Ukrainske gresk-katolikker skal feire jul den 25. desember

NTB_GZyzwDdo-jM.jpg

KALENDERSKIFTE: Den ukrainske gresk-katolske kirkens overholde erkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk er glad for at hans kirke har besluttet å følge den gregorianske fremfor den julianske kalender. Her ses han i en messe Kyiv, Ukraina, i 2017. Foto: NTB / Reuters, Valentyn Ogirenko

 

Den ukrainske gresk-katolske kirkens synode har besluttet å gå bort fra den julianske kalenderen, noe som vil innebære endring av datoene for flere faste liturgiske høytider. Inntil videre vil imidlertid gresk-katolikker fortsette å feire påske i henhold til den gamle kalenderen.

 

Tekst: Lisa Zengarini, Vatican News
Oversatt av katolsk.no

 

Fra og med i år vil Den ukrainske gresk-katolske kirken (UGCC) feire jul 25. desember, og ikke 7. januar. Helligtrekongersdag feires 6. januar isteden for 19. januar.

Datoskiftet er en del av en større endring, som ble besluttet i forrige uke av bispesynoden i UGCC. Kirken går nå bort fra den julianske kalenderen som for tiden brukes nesten utelukkende av Den russisk-ortodokse kirke og andre østlige kirker under patriarkatet i Moskvas jurisdiksjon.

UGCC-møtet i Lviv-Bryukhovychi 1. – 2. februar bestemte at overgangen vil tre i kraft 1. september, men tillot menighetene å søke sine biskoper om en gradvis overgang.

 

90 prosent for reformen

Beslutningen ble offisielt kunngjort mandag 6. februar av erkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk, overhodet for UGCC. Han forklarte at den ble vedtatt etter en omfattende høringsrunde, som tydet på et meningsskifte til fordel for endringen.

Frem til den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar 2022 var ukrainske gresk-katolikker, inkludert dem i diaspora, splittet i spørsmålet. Imidlertid, sa erkebiskop Sjevtsjuk, kom det fram av høringen at mer enn 90 prosent av ukrainske gresk-katolikker nå støtter overgangen fra den julianske kalenderen, som mange ukrainere forbinder med de russiske okkupantene.

 

Katolikker og ortodokse kirker diskuterer felles påsledato

Overgangen til den gregorianske kalenderen vil innebære endring av datoene for flere faste liturgiske høytider, men inntil videre vil greske katolikker fortsette å feire påske på en senere dato enn de fleste andre kristne kirker. Grunnen til dette, ifølge en uttalelse fra UGCC, er at katolikker og de ortodokse kirkene under patriarkatet i Konstantinopel (som for tiden bruker den julianske kalenderen for å bestemme påskedatoen, men ellers ikke holder seg til den) fortsatt diskuterer muligheten for en felles dato for påsken. 

De håper å komme til enighet innen 2025, under feiringen av 1700-årsjubileet for Kirkemøtet i Nikea, det første kirkemøtet i Kirkens historie.

 

Den ortodokse kirken i Ukraina (adskilt fra Moskva) forventes også å endre seg

Den ortodokse kirken i Ukraina (OCU), som oppnådde autokefali (kirkerettslige selvstendighet) av patriark Bartholomeus av Konstantinopel i 2019 fra patriarkatet i Moskva, vurderer også muligheten for å bytte til den gregorianske kalender. Erkebiskop Sjevtsjuk sa mandag at han håper de vil gjøre overgangen snarlig.

­– Vi beveger oss mot det samme målet. Imidlertid kan vi bevege oss mot det på forskjellige måter. Vi bestemte oss for å bytte, men de som ennå ikke er klare, kan fortsette med den gamle kalenderen, sa overhodet for Den ukrainske gresk-katolske kirken.

Det er ventet at OCU vil diskutere saken når biskopene samles i mai i år.

 

Les mer