VALGT TIL NUK-leder: – Jeg kjente et kall fra Herren om å gjøre mer for ham

AKTUELL PROFIL: 

  • HVEM: : Vivian Phan (24)
  • AKTUELL: Ny leder av Norges Unge Katolikker (NUK) 

Aktuell profil_Vivian Phan.jpgNYVALGT GLEDE: På NUK-landsmøtet i september ble Vivian Phan valgt som organisasjonens nye leder. Hun holder ordstyrerklubben for første gang. Foto: Sedem Abla Sefenu  

  

NUK-landsmøtet på Mariaholm 9. – 11. september vedtok mange endringer for organisasjonen. For Vivian Phan endret landsmøtet også hverdagen: Hun ble valgt til den katolske ungdomsorganisasjonens nye leder.  

– Hvorfor ville du bli leder av NUK (Norges Unge Katolikker)? 

–   Fordi jeg kjente et kall fra Herren om å gjøre mer for ham. Jeg har vært aktiv i NUK i nesten ti år hittil, og det er ingen annen organisasjon jeg er mer glad i, sier Vivian som også har et ønske om å prioritere lovsang høyere:  

– Den er et sterkt virkemiddel for å evangelisere og vende ungdommer til Kristus. 

– Hva har NUK betydd for deg så langt?  

– NUK er mitt hjem. I løpet av mine ti år i organisasjonen har jeg fått meg mange gode venner, lært om meg selv og ikke minst kommet nærmere Kristus. Det har vært veldig gøy å være med på alt fra barneleir, lokale distriktstreff til påskeleir på Mariaholm, sier Vivian og forteller at hennes første møte med NUK var gjennom en barnekorhelg i 2005. Hun sang i  St. Magnus menighetskor – og de vant!  

– Etter den opplevelsen tok jeg en liten pause før jeg kom tilbake til NUKs  påskeleir for konfirmanter på Gulsrud i 2013. Siden har jeg vært på leir årlig. Jeg ser hvor enormt viktig leir er for å skape katolsk identitet hos unge. 

 

 

Inviterer til lovsanghelg  

NUK har 3000 medlemmer fordelt på 40 – 50 lokallag med omtrent 200 frivillige på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Det betyr mye arbeid og store utfordringer.  

– Hva er NUKs viktigste oppgave i 2023?  

– NUKs viktigste oppgave i 2023 er å gjenoppstarte mange av våre lokallag rundt om i Norge og å øke medlemstallet. Etter pandemien har det vært tøft for mange lokallag å få opp aktiviteten igjen, og det er fremdeles mange lokallag som sliter. Jeg vil også rette søkelyset mot mangfoldet vi har i Kirken: Det skal gjenspeiles i vår organisasjon med tanke på de ulike nasjonale gruppene og tradisjoner vi har, sier Vivian.  

Til neste år vil NUK arrangere en nasjonal lovsanghelg for å styrke evangeliseringen og skape en arena der de ulike nasjonale gruppene kan vise frem sin måte å lovsynge Herren på.   

 

«Lovsang er et sterkt virkemiddel for å evangelisere og vende ungdommer til Kristus.»  

 

Fiskeoppdrett i Afrika 

I år støtter NUKs adventsaksjon fiskeoppdrett-utdannelse av ugandere.  

– Uganda har hatt mange utfordringer: både interne konflikter og klimaendringer. Landet ble dessuten rammet veldig hardt av koronapandemien, sier Vivian.  

Arbeidsledigheten er også ekstrem – i noen områder helt opp mot 80 prosent av arbeidsstyrken. Utviklingen har stanset og økonomien er i tilbakegang.  

– Ca. 65 prosent av befolkningen risikerer ikke å ha tilgang til nok, trygg og næringsrik mat til å kunne leve aktive og sunne liv gjennom et helt år. Årets prosjekt vil kunne fø flere, gi flere personer arbeid og dermed penger. I tillegg fremmer det likestilling. Et helt fantastisk prosjekt – spør du meg, utbryter Vivian.  

– Hvordan kan folk støtte årets Adventsaksjon? 

– Det enkleste er å vippse til 93083 – ingen sum er for liten. Og har man ikke mulighet til å gi, hjelper det å være med på å spre ordet!  

Adventstiden er en helt spesiell forberedelsestid på Jesu komme til stallen i Betlehem. Kontrastene er store, fra tradisjon og ro til mas og tjas. Så blir gleden desto større når mirakelet skjer.  

– Hva betyr adventstiden for deg?  

– I likhet med mange andre, synes jeg tiden på én måte er stressende, for det er gjerne siste innspurt med skolearbeid og gaveinnkjøp, men den er samtidig veldig hyggelig: Det blir mørkere og koseligere, og vi tenner lys hver søndag og minnes dermed om at vi kommer stadig nærmere dagen da verdens mest praktfulle gave ble gitt menneskeheten. 

– Hva må den perfekte julaften inneholde for deg?  

– Den starter med «Tre nøtter til Askepott» i julepysjen sammen med mamma. Etter det pleier min familie å dra i familiemessen. Det er et høydepunkt, for da har barna øvd masse på årets julespill, og det er alltid like koselig å se. Deretter må det være god mat (ribbe med fiskesaus (!) – og hele storfamilien må samles.  

Artikkelen ble først publisert i St. Olav magasin for religion og kultur 4-20

  

Biografi: Vivian Phan  

  • Fødested: Oslo  
  • Bosted: Oslo  
  • Familie: Mamma og pappa, to eldre brødre, to nieser og en nevø 
  • Utdannelse: Master i organisasjon, ledelse og arbeid ved UiO 
  • Stilling: NUKs leder, barn- og ungdomsarbeider ved St. Olav  

  

Abonner gratis på St. Olav magasinSt.Olav4.jpeg

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send e-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no