Advarer mot voldsspiral

NTB_xAucbb-YdvI.jpg
SØRGER: Venner og familie under begravelsen til Rafael Ben Eliyahu, som ble skutt i en synagoge utenfor Jerusalem fredag 27. januar. FOTO: REUTERS/Ronen Zvulun

 

Erklæring om den økende voldsspiralen i Det hellige land

Erklæringen er tilgjengelig på følgende språk:

Arabisk, engelsk, spansk, fransk og italiensk

 

Vi, patriarkene og overhodene for kirkene i Jerusalem, oppfordrer alle parter i Det hellige land til å utvise tilbakeholdenhet og selvkontroll. Vi har advart jevnlig mot en eksplosiv, meningsløs voldsspiral som bare vil forårsake skade og lidelse for alle. En slik tilstand vil medføre ytterligere grusomheter og angst, og drive oss lenger vekk fra den ettertraktede freden og stabiliteten som vi alle søker.

 

Ved å følge nøye med på denne beklagelige utviklingen, har vi konkludert med at denne spredningen av vold - som har ført til 32 palestineres og 7 israeleres meningsløse dødsfall siden nyttår - ser ut til å være selvforsterkende. Den vil sikkert fortsette og sannsynligvis også eskalere inntil det skjer en resolutt inngripen fra samfunnet og fra politiske ledere fra alle fraksjoner.

 

Alle må nå jobbe sammen for å dempe de nåværende spenningene, og for å få igangsatt en politisk prosess bygget på veletablerte rettferdighetsprinsipper som vil føre frem til varig fred og velstand for alle. I tråd med dette oppfordrer vi, i disse vanskelige tider, alle parter til å respektere hverandres religiøse tro og vise respekt for alle de hellige steder og de andre steder for tilbedelse.

 

I kjølvannet av denne siste, tragiske voldsbølgen, ber vi for de drepte og skadde, og vi ber om at Gud være nær deres familier og kjære. Vi ber også om helbredelse for de sårede, og at Den Allmektige vil gi styrke og utholdenhet til dem som har omsorg for dem.

 

Til slutt ber vi om at Gud gir visdom og klokskap til politiske ledere og mennesker med innflytelse på alle sider, og leder dem til å finne måter å hjelpe oss på slik at vi kan overvinne vold, holde våre lokalsamfunn trygge og arbeide utrettelig for å få til en rettferdig og fredelig løsning for vårt elskede Hellige land.

 

Det latinske patriarkatet i Jerusalem, 29. januar 2023