Norsk kunstner i Roma: – Kanskje de tre viktigste månedene i mitt liv

Se reportasjen fra Circolo Scandinavos kunstnerbolig: 

 

Kunstneren Bjørn Båsen (f. 1981) har denne våren bodd i Skandinavisk Forenings kunstnerbolig i Roma. Han er en av våre fremste yngre kunstnere, og er innkjøpt av flere kjente museer og samlinger.    

 

Tekst: Arnt Stefansen,
Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

– Nå sitter jeg med altfor mange inntrykk til å kunne svare på hva Roma har gjort med meg, men om noen år kan jeg nok se tilbake på denne tiden som noen av de viktigste månedene av mitt liv, sier han om virkningen Roma, Den evige stad, har hatt på ham.

Circolo Scandinavo, som foreningen heter på italiensk, har vært virksom siden 1860. Ledende nordiske kunstnere har deltatt i arbeidet og bodd i kunstnerboligen, blant dem: Henrik Ibsen Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset.

Båsen har hatt produktive måneder i Kirkens hovedstad, og ett av maleriene er en ren kjærlighetserklæring:

– Jeg har tenkt at Roma er en klisjé, men etter å ha tilbrakt tre måneder her, har jeg skjønt at byen er akkurat så fantastisk som man har hørt, sier Båsen.

Han regnes for en av de aller fremste kunstnerne av sin generasjon, og er kjøpt inn av en rekke private og offentlige samlinger, blant annet Astrup Fearnley Museet, KODE Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Grieg Art Collection, Equinor og DNBs kunstsamling.

 

NABOKIRKEN: Santa Sabina er en tidlig kristen basilika på
Aventinerhøyden i Roma. Santa Sabina er dominikanerordenens
moderkirke, og er bygget på 400-tallet. Foto: Wikimedia

Rom,_Basilika_Santa_Sabina,_Außenansicht.jpgEn spirituell by

Roma ville ikke vært Den evige stad om det ikke var for Kirken. Kunstnerleiligheten ligger passende til på Aventin-høyden og Båsens nabokirke er den berømte Santa Sabina-basilikaen, dominikanerordenens hovedkirke, fra 400-tallet.

– Gudshus av alle slag er gode å besøke. De er fylt av kunst, men også skjebner, menneskelige tanker og ønsker og levet liv, reflekterer Båsen.

For ham er Roma en spirituell by.

– Hit kan jeg tenke meg å vende tilbake mange ganger, sier Båsen, for han har møtt en by der kjemien mellom ham og omgivelsene stemmer fullstendig.

For ham gjelder det Roma.

Torsdag 29. juni vender han tilbake til Norge. Resultatet av hans Roma-opphold vil du kunne se i hans planlagte utstillinger til høsten, blant annet på en kunstmesse i København.

  

Biografi: Bjørn Båsen

  • Født: 1981, i Eggedal
  • Utdannelse: BA fra The Arts institute at Bournemouth (2004) og MA fra Kunstakademiet i Oslo (2007)
  • Innkjøpt av: Astrup Fearnley Museum of Modern Art; Norway KODE Kunstmuseene i Bergen; Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø; Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim; Equinor; DNB og Statkraft
  • Les mer på kunstnerens nettsted