Spente deltagere gleder seg til Verdensungdomsdagene

 

 

Ungdommene gleder seg mest til å feire messe med Den hellige far og millioner av andre troende under årets Verdensungdomsdager (WYD) i Portugal. De håper at pilegrimsturen vil hjelpe dem å vokse i vennskap med Gud og andre unge. 

 

Tekst: Caroline Belaúnde Brynsrud

 

En solfylt ettermiddag møtes en av WYD-gruppene for å forberede seg sammen. De treffes på NUK-kontoret i Akersveien i Oslo. Noen av deltagerne har kommet med tog fra Drammen. De med enda lengre reisevei, møter opp digitalt. Robel Amar, lederen for gruppen, skal sammen med deltagerne reflektere rundt årets WYD-tema: «Maria skyndte seg til fjellbygdene» (Lukas 1:39).

– Hvorfor ønsker du å være gruppeleder på Verdensumgdomsdagene? 

– Jeg har vært på WYD tre ganger før. Alle opplevelsene var ulike, og det har vært berikende hver gang! Som leder ønsker jeg å bidra til NUK og være med på å gjøre turen mulig for andre. Jeg vil sikre deltagernes velvære og være med på å styrke deres tro.

Robel (28) tilhører St. Johannes menighet i Oslo. Han jobber som ingeniør, og har tatt seg fri for å kunne være med som leder på WYD. Han sier at arrangementet har gitt ham noen av livets fineste minner.  

– Vigilien og pavemessen er helt spesiell. Man ber sammen med vennene sine, tenner lys og synger. Om morgenen er det messe med millioner av andre katolikker; det er virkelig unikt.

–Har du noen bekymringer som gruppeleder?

– Jeg håper ingen blir syke og at alle kommer hjem i god behold. Gjør som dere blir fortalt! sier han med et glis og ser på deltagerne, som begynner å le.

 

td89eb76.jpg

MØTT AV KJÆRLIGHET: Pave Frans ankommer åpningen av Verdensungdomsdagene i Panama i januar 2019. Ingen tvil om at det er norske pilegrimer tilstede! Foto: REUTERS/Henry Romero

 

Spente førstegangsfarende

Lukas (18), Aleksander (17) og Chau (17) er tre av deltagerne i Robels gruppe. Det er første gang de skal være med på Verdensungdomsdagene.

– Hvorfor ønsker dere å dra på WYD?

– Det er en spennende mulighet til å få nye venner i troen og å oppleve et internasjonalt, katolsk fellesskap, forteller Lukas glad.

Han legger til at han meldte seg på for å vekke troen og få åndelig næring, noe det ikke alltid er så lett å lage plass til i en travel hverdag.

– Og så blir det gøy å dra på tur uten foreldre, foreller han spent.

De andre nikker.

Chau og Aleksander forteller at de har venner som meldte seg på først. Det inspirerte dem til å bli med.

– Det er en mulighet til å samles som Kirke, jeg gleder meg til alle ungdommene fra hele verden samles, sier Chau.

Hun sier også at hun gruer seg litt, men samtidig gleder seg mye til å bo i en vertsfamilie hun aldri har møtt før.

Ungdommene meldte seg også på for å oppleve et nytt sted.

Aleksander utdyper:

– Jeg ønsker å se hvordan det er å være katolikk i andre land, det blir spennende å se hvordan den katolske troen leves ut i Portugal, og å lære mer om andre kulturer, forteller han.

Men Aleksander, Lukas og Chau er også åpne om at de ikke helt vet hva som venter dem i Portugal. Det er tross alt ett av verdens største arrangementer, med millioner av deltagere.

– Tenk om det regner under vigilien når vi skal sove ute! sier Aleksander med store øyne.

– Jeg tror jeg kommer til å bli en modigere person, sier han når vi spør om han tror turen vil forandre ham.

– Har du begynt å forberede deg?

– Ikke helt, innrømmer Lukas.

– Men jeg skal lese meg opp på stedene vi skal besøke før vi drar! Og så er denne samlingen med gruppen en god forberedelse.

– Det var fint å få gått til skriftemål og rydde plass til Gud før turen, deler Aleksander.

– Det er fortsatt litt tid til vi drar, så jeg har heller ikke begynt. Men jeg vil lese mer om hva som skjedde i Fatima, sier Chau, og viser til apparisjonene av Maria mellom 1916 og 1917. Alle deltagerne fra Norge kommer til å besøke Fatima en av dagene de er i Portugal.

Til slutt sier gruppen at de stoler på at de er i trygge hender, fordi Gud passer på dem og de har Robel som gruppeleder:

– Han virker snill og ansvarsfull, sier ungdommene.

 

WYD.jpg

GLEDER SEG TIL WYD: (Fra øverst til høyre, med klokken) Gruppeleder Robel (28) og deltagerne Chau (17),  Aleksander (17) og Lukas (18). Foto: Julian Asperheim

 

Paven deltar på Verdens ungdomsdag

Pave Frans besøker Verdensungdomsdagene som går av stabelen i den portugisiske hovedstaden Lisboa i august.

– Jeg er klar! sa paven i en videomelding rettet til verdens ungdom. Meldingen ble lagt ut onsdag 22. juni, ca. 40 dager før starten av den årlige begivenheten.

Paven kunne fortelle at han allerede har pakket for turen, fordi han lenge har hatt et sterkt ønske om å reise. I videomeldingen holder han opp en ryggsekk.

Bekymringene for helsen hans har tiltatt etter at han gjennomgikk en mageoperasjon i begynnelsen av juni. Det har også stilt spørsmål ved om han kunne gjennomføre planlagte avtaler og kommende utenlandsreiser.

Den 86 år gamle paven avfeide imidlertid bekymringene i videohilsenen.

– Noen tror at jeg ikke kan reise på grunn av sykdommen. Men legen sa til meg at jeg kan gå, så jeg vil være sammen med dere, sa han.

Pave Frans skal etter planen besøke Portugal fra 2. til 6. august. I tillegg til Lisboa går turen til pilegrimsstedet Fatima nord for den portugisiske hovedstaden. Stedet er til minne om 13. august 1917 da jomfru Maria viste seg for tre gjeterbarn.

(©NTB)

 

Se pavens videohilsen til WYD-deltagerne: 

 

LES MER: