Reddet tusenvis av jøder

Pius.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg
FÅR OPPREISNING: Nytt materiale viser at pave Pius XII (1876-1958) reddet tusenvis av jøder under krigen. Pius XII var pave fra 1939 til sin død i 1958. ARKIVFOTO: Vatican Media.

 

En liste med navnene til tusenvis av jøder som ble reddet av katolikker i Roma under krigen, er nylig blitt oppdaget. Dette er et nytt bevis på pave Pius XIIs heltemot, skriver The Catholic Herald.

 

Listen, som ble funnet i arkivene til det jesuittdrevne Pontifikale Bibelinstituttet i Roma, viser at rundt 4300 personer fikk husly mellom september 1943 og juni 1944, da Roma ble frigjort av de allierte styrkene.

 

3200 jøder

Av disse er 3600 personer identifisert med navn, og av disse var minst 3200 jøder, ifølge forskerne. Dette bekreftes ved å sammenligne listen med arkivene til det jødiske samfunnet i Roma.

I alt var det minst 100 kvinneordener og 55 mannsfellesskap, samt menigheter og andre katolske institusjoner, som tilbød tilfluktssteder under den tyske okkupasjonen.

 

Oktober 1943

I løpet av den nazistiske okkupasjonen av Roma, ble minst 2000 jøder, inkludert hundrevis av barn og unge, drept. Samlet besto det jødiske samfunnet da av mellom 10 000 og 15 000 mennesker. De fleste døde i Auschwitz-Birkenau-leiren etter en storstilt arrestasjon av romerske jøder i midten av oktober 1943.

Nyheten om oppdagelsen av listen over dem som ble reddet, ble presentert torsdag 7. september under en konferanse på Holocaust-museet i Roma. Tittelen var «Reddet: Jøder gjemt i Romas religiøse institusjoner 1943-44».

 

Uttrykkelig oppfordring

Ifølge arrangørene er listen ennå ikke offentliggjort «av hensyn til personvernet», antakelig for å gi familiemedlemmer og etterkommere av de identifiserte personene mulighet til å bli informert, skriver The Catholic Herald.

Avisen påpeker at historikere mener at de religiøse institusjonene i Roma ikke kunne ha gitt jødene beskyttelse uten uttrykkelig oppfordring fra pave Pius XII. Han ble senere stemplet først av KGB og deretter av vestlige kommentatorer som en feiging som forble taus og inaktiv under Holocaust.

 

Myter og rykter

Myten om pave Pius taushet oppsto i Rolf Hochhuths fiktive skuespill The Deputy, som ble utgitt i 1963, fem år etter pavens død, og som førte til en rekke polemiske verk.

Men det viste seg at Pius ikke kunne undertegne de alliertes fordømmelse av jødeforfølgelsene 17. desember 1942 - året da den endelige løsningen ble iverksatt - fordi han ikke var alliert, men nøytral.

 

Fordømmelse

En uke senere brukte paven imidlertid julebudskapet sitt til å fordømme det forferdelige ved «de hundretusener som ... utelukkende på grunn av sin nasjon eller rase er dømt til døden eller gradvis utryddelse.»

Vatikanet har lenge ment at beskyldningene mot pave Pius er ærekrenkende. Ifølge den nye dokumentasjonen tyder alt nå på at pave Pius XII omsider kan bli kvitt de falske anklagene. (The Catholic Herald).

 

Les mer på Catholic Herald