Katolikken Jon Fosse: – Overveldet av å være tildelt nobelprisen i litteratur

 Biskop Eidsvig: – Den beste nyhet vi kunne fått nå

NTB_V23_3zA8qw8.jpg
 
HALVPARTEN ER KATOLIKKER: Fire norske forfattere har mottatt Nobels litteraturpris, halvparten av dem er katolikker – Sigrid Undset (1928) og Jon Fosse (2023).  Foto: NTB, Håkon Mosvold Larsen

Den norske forfatteren, dramatikeren og katolikken Jon Fosse (64) er tildelt nobelprisen i litteratur. Han sier han er overveldet etter å ha fått prisen.

 

Tekst: NTB-Reuters / katolsk.no

 

Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse (64) er tildelt nobelprisen i litteratur. Han sier han er overveldet og litt redd etter å ha fått prisen.

Fosse har i flere år vært en av favorittene til å vinne litteraturprisen, og i år ble det hans tur.

– Jeg er overveldet og svært glad og takknemlig. Jeg velger å se denne pristildelingen som en tildeling til litteraturen som først og fremst vil være litteratur, uten å ta andre hensyn, sier Fosse i en pressemelding via forlaget Samlaget.

– Jeg gratulerer ham hjerteligst på vegne av alle litteraturbevisste, lesende nordmenn! Det er den beste nyhet vi kunne fått nå. Jeg gleder meg særlig over at Fosse er katolikk og at han avlegger et vitnesbyrd for sin tro. Jeg oppfatter ikke at han ser på seg selv som en apologet, men han virker kanskje slik indirekte, likevel. Jeg gleder meg på vegne av hele nasjonen, spesielt Det katolske Norge, sier biskop Bernt Eidsvig av Oslo. 

Forlagssjef Kristine Dingstad i Kirkens eget forlag, St. Olav forlag, deler Oslo-biskopens entusiasme: 

– Dette er en stor, stor dag for norsk litteratur og for litteraturen generelt. Få forfattere har vel satt like dype spor i meg som Fosse, og da særlig gjennom skjønnlitteraturen hans. Stas er det jo også at han ved noen anledninger har levert stoff til årsskriftet vårt SEGL, og også har latt seg portrettere av oss. Så ja, i dag er det grunn til å fryde seg og til å ta frem Fosse-romanene fra bokhyllen. Og har du dem ikke, så skal du ikke spare på noe i møte med gode bøker, sier hun. 

 
Takk til nynorsken

Jon Fosse retter også en stor takk til nynorsken.

– Ikke minst velger jeg å se pristildelingen som en pris til nynorsken og til den nynorske målreisingen. Enten jeg vil eller ei, må jeg i sannhetens navn takke nynorsken for prisen, sier han.

Til nyhetsbyrået Reuters sier Fosse at han både er overveldet og litt redd etter å ha fått beskjeden om at han er årets vinner av litteraturprisen.

Han er den fjerde nordmannen som vinner prisen og den første siden Sigrid Undset i 1928. I tillegg har prisen gått til Knut Hamsun (1920) og Bjørnstjerne Bjørnson (1903).

 

– En stemme til det usigbare

I Svenska Akademiens begrunnelse står det at Fosse får prisen for sin «nyskapende dramatikk og prosa, som gir en stemme til det usigbare».

– Jeg har akkurat snakket med Fosse på telefonen. Det er ikke alltid jeg blir trodd, men han var klar til å stole på meg, sier Svenska Akademiens faste sekretær Mats Malm til nyhetsbyrået TT.

Torsdag klokka 13 kunngjorde han tildelingen på tradisjonelt vis i Börshuset i Stockholm. I Det Norske Samlaget er gleden stor over at Fosse endelig fikk prisen.

– Vi er uendelig stolte over at Jon Fosse får nobelprisen i litteratur, sier forlagsdirektør Edmund Austigard.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg er blant gratulantene.

– Nobelprisen i litteratur til Jon Fosse! En stor anerkjennelse av et enestående forfatterskap, som gjør inntrykk og berører mennesker over hele verden. Hele Norge gratulerer og er stolte i dag! skriver Støre på X/Twitter.

 
Debuterte i 1983

Fosse debuterte som romanforfatter i 1983 med «Raudt, svart». Elleve år senere debuterte han som dramatiker med «Og aldri skal vi skiljast».

Han har med årene skrevet rundt 70 verk, både romaner, fortellinger, dikt, essay og skuespill. Utgivelsene er oversatt til over 50 språk og også iscenesatt i nærmere 500 produksjoner.

Bare Henrik Ibsen kan vise til like mange oppsetninger verden rundt som Fosse. Ett år var han mer spilt på verdens scener enn Shakespeare.

