Vatikanet stenger representasjonskontor i Nicaragua

NICA.2.NTB_25mJhS20Mx4.jpg

I DEKNING: Biskop Rolando Alvarez av Matagalpa er en skarp kritiker av Nicaraguas president Daniel Ortega. Her fotografert ved Managua's katolske kirke hvor han måtte søke tilflukt i fjor. FOTO: REUTERS/Maynor Valenzuela

 

Vatikanstatens representant i Nicaragua forlater landet, melder Vatican News. Forholdet er spent etter at pave Frans sammenlignet landet med Nazi-Tyskland.

 

Representasjonskontoret blir stengt på forespørsel fra den nicaraguanske regjeringen, melder Vatican News.

 

«Brutalt dikatur»

Det var i et intervju forrige uke at paven kalte landet et brutalt diktatur og sammenlignet med Hitler-Tyskland. I tillegg omtalte han landets mangeårige president Daniel Ortega som «ute av balanse».

Ortega har lenge hatt et anstrengt forhold til den katolske kirken, som han anklager for å støtte opposisjonen som han omtaler som terrorister.

 

Biskop Álvarez

En rekke prester ble pågrepet sist høst og anklaget for å undergrave regimet, blant dem også den regimekritiske biskopen Rolando Álvarez.

I februar deporterte Ortega-regimet en rekke prester, journalister, næringslivsledere og tidligere presidentkandidater, statsråder og diplomater. Álvarez nektet å gå om bord i flyet og ble deretter dømt til 26 års fengsel.

 

Spent forhold

– Det er som et kommunistisk diktatur i 1917 eller Hitlers diktatur i 1935, sa pave Frans i intervjuet.

Pavens uttalelse var også en kommentar til at Nicaragua i forrige uke stengte to katolske universiteter etter å ha anklaget dem for lovbrudd. (©NTB)

 

 

av Hans Rossiné publisert 22.03.2023, sist endret 22.03.2023 - 11:24