St. Eystein jubileum del 2: Katolsk skole fyller kinosalen

20240618_160256.jpg

SKOLEBANNER OG POPCORN: Inne i kinoen pryder skolens logo. Foto: Johannes Øyen

En tidligere elev byr på film som vises i byens kino. Denne lørdagen er det rød løper for St. Eystein skole.

Tekst: Johannes Ekjord Øyen
 

Litt senere på ettermiddagen begynner lokalet å tømmes for folk. Barna er tappet for energi og foreldrene tar dem med hjem for å få en liten pustepause før kveldens arrangement. En tidligere elev har laget en film om skolen, og i kveld skal den vises på storskjerm i byens kino.  

Det begynner å nærme seg kveld, men med midtnattsol i nord blir det ikke noe mørkere. Folk har samlet seg ved Fram Kino, der de skal overvære premieren på filmen om skolen. Selve kinoen er dekorert med ballonger i gule, sorte og hvite farger. Filmplakatene, som vanligvis reklamerer for sesongens kinofilmer, viser St. Eystein skoles logo.  

De oppmøtte står i kø for å komme inn i lokalene. Mange har pyntet seg for anledningen.  Sammen med den røde løperen, som leder publikum inn til kinoen, gir festantrekkene filmfremvisningen et preg av gallaaften.   

 

20240615_205944.jpg

STASELIG AFTEN: En rød løper tar imot gjestene som er pyntet for aftenen. Foto: Johannes Øyen

 

Når man nærmer seg inngangen til lokalet, blir lukten av popcorn sterkere, og idet man trer inn, kan man skue et fjell av begre fylt til randen. Noen av skolens ansatte står kledd i fargerike sommerkjoler og deler ut popcorn-begrene til publikum.  

– Popcorn, spør de før begeret gladelig tas imot.  

Så fylte er begrene, at underveis i utdelingen så en ansatt seg nødt til å komme med kost og hurtig feie vekk alt som falt på gulvet.  

– Ingen som skulle ha kaffe, bemerker en ansatt idet hun kjenner på vekten av den fortsatt fulle kaffekannen. 

Med den oppstemte stemningen virker det som ingen har behov for oppkvikkende kaffe. 

 

20240618_160921.jpg

OVERFLOD: Selv etter at alle gjestene fikk hvert sitt beger, bugnet det med popcorn. Foto: Johannes Øyen 

 

Fra 30 timer til 30 minutter 

Leo Plaketti var tidligere elev ved St. Eystein Skole. Han er skaperen av jubileumsfilmen for skolen. Siden 2018 hadde han snakket med Thielemann om filmprosjektet, men først i desember 2023 begynte selve arbeidet. 

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage en film om denne skolen, sier han.  

Skolen har rom for utfoldelse og lar elevene være kreative på sitt eget vis. 

– De gir mulighet til å jobbe på andre måter. Det er ikke som en vanlig skole, hvor det bare er skriving og sånt. Da de så at jeg var interessert i film, så valgte de å tilrettelegge ting. Plutselig så jeg at vi hadde fått iPad-er her, forteller Plaketti.  

De siste ukene ble preget av intenst arbeid for å fullføre filmen. Det var over 30 timer med materiale som skulle kuttes ned til en halvtime. Det var store utfordringer i å velge vekk klipp og redigere, men arbeidet ble fullført i tide for jubileumshelgen.  

 

20240618_161252.jpg

VEL OVERSTÅTT: Leo Plaketti (høyre) mottar diplom og blomster for sitt arbeid med filmen om skolen. Her står han sammen med mgr. Torbjørn Olsen som ble intervjuet i filmen. Foto: Johannes Øyen

 

Snurr film 

Kinosalen er fylt med publikum. Man trenger haukeøyne for å se tomme seter. Det knitrer fra popcornbegre og knask som spises. Folk prater med sidemannen og tar bilder av begivenheten med mobiler.  

Plutselig blir det stille. Rektor Thielemann entrer scenen. Deroppe er hun omkranset av skolens logo, som lyser på filmlerretet. Hun tar frem et lite nettbrett med notater og ønsker alle velkomne til filmvisning. 

 

20240618_160545.jpg

OPPVARMING: Rektor Elisabeth forteller om filmens tilblivelse og samarbeidet med Leo Plaketti. Hun skal se det endelige resultatet for første gang i kveld. Foto: Johannes Øyen

 

– Målet med denne feiringen er å synliggjøre skolen. Vi si synes at mange må få vite om St. Eysteins skole og hvordan vi har det, sier hun til publikum.  

Hun begynner å snakke om Leo Plaketti og hans arbeid med filmen. 

– Jeg og Leo har spilt ball, det synes jeg er veldig gøy, og vi har hatt en spennende prosess i lag, forteller hun og fortsetter: 

– Det har vært veldig inspirerende å ha en slik dialog med en tidligere elev som ønsker å fortelle en historie, og fortelle om hvor han fikk sin inspirasjon fra og stedet som er skolen hans. 