 
Flere priser

I 2015 fikk han Nordisk råds litteraturpris for «Trilogien». I fjor ble han tildelt Kritikerprisen for «Eitt nytt namn» – avslutningen på storverket «Septologien».

«Septologien» ble samme år nominert til den internasjonale Bookerprisen, som etter nobelprisen regnes for å være en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser. Prisen gikk imidlertid til «The Seven Moons of Maali Almeida» av Shehan Karunatilaka

Handlingene i Fosses romaner er sjelden særlig omfattende, men hans repeterende fortellermåte skaper en språklig musikalitet og poesi som vinner mange beundrere.

Fosse er født i Haugesund og vokste opp i Strandebarm i Kvam kommune i Hardanger. Han bor i dag i Grotten, statens æresbolig for fortjente kunstnere, i utkanten av Slottsparken i Oslo.

 

Gratulasjonene strømmer inn

 

Kongen gratulerer Jon Fosse med nobelprisen

Kong Harald gratulerer forfatter og dramatiker Jon Fosse etter at det torsdag ble klart at han tildeles Nobels litteraturpris.

Kongen har sendt følgende gratulasjonsbudskap til Fosse, opplyser Slottet:

«Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner i forbindelse med tildelingen av Nobels litteraturpris.»

 

Biskop Bernt Eidsvig: – Jeg gleder meg særlig over at Fosser er katolikk 

– Jeg gratulerer ham hjerteligst på vegne av alle litteraturbevisste, lesende nordmenn! Det er den beste nyhet vi kunne få nå. Jeg gleder meg særlig over at Fosser er katolikk og at han avlegger et vitnesbyrd for sin tro. Jeg oppfatter ikke at han ser på seg selv som en apologet, men han virker kanskje slik indirekte, likevel. Jeg gleder meg på vegne av hele nasjonen, spesielt Det katolske Norge. 

  

Støre gratulerer Fosse: – Hele Norge gratulerer og er stolte i dag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer Jon Fosse med Nobels litteraturpris.

– Nobelprisen i litteratur til Jon Fosse! En stor anerkjennelse av et enestående forfatterskap, som gjør inntrykk og berører mennesker over hele verden. Hele Norge gratulerer og er stolte i dag! skriver Støre på X/Twitter.

 

Jon Fosses forlagssjef: – Vi er uendelig stolte

– Vi er uendelig stolte over at Jon Fosse får Nobelprisen i litteratur, sier forlagsdirektør Edmund Austigard i Det Norske Samlaget.

Fredag ble det kjent at Jon Fosse tildeles Nobels litteraturpris.

– Siden Fosses litterære debut i 1983 har vi i Det Norske Samlaget fått følge et produktivt forfatterskap i stor utvikling og utbredelse. Vi har sett en forfatter, som etter å ha etablert seg solid som romanforfatter, poet og barnebokforfatter, har gjort dramatiker av seg og opplevd et internasjonalt gjennombrudd uten sidestykke i samtidslitteraturen, sier Austigard videre i en pressemelding.

 

Det norske teatrets sjef: Nobelprisen til Fosse en milpæl for norsk kultur, litteratur og teater

Nobels litteraturpris til Jon Fosse er en milpæl for norsk kultur, litteratur og teater, sier en jublende glad sjef for Det Norske Teatret, Erik Ulfsby.

– Dette er jo ikke helt uventet, det har vært diskutert i flere år, og nå skjer det endelig. Det er så ufattelig fortjent, sier Ulfsby til NTB.

Han kaller tildelingen for en milepæl for hele kulturlivet, og for litteraturen og teatret spesielt.

– Det er et enestående forfatterskap som vi er så stolte over å få ta del i, sier teatersjefen, som ble hentet ut fra prøvene til stykket «Frost» for å få nyheten.

Teatret har nettopp avsluttet Fosse-festivalen. Siste forestilling av stykket «Oresteia» går førstkommende lørdag.

– Det kan kanskje bli en naturlig anledning for feiring, sier Ulfsby, som foreløpig ikke har fått områdd seg.

Men Det norske teatrets nettsider er allerede oppdatert med at stykket er skrevet av nobelprisvinner Jon Fosse.

 

Solberg: Fosse er en av de største, nålevende nordmenn

Høyre-leder Erna Solberg mener litteraturprisen i Nobel gjør Jon Fosse til en av de største nålevende nordmenn.

– Jeg vil gratulere Jon Fosse så mye med Nobels litteraturpris, skriver Solberg i en epost til NTB.

– Det er en historisk tildeling og et gjevt selskap han blir del av. Forfatterskapet hans har allerede berørt folk over hele verden. Dette vil bidra til at litteraturen hans blir lest av enda flere. Denne prisen gjør Jon Fosse til, uten tvil, en av våre største nålevende nordmenn, avslutter hun.