Ekstrem Korsvei – en vandring som kan gi fastetiden en helt spesiell dybde

EDK.PNG

Ekstrem Korsvei: En nattevandring som inviterer til kollektiv og individuell kontemplasjon. I tillegg kan det oppleves som en kamp mot egne svakheter og egen tvil. Foto: EK Oslo

 

 

Ekstrem Korsvei ble opprettet i Polen for 16 år siden. I Norge finnes det tre ruter, én i Oslo, én i Bergen og én i Stavanger. 22. og 28. mars har du mulighet til å delta på Ekstrem Korsvei.

 

Tekst: Marta Tomczyk-Maryon

 

Ekstrem Korsvei er en ny måte å gå korsveien på, den er ekstrem både i den betydning at den foregår ute og at den er lang, hard og foregår om natten. Ekstrem Korsvei er en nattevandring som inviterer til kollektiv og individuell kontemplasjon, lesning av og refleksjon over utvalgte tekster. I tillegg kan det oppleves som en kamp mot egne svakheter og egen tvil.

 

Foto: EK Stavanger

278132821_3144315149141686_71767158280457796_n.jpg

Deltagerne går alene uten veiviser.  Løypene er krevende og lange, ca. 40 km. Man går om vinteren og føret er ofte slitsomt med snø og is på veien. Hver person må ta ansvar for seg selv. For mange oppleves EK som en stor utfordring – og slik skal det også være. Mange deltagere forteller at vandringen gjorde et sterkt inntrykk og forandret livet deres, fordi den hjalp dem til å komme nærmere Gud.

I dag finnes det 1056 ekstreme korsveier i 15 land og konseptet har blitt godt mottatt i Norge. Her er det nå oppmerket tre ruter, én i Oslo, én i Bergen og  én i Stavanger.  Det er stadig flere nasjonaliteter som følger denne symbolske veien i Jesu fotspor. Blant deltakerne er det både troende som har vært med fra starten av, og nykommere som deltar for første gang.

 

Utfordring

Ekstrem Korsvei arrangeres for syvende gang i Bergen, støttet fra starten av p. Janusz Batko, en polsk prest og fjellvandring-entusiast. Hvert år er det mellom 20 og 25 deltakere.

Artur Serafin, som deltar for femte gang i EK være en av lederne dette året. Han poengterer at navnet Ekstrem Korsvei ikke er tilfeldig. Likevel mener han at alle kan delta.

 

– Vanskelighetsgraden på ruten, den store innsatsen og den fysiske smerten er av stor betydning og kan på en eller annen måte overføres til livet. Etter EK føler jeg meg alltid rolig og glad. Jeg føler at jeg har klart det og at jeg har styrken til å overvinne svakhetene mine. Dermed vet jeg at jeg kan forandre meg, sier Artur.

EK Oslo.PNG

 

P. Batko mener at EK kan bidra til å oppleve fastetiden på en dypere måte.

– Det er en mulighet til refleksjon og kontemplasjon, som finner sted under spesielle omstendigheter. Vi går i mange timer, om natten under vanskelige forhold og i stillhet. Denne kombinasjonen av anstrengelse og stillhet skaper en spesiell mulighet til å høre seg selv og Gud. EK handler også om å gi noe til Gud. Kampen med vår egen svakhet som vi opplever under nattevandring, hjelper oss til å møte andre svakheter i våre liv. Samtidig oppdager vi at Gud gir oss styrke til denne kampen, forteller p. Janusz Batko.

 

Foto: EK Oslo

 

Adam Laszczynski, som har vært leder i Oslo i flere år, forteller at folk deltar i EK av ulike grunner. Noen ønsker å møte Gud, å be i stillhet og ensomhet. Andre bruker vandringen til en personlig intensjon eller takker for det gode de har fått. Men den beste grunnen bør være ønsket om å endre livet sitt til det bedre, og å bryte med dårlige vaner og bli et bedre menneske.

– EK kan hjelpe oss til å forstå at det bare er gjennom Ham og i Ham vi kan bli virkelig frie, poengterer Adam.

 

 

Ekstrem Korsvei i Bergen, 22. mars

 • Starter fredag 22. mars med messe i St. Paul kirke kl. 19.00
 • Rutekurs: St. Paul kirke; Sandviken; Stoltzen; Fløyen; Rundemanen; Svartediket; Fløyen; St. Paul kirke
 • Veien er 34 km lang og går gjennom et variert terreng
 • Sum av stigninger 1376 m

Påmelding Artur mobil. 46580243, P. Janusz Batko mobil. 99098456

eller på nettsiden www.edk.org.pl (engelsk, spansk, polsk)

  

Ekstrem Korsvei i Oslo, 22. mars

 • Starter fredag 22. mars med messe i St. Johannes kirke kl. 19.00
 • Rutekurs: St. Johannes kirke i Oslo i Bredvet; Lunden; Bjerke; Løren; Sinsen kirke; Tøyen; St Hallvard kirke; Grønland St. Olav domkirke; Akerselva; Maridalsvannet; ruinene av Margaretakirken; Hammeren; Skjærsjøen; Ullevålseter; Nordmarkskapellet; Tryvann
 • Veien er 42 km lang og går gjennom et variert terreng
 • Sum av stigninger 898 m

Påmelding Adam Laszczynski mobil. +4793286079

eller på nettsiden www.edk.org.pl (engelsk, spansk, polsk)

  

 

Ekstrem Korsvei i Stavanger, 28. mars

 • Starter torsdag 28. mars med messe i St. Svithun kirke kl. 19.30
 • Rutekurs: Stavanger (St. Svithun kirke) - Våland - Mosvatnet - Store Stokkavatnet - Krossberg - Hålandsvatnet - Endrestø - Vistestranden - Vistehålå - Hålandsvatnet - Hålandsholmen - Nedre Tasta - Stokka - Mosvatnet – Stavanger (St. Svithun kirke)  
 • Veien er 31 km lang og går gjennom et variert terreng
 • Sum av stigninger 535 m

 

Påmelding  p. Elizeusz Rzyszard Górski mobil. +47 4 67 120

Robert Gański mobil.  +47 942 88 630

eller på nettsiden www.edk.org.pl (engelsk, spansk, polsk)

 

IMG-20230401-WA0009-2.jpg

Foto: EK Bergen

 

Her kan du lese mer og laste ned er kart til mobilen eller PC-en din: 

Hvis du har flere spørsmål, ta kontakt med lederne i Oslo og Bergen.

Husk, det er også mulig å gå uten registrering. Vi oppfordrer likevel til å gjøre det. Antall påmeldte deltakere er et signal til EDKs frivillige om at det er behov for deres arbeid og engasjement.