Pavens budskap til Verdensdagen for barn

little-girl-2516578_1280.jpg

GLEDE: Så alle dere, kjære jenter og gutter, er ikke bare deres foreldres og deres familiers glede, men også menneskehetens og Kirkens glede, der hver enkelt er som et ledd i en uhyre lang kjede, som går fra fortiden til fremtiden og omspenner hele verden. Foto: Pixabay

 

Den første Verdensdagen vil bli feiret i Roma i mai måned. Temaet er: «Se, jeg gjør alle ting nye» (Åp 21,5).

 

 

Oversettelse: Vuokko-Helena Caseiro
Vatican News

 

 

Kjære jenter og gutter!

Deres første Verdensdag nærmer seg: Den vil bli feiret i Roma den 25. og 26. mai. Derfor tenkte jeg å sende dere et budskap. Det er fint om dere kan motta det, og jeg takker alle dem som er behjelpelige med å gjøre det tilgjengelig for dere.

Mitt budskap er for det første til hver enkelt personlig – til deg, kjære jente, til deg, kjære gutt, for «du er dyrebar» i Guds øyne (Jes 43,4), slik Bibelen lærer oss, og slik Jesus viste oss mange ganger.

Samtidig er dette budskapet til dere alle, for dere alle er viktige, og fordi dere sammen, uansett hvor dere er, er et tegn på vår felles lengsel etter å vokse og fornye oss. Dere minner oss om at vi alle er barn og søsken, og om at ingen er til, om ikke noen dem setter dem til verden, og om at ingen kan vokse, om de ikke har noen å gi kjærlighet til og få kjærlighet av (jf. Fratelli tutti, 95).

Så alle dere, kjære jenter og gutter, er ikke bare deres foreldres og deres familiers glede, men også menneskehetens og Kirkens glede, der hver enkelt er som et ledd i en uhyre lang kjede, som går fra fortiden til fremtiden og omspenner hele verden. Lytt derfor oppmerksomt til hva de store forteller: deres mammaer, pappaer, besteforeldre og oldeforeldre! Og samtidig må dere ikke glemme de av dere som allerede nå, som små, må kjempe mot sykdom og vanskeligheter, på sykehus eller hjemme; de som er ofre for krig og vold; de som lider under sult og tørst; de som lever på gata; de som nødt til være soldater eller flyktninger, adskilt fra deres foreldre; de som ikke kan gå på skole, de som er ofre for kriminelle bander, narkotika eller andre former for slaveri og misbruk. Kort sagt alle de barna som fortsatt i våre dager brutalt blir frarøvet sin barndom. Hør på dem, ja la oss alle høre på dem, for i sin lidelse taler de til oss om virkeligheten, med øyne renset av tårer og med den dype lengsel etter det gode som oppstår i hjertet til dem som virkelig har sett hvor fælt det onde er.

Mine små venner, for å fornye oss selv og verden er det ikke nok å være sammen med hverandre. Vi må være forenet med Jesus. Han inngir oss stadig mot: Han er alltid nær, hans Ånd går foran oss og følger med oss på verdens veier. Jesus sier oss: «Se, jeg gjør alle ting nye» (Åp 21,5), og jeg har valgt disse ordene som tema for deres første Verdensdag. Disse ordene innbyr oss til med barnlig smidighet å ta imot det nye som Ånden vekker i oss selv og rundt oss. Med Jesus kan vi drømme om en ny menneskehet og engasjere oss for et samfunn som er mer søskenskapelig og viser større omtanke for vårt felles hjem. Dette begynner med enkle ting, som å hilse på andre, å be om lov, å be om unnskyldning, å si takk. Verden forvandles først og fremst gjennom små ting, uten at vi trenger å skjemmes over bare å ta små skritt. Tvertimot minner vår litenhet oss om at vi er svake og trenger hverandre, som lemmer i én kropp (jf. Rom 12,51 Kor 12,26).

Og dessuten, kjære jenter og gutter, er det slik at alene kan vi heller ikke være lykkelige, for gleden vokser i den utstrekning vi deler den med andre: Den oppstår av vår takknemlighet for de gaver som vi har fått, og som vi i vår tur gir andre del i. Når vi beholder det vi har mottatt bare for oss selv, eller til og med gjør sprell for å få det ene og det andre, glemmer vi egentlig at den største gave er vi selv, den ene for den andre: Det er vi som er «Guds gave». Andre gaver er nyttige, men bare for å være sammen. Om det ikke er det vi bruker dem til, vil vi alltid være utilfredse, og de vil aldri være tilstrekkelige for oss.

Om vi derimot er sammen med hverandre, er alt annerledes! Tenk på vennene deres, tenk på hvor fint det er å være sammen med dem, hjemme, på skolen, i menigheten, på fritidsordninger, overalt, og sammen leke, synge, oppdage nye ting, ha det morsomt – alle sammen, uten at noen blir holdt utenfor. Vennskap er vidunderlig, og vokser bare på denne måten, gjennom deling og tilgivelse, med tålmodighet, mot, kreativitet og fantasi, uten frykt og uten fordommer.

Og nå vil jeg dele en viktig hemmelighet med dere: for virkelig å være lykkelige må vi be, be mye, hver dag, for bønn setter oss i direkte forbindelse med Gud, den fyller hjertet med lys og varme, og hjelper oss å gjøre alt med tillit og sjelero. Også Jesus ba alltid til Faderen. Og vet dere hva han kalte ham? På sitt språk kalte han ham ganske enkelt for Abba, som betyr Pappa (jf. Mark 14,36). La oss gjøre det, vi også! Vi vil da alltid føle at han er nær. Jesus selv lovte oss det, da han sa: «Hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem» (Matt 18,20).

Kjære jenter og kjære gutter, dere vet at i mai vil mange av oss komme sammen i Roma, nettopp sammen med dere, som vil komme hit fra hele verden! Og for å forberede oss godt på det oppfordrer jeg dere til å be med de ord Jesus lærte oss, nemlig Fadervår. Be denne bønnen hver morgen og hver kveld, og også i familien, sammen med deres foreldre, søsken og besteforeldre! Ikke som en tom formel, nei! Men mens vi tenker på disse ordene, som det altså var Jesus som lærte oss. Jesus kaller oss, og han vil at vi skal delta aktivt sammen med ham selv på denne Verdensdagen, og være med på å bygge en ny verden, som er mer menneskelig, rettferdig og fredelig.

Han, som ofret seg på korset, for å samle oss alle i kjærligheten, han som vant over døden og forsonet oss med Faderen, ønsker å fortsette sitt verk i Kirken, gjennom oss. Tenk på dette, spesielt de av dere som forbereder dere til å motta førstekommunion.

Kjære dere, Gud har elsket oss fra evighet av (jf. Jer 1,5), og han ser på oss, som den kjærligste pappa og som den ømmeste mamma. Han glemmer oss aldri (jf. Jes 49,15), og hver dag er han med oss og fornyer oss med sin Ånd.

La oss sammen med den hellige Maria og den hellige Josef be med følgende ord:

Kom, Hellige Ånd
vis oss din skjønnhet,
som gjenspeiles i ansiktene
til alle jenter og gutter over hele verden.
Kom, Jesus,
du som gjør alle ting nye,
du som er veien som fører oss til Faderen,
kom og bli hos oss.
Amen.

Roma, Laterankirken, 2. mars 2024

FRANS

 

Les mer på Vatican News: