Patriark Pizzaballa: «Fred er vanskelig nå, våpenhvile haster»
PATRIARK PIERBATTISTA PIZZABALLA: Den latinske patriarken av Jerusalem på Rimini-møte. Foto: Vatican News
I forkant av åpningskonferansen til Rimini-møtet snakker kardinal Pierbattista Pizzaballa, den latinske patriarken av Jerusalem, til Vatican News om det «lille håpet» i Det hellige land som gjør at folk ikke kan gi seg selv hen til vold.
Tekst: Benedetta Capelli - Rimini
Oversettelse: Linda Therese Utstøl
«Vi kan ikke snakke om fred for øyeblikket.» Disse ordene til kardinal Pierbattista Pizzaballa, den latinske patriarken av Jerusalem, illustrerer tydelig den nåværende situasjonen i Det hellige land med konflikten mellom Hamas og Israel som fortsatt pågår etter over 10 måneder.
I samtale med Vatican Media før åpningen av Rimini-møtet – som han innviet med en konferanse med tittelen: «A presence for Peace» – understreker patriarken behovet for å «arbeide for en våpenhvile og stoppe de militære operasjonene for å starte en helbredelsesprosess, og for å bygge gjensidig tillit.»
«Veien (til fred) er der – den uttalte – men det er ikke noe ønske om å følge den på et institusjonelt nivå. Det krever politisk og religiøs ledelse som er i krise». I denne sammenhengen bemerket han at det er viktig å gjøre alt som er mulig å gjøre, også å starte fra bunnen av.
Rimini møtet
- Møtet for vennskap mellom folkeslag (The Meeting for Friendship Amongst Peoples)
- En årlig katolsk festival som avholdes i Rimini i Italia den siste uken i august
- Møtet fant sted første gang i 1980
- Mer info HER
Små håp
Håp er et ord som trengs i dette øyeblikket, men som kardinal Pizzaballa sa, vi ikke må forveksle betydningen av. «Håp – bemerket han – betyr ikke at ting er i ferd med å ta slutt: utsiktene er ikke gode på kort sikt. Håp er en indre holdning som gjør en i stand til å se med Åndens øyne det menneskelige øyne ikke ser.»
«Små håp» gir liv til den lokale kirken, engasjert i å støtte det lille samfunnet på rundt 600 troende i Gaza og på Vestbredden med utdeling av mat. Den latinske patriarken av Jerusalem minnet om forpliktelsen til å åpne klinikker, å gjenåpne en skole som har vært stengt i et år, og gjenoppta dynamikken i «normale» forhold, «som hjelper,» sa han, «å flykte fra en kappe av undertrykkelse for å skape jobbmuligheter, selv om de mangler.»
BYGGE GRUNNLAGET FOR FRED: Kardinal Pizzaballa under intervjuet med Vatican Media i Rimini. Foto: Vatican Media.
Fred er en kultur
Som avslutning på intervjuet bemerket kardinal Pizzaballa at alle kan bidra til fred. «Fred er en kultur, det er ikke noe man må gjøre, det er politikk, det er utdanning, det er medienes engasjement, det fungerer i alle aspekter av livet, i en globalisert verden der intet menneske er en øy», sa han.
De pågående forhandlingene er den siste sjansen
Under åpningskonferansen han holdt på tirsdag sammen med presidenten for Rimini Meeting Foundation, Bernard Scholz, fortalte kardinal Pizzaballa om sine 35 år i Det hellige land og sin erfaring med interreligiøs dialog. Med henvisning til den siste utviklingen bekreftet han at de nåværende samtalene er avgjørende: «Krig vil ta slutt og jeg håper at forhandlingene vil løse noen problemer: Jeg har mine tvil, men dette er det siste toget,» sa han.
Patriarken av Jerusalem erkjente at risikoen for at konflikten ytterligere «degenererer» er reell: «Et språk som gjensidig avviser», sa han, «har blitt en del av dagliglivet som absorberes av media, og det er noe virkelig dramatisk.»
I møte med denne situasjonen ba kardinal Pizzaballa om bønner fremfor alt for å motvirke «de holdninger av hat, mistillit og dyp forakt» til mennesker. «Å gjenoppbygge i morgen vil kreve alles » bemerket han.
Når det gjelder interreligiøs dialog, innrømmet patriarken at det er vanskelig for øyeblikket. «Denne situasjonen – forklarte han – har skapt et skille. Det er ingen offentlige møter og på institusjonsnivå sliter vi med å snakke med hverandre. Vi klarer ikke å møtes».
Avslutningsvis foreslo kardinal Pizzaballa å fremme dialog på et lavere nivå i stedet for på elitenivå. Religiøse ledere, sa han, har et stort ansvar for å skape samfunn som ikke lukker seg, men i stedet løfter blikket.
Les mer
- Pierbattista Pizzaballa
- Møte med Det hellige land: Her trenger de handling, ikke flere ord
- Sognepresten i Gaza forteller om kristnes livsforhold
- Refleksjoner fra Det hellige land