PRESIDENT-ELEKT: Donald Trump taler til publikum under valgnatten, 6. november. Ved siden av står blant andre visepresident-elekt J.D. Vance. Foto: NTB / Reuters, Carlos Barria
Idet amerikanske nyhetsbyråer meldte at det amerikanske presidentvalget gikk i Donald Trumps favør, snakket erkebiskop Timothy Broglio, president for Den amerikanske katolske bispekonferanse, med Vatican News om de amerikanske biskopenes ønske om å fremme menneskeverdet, særlig for de mest sårbare, de ufødte, de fattige og migranter.
Tekst: Devin Watkins
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad
Dagen etter at amerikanerne gikk til valgurnene i presidentvalget, uttrykte erkebiskop Timothy Broglio de amerikanske biskopenes bønn for president-elekt Donald Trump og alle som er valgt til å representere det amerikanske folket på nasjonalt, statlig eller lokalt nivå.
I et intervju med Vatican News sa presidenten for Den amerikanske katolske bispekonferanse (USCCB) at Den katolske kirke «ikke er tilknyttet noe politisk parti», og la til at de amerikanske biskopene ser frem til å samarbeide med de folkevalgte for å fremme det felles gode.
«Som kristne og som amerikanere», sa han, «har vi en plikt til å behandle hverandre med nestekjærlighet, respekt og høflighet, selv om vi kan være uenige om hvordan vi skal gjennomføre saker innen offentlig politikk.»
Erkebiskop Broglio bemerket også at de amerikanske biskopene vil arbeide for å opprettholde rettighetene til alle mennesker, inkludert de ufødte, idet innbyggerne i ti delstater stemte over grunnlovsendringer for å begrense eller utvide tilgangen til abort.
– Deres Eksellense, kan du gi oss de amerikanske biskopenes første reaksjon på nyheten om at Donald Trump er blitt valgt til USAs 47. president?
– I USA er vi heldige som lever i et demokrati, og i går gikk amerikanerne til valgurnene for å velge hvem som skal lede landet vårt som USAs neste president.
– Jeg gratulerer president Trump og de nasjonale, statlige og lokale embetsmennene som gikk til valgkamp for å representere folket. Nå går vi fra valgkamp til styring.
– Vi gleder oss over vår evne til å gjennomføre en fredelig overgang fra én regjering til den neste. Den katolske kirke er ikke tilknyttet noe politisk parti, og det er heller ikke bispekonferansen. Uansett hvem som sitter i Det hvite hus eller har flertall på Capitol Hill, forblir Kirkens lære uendret.
«Som kristne og som amerikanere har vi en plikt til å behandle hverandre med nestekjærlighet, respekt og høflighet, selv om vi kan være uenige om hvordan vi skal gjennomføre saker innen offentlig politikk.»
– Og vi biskoper ser frem til å samarbeide med folkets valgte representanter for å fremme det felles gode for alle. Som kristne og som amerikanere har vi en plikt til å behandle hverandre med nestekjærlighet, respekt og høflighet, selv om vi kan være uenige om hvordan vi skal gjennomføre saker innen offentlig politikk.
– Som en nasjon velsignet med mange gaver må vi også bry oss om dem som befinner seg utenfor våre grenser, og vi må være ivrige etter å tilby hjelp til alle. La oss be for president-elekt Trump, og for alle ledere i det offentlige liv, om at de må være i stand til å påta seg det ansvaret som er betrodd dem når de tjener landet vårt og dem de representerer.
– La oss be om forbønn fra vår salige mor, vår nasjons skytshelgen, om at hun må veilede oss til å opprettholde det felles gode for alle og fremme menneskeverdet, særlig for de mest sårbare blant oss, inkludert de ufødte, de fattige, de fremmede, de eldre og syke, og migranter.
OPPFORDRER TIL FORBØNN: Erkebiskop Timothy Broglio har vært president for Den amerikanske katolske bispekonferanse (USCCB) siden 2022. Foto: Vatican Media
– President-elekt Trump gjorde det klart gjennom hele valgkampen hvilke saker han ønsker å fokusere på. Kan du fortelle oss om sakene de amerikanske biskopene ønsker å fremheve i løpet av den neste fireårsperioden?
– Grunnleggende sett er vi selvsagt svært opptatt av menneskeverdet. Vi liker uttrykket om at mennesket er skapt i Den allmektiges bilde og likhet fra livmor til grav. Så det er et viktig anliggende.
– Jeg vil si at det neste anliggendet er at USA er en enormt rik nasjon. Vi har vært veldig, veldig velsignet, og vi må ta hensyn til de fattige, de som befinner seg i utkanten av samfunnet. Det er bekymringsfullt å se hvor mange mennesker som står uten hjem og husly i noen av storbyene våre. Og jeg tror vi alle har et ansvar for å ta tak i disse bekymringene og forsøke å avhjelpe noen av disse problemene ved roten.
«Det er bekymringsfullt å se hvor mange mennesker som står uten hjem og husly i noen av storbyene våre.»
– Nest etter dette har vi som biskoper i flere tiår tatt til orde for en reform av innvandringslovene i dette landet. Og dette er virkelig tiden jeg håper at noe kan gjøres for å rette opp et system som er ødelagt, og for å prøve å gjøre det mer lydhørt overfor folks behov.
– I tillegg har vi et ansvar for å hjelpe de landene som folk migrerer fra, fordi de ofte migrerer på grunn av fattigdom og andre vanskelige situasjoner i sine hjemland. Den mest produktive måten å endre dette på, vil trolig være å hjelpe disse landene med å bedre sin egen situasjon.
– Et aspekt ved dette valget gjelder de ti delstatene som stemte over saker knyttet til abort. Velgerne i tre delstater – Sør-Dakota, Florida og Nebraska – opprettholdt alle en grense for abort. Kan du si noe om menneskeverdet og hvordan de amerikanske biskopene arbeider for å beskytte de ufødte?
– Helt siden høyesterettsavgjørelsen som legaliserte abort, har vi selvsagt vært forkjempere for å begrense denne trusselen mot menneskelivet. Vi har selvfølgelig forsøkt å gjøre dette på alle mulige måter. Den viktigste måten er åpenbart å prøve å overbevise folk om de ufødtes rett til liv og til ikke å bli undertrykt.
«Den viktigste måten er åpenbart å prøve å overbevise folk om de ufødtes rett til liv og til ikke å bli undertrykt.»
– Den nasjonale trenden – du nevnte de syv delstatene som har vedtatt lover som vil liberalisere abort – utgjør selvsagt en utfordring for oss, ikke bare for biskopene i disse delstatene, men også for den nasjonale bispekonferansen, fordi vi ønsker å fortsette å sette menneskeverdet i fokus.
– Når vi ser på volden i samfunnet vårt, tror jeg ikke det er uten sammenheng med det faktum at folk antyder at man kan bestemme hvem som kan leve eller når noen kan dø. Jeg tror at det også nedvurderer menneskeverdet. Derfor har vi et ansvar for å utdanne folk og prøve å overbevise dem om å se lyset fra evangeliet.
Les mer
- Den opprinnelige saken hos Vatican News (engelsk)
- Trump snur: Immigranter beskyttes likevel
- Amerikanske biskoper: Ja til dokument om nattverdens betydning
- Om Roe v. Wade: En historisk dag