Paven og Vatikanet får respons på brev om Den synodale vei i Tyskland

Pave Frans uttrykker bekymring for Den synodale vei i et brev til fire tyske legkvinner, og kardinal Parolin advarer mot «parallelle initiativer» i et brev til Den tyske bispekonferansen. Nå har de fått respons fra Sentralkomiteen for tyske katolikker (ZdK) og fra enkelte tyske teologer. Vatikanet innkaller til nye diskusjoner om Kirkens lære i 2024.

 
Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

NTB_aLTDYh0T7SE.jpg

KONTROVERSIELT: På en rekke møter fra 2019 til 2023 har «Den synodale vei» i Tyskland fattet vedtak som har møtt reaksjoner. Her fra den femte synodeforsamlingen, 9. – 11. mars 2023. Foto: NTB/Reuters, Heiko Becker

 

Det vekket oppsikt da et brev som pave Frans hadde skrevet til fire tyske katolske legkvinner ble publisert den 21. november 2023 i avisen Die Welt. Få dager etterpå, den 24. november, ble et brev til de tyske biskopene fra kardinal Pietro Parolin, statssekretær i Vatikanet, publisert i det katolske ukebladet Die Tagespost.

Det første brevet uttrykker bekymring for Den synodale vei i Tyskland, og påpeker at visse avgjørelser av den lokale kirken i Tyskland kan føre den bort fra den universelle kirkes felles vei. Det andre brevet minner om at det for tiden pågår en universell synodal reise i regi av Den hellige far, og advarer mot å gi inntrykk av «parallelle initiativer» i Kirken.

«Den synodale vei» (Der Synodale Weg) i Tyskland er et initiativ i samarbeid mellom Den tyske bispekonferansen og Sentralkomiteen for tyske katolikker (ZdK). På en rekke møter fra 2019 til 2023 har medlemmene fattet vedtak som har møtt reaksjoner fra Vatikanet. Lederne av initiativet hevder på sin side at arbeidet deres er i tråd med pavens ønske om økt synodalitet og den synodale prosessen som er underveis i Kirken.

 

Les mer

 

Vil ikke søke løsninger i «stadig nye organer»

Brevet fra pave Frans er adressert til kvinnelige teologer og filosofer som tidligere i år trakk seg fra Den synodale vei i protest. De skrev til paven den 6. november for å uttrykke sin bekymring, og fikk svar allerede den 10. november. Paven skriver at han «deler bekymringen for de mange konkrete skrittene som store deler av denne lokale kirken nå tar, og som truer med å føre den stadig lenger bort fra den universelle kirkes felles vei».

 

NTB_i4pfG-uJy_o.jpg

BEKYMRET: Pave Frans har skrevet brev til fire kvinner. Her under angelusbønnen i Vatikanet, 26. november 2023. Foto: NTB/Reuters, Vatican Media

 

Paven fokuserer på den planlagte opprettelsen av et permanent «synodalt råd», bestående av geistlige og legfolk, som både skal gi råd og fatte beslutninger for den lokale kirken i Tyskland. Han skriver at et slikt organ ikke vil være i tråd med Den katolske kirkes sakramentale struktur, og minner om et brev fra Vatikanet den 16. januar 2023 som sa nei til opprettelsen av rådet.

 

Les mer

 

Paven foreslår en annen tilnærming, med fokus på bønn, bot og tilbedelse, i stedet for å søke løsninger i «stadig nye organer» og gjentatte diskusjoner om de samme temaene. Han oppfordrer til å gå ut og møte marginaliserte grupper i nærområdet. Til slutt ber han de fire legkvinnene om å be for ham, og for «vårt felles engasjement for enhet».

Siden brevet ble rettet til enkeltpersoner, kom det ikke noen umiddelbar respons fra Den tyske bispekonferansen eller ZdK. Matthias Kopp, som er pressetalsmann for Den tyske bispekonferansen, forklarer til nettstedet katholisch.de (nyhetsportalen til Den katolske kirke i Tyskland): «Brevet fra pave Frans er adressert til fire kvinner.» De hadde fått vite om det gjennom media. «Siden vi ikke er mottakere av brevet, vil vi ikke kommentere det.»

 

Les mer

 

Parolin: – Noen saker er ikke åpne for diskusjon

Brevet til Den tyske bispekonferansen fra kardinal Parolin, datert den 23. oktober 2023, oppfordrer de tyske biskopene til å rette seg etter den synodale prosessen som pågår i resten av Kirken. Det siterer fra pave Frans’ «Brev til Guds pilegrimsfolk i Tyskland» (2019) om å «vokte oss for fristelsen fra løgnens og splittelsens far, skismaets mester» (med referanse til djevelen).

Kardinal Parolin påpeker at man i den synodale prosessen gjerne vil «utvide teltet» for å diskutere saker som er av spesiell betydning for noen av Kirkens medlemmer i Tyskland, og at man vil gjøre det med respekt og broderlig kjærlighet. Han understreker imidlertid at det er noen saker som ikke er åpne for diskusjon.

 

NTB_IKIOIHKTUvs.jpg

SETTER STREK: Kardinal Pietro Parolin (i midten) under avslutningsmessen for bispesynoden, 29. oktober 2023. Foto: NTB/Reuters, Yara Nardi

 

Når det gjelder Kirkens lære om at presteordinasjon er forbeholdt menn, og at homoseksuelle handlinger er forbudt, skriver kardinalen at det ikke er mulig å komme frem til en annen oppfatning enn den som allerede er blitt bestemt. Han viser til flere steder der pave Frans bekrefter læren om presteordinasjon som pave Johannes Paul II stadfestet i brevet Ordinatio Sacerdotalis fra 1994, men også vil finne andre måter å fremme kvinners deltagelse på.

 

Pave Frans om kvinners deltagelse

«Det ministerielle prestedømmet er ett av de virkemidlene Jesus bruker for å tjene sitt folk, men vår store verdighet kommer fra dåpen, som er tilgjengelig for alle. Prestens likedannelse med Kristus som hode – nemlig som den viktigste kilden til nåde – innebærer ikke en opphøyelse som setter ham over andre. I Kirken er det ikke slik at funksjoner «favoriserer den enes overlegenhet over den andre» [Inter Insigniores, 1976]. Faktisk er en kvinne, Maria, viktigere enn biskopene. Selv når det ministerielle prestedømmets funksjon anses som «hierarkisk», må man huske på at «den er helt og holdent rettet mot Kristi lemmers hellighet» [Mulieris Dignitatem, 1988]. Dens nøkkel og akse er ikke makt forstått som dominans, men makten til å forvalte eukaristiens sakrament. Dette er opphavet til dens autoritet, som alltid er en tjeneste for Guds folk. Dette presenterer en stor utfordring for prester og teologer, som er i en posisjon til å anerkjenne mer fullstendig hva dette innebærer med hensyn til kvinners mulige rolle i beslutningsprosesser på ulike områder av Kirkens liv.»

Pave Frans i Evangelii Gaudium (2013), nr. 103

 

Rask, men rolig respons fra ZdK

Sentralkomiteen for tyske katolikker (ZdK) kom med en rask, men rolig respons på brevet. På organisasjonens plenumsmøte i Berlin minnet ZdK-presidenten Irme Stetter-Karp om at Parolin også hadde erklært kvinners deltagelse og stemmerett for utenkelig i forkant av den siste synoden i oktober, fordi det ikke ville stemme overens med Den katolske kirkes struktur og historie. «Og hva gjorde paven vår? Plutselig var det lovlig og mulig og ble satt ut i livet», sier Stetter-Karp.

 

Das_aktuelle_Präsidentium_des_ZdK._Birgit_Mock,_Thomas_Söding,_Präsidentin_Irme_Stetter-Karp,_Claudia_Nothelle,_Generalsekretär_Marc_Frings_und_Wolfgang_Klose.jpg

VIL HA DISKUSJON: Ledelsen i ZdK innen 21. november 2021 besto av Birgit Mock, Thomas Söding, president Irme Stetter-Karp, Claudia Nothelle, generalsekretær Marc Frings og Wolfgang Klose. Foto: Christian Pulfrich, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

 

ZdKs visepresident Thomas Söding understreker at brevet fra statssekretæren viser at det foregår en dialogprosess mellom Tyskland og Roma, noe som «naturligvis er et godt tegn». Han avviser oppfatningen om at det finnes spørsmål i Kirken som ikke er åpne for diskusjon, og viser til et «autoritetsproblem» i forhold til Vatikanets erklæring om at Kirken ikke kan ordinere kvinner til prester. Når det gjelder homofili, viser han til synodens anerkjennelse av at Kirken ikke nødvendigvis har alle svarene.

Pressetalsmannen for Den tyske bispekonferansen, Matthias Kopp, bekreftet at biskopene hadde mottatt brevet på sitt faste rådsmøte i begynnelsen av uken.

 

Les mer

 

Tysk teolog: – Synodalitet betyr å snakke med hverandre på likefot

Michael Böhnke, som er professor i systematisk teologi ved universitetet i Wuppertal, kom med sine synspunkter i et innlegg den 27. november på katholisch.de. Han påpeker at paven henvendte seg direkte til kvinner, og at kardinal Parolin gjorde det samme med sitt brev. Det ble sendt til Beate Gilles, generalsekretær for Den tyske bispekonferansen, som overrakte det til biskopene.

«Det som står i brevet til Beate Gilles høres skuffende ut for mange, men det er også revolusjonerende», skriver Böhnke. Han viser til Parolins sitat fra pave Frans i Evangelii Gaudium, som tydeliggjør at prestetjenesten ikke gir noen overlegenhet over andre. Med dette mener han at «Frans frikobler prestetjenesten fra Kirkens lederskap», slik at legfolk også kan lede i kraft av den verdigheten som dåpen gir.

Til slutt påpeker Böhnke at synodalitet betyr å snakke med hverandre på likefot. «Den som nekter å gjøre det og autoritært understreker statusforskjeller gjennom klesdrakt eller oppførsel, som krever underordning og blind lydighet, må regne med til dels harde konsekvenser», skriver han.

 

Les mer

 

Innkaller til nye diskusjoner i 2024

Die Tagespost melder at lederne for Dikasteriet for troslæren, Dikasteriet for fremme av kristen enhet, Dikasteriet for biskoper, Dikasteriet for gudstjenesten og sakramentene og Dikasteriet for lovtekster vil møte representanter for de tyske biskopene for å diskutere hva som er uforanderlig i Kirkens lære og disiplin og hva som kan endres. Blant temaene som skal diskuteres er ekklesiologi, antropologi, moral og liturgi, samt de relevante tekstene fra Den synodale vei. Møtene vil finne sted i januar, april og juni 2024.

 

Les mer på katolsk.no