for å ha god vilje. Og om det koster oss meget og vi må kjempe oss frem, Gud ser det, og gleder seg over enhver som vil bli hans barn. Så er altså julens budskap for disse, for oss. Fullkommenhet når det gjelder god vilje, blir få til del. Vi kan miste den gode vilje helt eller delvis, bli ubarmhjertige og brutale, men det er alltid en vei tilbake for den som har glemt hva det vil si å være Guds barn. Veien er kort, og vi er alle skodd for den.

 

Tro uten god vilje er umoden, uansett hvor sterk overbevisningen er. En slik tro har ikke oppfanget at det var menneske Gud ville bli. For bare således kan vi ha fellesskap med ham.  Blir vi hans barn, gjør det ikke oss guddommelige, men sant menneskelige.

 

Et annet sted i det Nye Testamente møter vi realiteten i dette, nemlig i den store domsscenen i Matteus-evangeliet (kap. 25). Jesus forteller oss hvem som er Guds barn. Han har møtt dem – han har møtt oss – når han identifiserer seg med dem som sulter og tørster, de hjemløse, dem som fryser, som er syke og i fengsel … Alt hva dere har gjort mot selv den ringeste av mine brødre, det har dere gjort mot meg. De som tar imot ham – som tar imot hans ringeste brødre – dem gir han evne til å bli Guds barn.

 

+Bernt Eidsvig

Oslo,  St. Olav domkirke, 25. desember 2022

 

Les mer

 

Velsignet julehøytid!