Deretter avslutter hun med: 

– Snurr film! 

  

Skolen på storskjerm 

Salen blir helt mørk. Så blir filmlerret lyst opp. Mange har ventet spent på å se filmen som endelig vises. Filmen åpner med elever som går til skolen.  

– Jeg hadde lyst til å vise denne følelsen av hvordan det er å våkne opp på morgenen. Mange har ikke lyst til å gå til skolen, men vi velger å dra til skolen, fordi det er St. Eystein, og det er en skole vi har lyst til å være en del av, forteller Plaketti. 

 

20240618_160613.jpg

STOLT REKTOR: Leo Plaketti mottar blomster og klem fra rektor Elisabeth mens applausen klinger i salen. Foto: Johannes Øyen

 

En fortellerstemme sier at ingenting av dette ble bygget på én dag og tar deg med tilbake i tid. Vi får se et videoklipp fra St. Eysteins første skoledag og Elisabeth Thielemann som fersk rektor taler til elevene som skal begynne på en helt ny skole. 

– Det er jo Elisabeth som har gitt meg motivasjon til å filme. Hun har vist meg at du kommer langt med kreativitet. At bare med at du har lyst til å gjøre noe og at du har troen på å gjøre noe, kommer ting til å ordne seg så lenge du bare holder på motivasjonen, sier Plaketti. 

 

20240620_161642.jpg

BAK SCENEN: Kameraet filmer en elev på vei til skolen. Leo Plaketti holder tritt med sitt skateboard. Foto: Privat  

 

Taler og applaus 

Filmen er ferdig og lyset i salen skrus på.  Folk applauderer filmen, så roer de seg og det blir helt stille. Plutselig er det én i salen som ensomt begynner å klappe igjen. Det tar ikke lang tid for hele salen trekkes med. Denne gangen reiser folk seg og klapper. Applaus, plystring og heia-rop fyller salen.  

Leo Plaketti trer inn på scenen og mottar klem, blomster og diplom fra Elisabeth Thielemann. Med hendene fulle forteller han om det harde arbeidet bak filmen og hvor viktig St. Eystein skole har vært. Han, som alle i kinosalen, var fornøyd med filmen og publikum viser sin glede gjennom ruvende applaus idet Plaketti forlater scenen. 

 

20240618_160642.jpg

TALER: Flere personer kom på scenen og holdt taler om St. Eystein. Her er mgr. Torbjørn Olsen og forteller om hvordan skolen ble til da han var menighetens sogneprest. Foto: Johannes Øyen

 

Flere taler holdes. Mgr. Torbjørn Olsen forteller om hvordan skolen ble til og utfordringene som man støtet på for å få til verdens nordligste katolske skole. Anne-Rigmor Stock Evje kom på vegne av Oslo katolske bispedømme. 

– De kommende årene vil vise at St. Eystein skole løftes from good to great, erklærer hun. 

Til slutt holder Thielemann en takketale for alle som har gjort en innsats for skolen og gjort det mulig å drive den i 20 år. Men før hun får avsluttet talen sin blir hun avbrutt av en stemme fra publikum. 

– Vent! Vi har ikke takket alle, ropes det.  

En blå kjole reiser seg langt bak i salen og kommer trippende frem mot scenen. Under armen har hun en pose som ruger på en blomsterbukett. 

– Vi har takket lærere, vi takket elever og takket ansatte. Men det er én vi mangler, vi har ikke takket den viktigste, sier hun og henvender seg til Thielemann. 

– Så en liten, liten oppmerksomhet til et stort, stort menneske fra personalet på St. Eystein, fortsetter hun og overrekker blomsterbuketten til lyden av klappende hender i salen. 

 

20240618_160717.jpg

SIST, MEN IKKE MINST: Helt til slutt får rektor Elisabeth blomster og klem fra skolens ansatte, som synes at det var velfortjent etter 20 år som rektor ved St. Eystein. Foto: Johannes Øyen


A
pplausen begynner å roe seg ned. Grupper samles og mobiler tas frem for å ta fellesbilder til minne om kvelden. Noen trekker seg mot utgangen. Person etter person kommer bort til rektor Elisabeth og gratulerer henne og skolen før de forlater salen.  

 Til høsten begynner et nytt semester. Skolen skal atter fylles med barn. Skolen skal igjen bli et nytt holdepunkt for nye elever. De blir del av et samhold, som er blitt næret av skolepionerers engasjement gjennom 20 år. Det engasjementet som St. Eystein skole skapte ved jubileet, er den beste attest på at rektor Elisabeth, lærere, foreldre og elevers innsats har lykkes – og på at de har mye å se frem til i årene som kommer. 

 

Les mer: