Ung katolikk vant NM i filosofi

Daniel Døhlen (18) imponerte juryen med et essay som forsvarer gudstro og metafysikk. «Den største seieren er ikke at jeg vant en gullmedalje, men at sannheten kom frem!», sier eleven ved Lillestrøm Vgs. 

 

393086918_302183836072534_2942224791820428530_n.jpg

SKREV SEG TIL OLYMPIA: Fordi han vant filosofi-NM, fikk Daniel konkurrere i den internasjonale filosofi-olympiaden i selveste Olympia i Hellas. Foto: Privat

 

Hva handler essayet om som du fikk gullmedaljen for?

– Essayet mitt tar utgangspunktet i et sitat fra den skotske filosofen David Hume, som hevdet at vitenskapen kan forklare alt. I essayet forklarer jeg at dette ikke gir ikke mening, for vitenskapen antar allerede mye fra før av, som at verden faktisk er observerbar og ekte. Å si at vitenskapen kan forklare alt, er som å se i et mikroskop, og si at det man ser er alt som eksisterer. Vitenskapen må tolkes og bli satt i en kontekst, og da er man med en gang over i filosofiens verden.

Under norgesmesterskapet i filosofi, som ble avholdt i vår, fikk konkurrentene utdelt fire sitater. De måtte velge ett sitat de skulle skrive utfra. Daniel valgte et sitat av Hume, som påstår at sannhet blir bestemt utfra målbare sanseinntrykk, altså at vi kan ikke vite noe mer utover det vi kan måle og sanse.

– Jeg tror ikke det var tilfeldig at jeg fikk akkurat det sitatet fra Hume å skrive utfra. Jeg hadde faktisk lest om akkurat samme tema dagen før, så da jeg så det på NM, tenkte jeg «Gud har planer, ass».

 

– Jeg tror ikke det var tilfeldig at jeg fikk akkurat det sitatet fra Hume å skrive utfra. Jeg hadde faktisk lest om akkurat samme tema dagen før, så da jeg så det på NM, tenkte jeg «Gud har planer, ass».

 

 

Hvorfor vil du oppfordre folk til å lese essayet ditt?

– I samfunnet og på skolen i dag lærer vi å tenke at ingen kan fortelle deg hva som er sant for deg, og alle må finne sin egen sannhet, for alt er relativt. Min tekst er en kritikk av dette. Til og med sensoren sa at det var selvmotsigende at alt er subjektivt. For ved å si dette prøver man å etablere noe objektivt; altså at det er objektivt at alt er subjektivt. Jeg tror denne tanken kan være skadelig for folk. Det legger et enormt press på individet. Det skaper uro og angst, fordi man tror man ikke kan vite noe. Pluss at ingen tror fult på at man faktisk ikke kan vite noe.

 

Kirken finnes for sannhetens skyld

Vitenskapen og troen går hånd i hånd og har samme mål: å komme frem til sannhet. Pave Johannes Paul ii forklarte at vitenskapen svarer på spørsmål om hva og hvordan, mens troen svarer på spørsmål om hvem (Gud) og hvorfor

Når Daniel blir spurt om hvorfor han, som katolikk, er opptatt av sannhet, svarer han at Den katolske kirke ble grunnlagt av Jesus for å bevare og spre sannheten.

– Den katolske kirkens lære er ikke noe som finnes for moro skyld. Jesus kom ikke til oss for å vise oss noe han fant opp selv. Han sier at han er sannheten. Og jeg ønsker å dele min tro fordi den er sann, ellers hadde jeg ikke hatt noen grunn til å tro og ingen grunn til å dele den med andre.

 

Tøft å være ung katolikk

– Hvordan er det å forsøke å dele troen på en vanlig, norsk, offentlig skole?

– Jeg opplever generelt en motstand mot religion på skolen. Man merker det for eksempel på måten læreren fremstiller religion på. Jeg har fått høre at Paulus fant opp kristendommen og at kristendommen har hindret utvikling, og undertrykket vitenskapen. Hva med alle universitetene som Kirken grunnla?, lurer jeg på da.

Selv om det kan være utfordrende, syns Daniel at det er spennende og viktig å forsvare troen og Kirken på skolen. Likevel advarer han mot å la diskusjon og apologetikk bli en avgud.

– Målet til en kristen er ikke å kunne forklare hele katekismen. Målet er å bli en helgen. Ikke gjør troen om til en intellektuell disiplin eller en ideologi!

Har du tips til andre unge katolikker om hvordan man kan takle å få vanskelige spørsmål om tro på skolen?

– Husk at om du får et spørsmål du ikke kan svare på, så betyr det ikke at det ikke finnes gode svar der ute. Kirken har eksistert i 2000 år og har vært borti de fleste spørsmål vi får om tro. Så om du får et vanskelig spørsmål er det lov å si at du skal lese deg opp og komme tilbake til de som spør.

 

– Målet til en kristen er ikke å kunne forklare hele katekismen. Målet er å bli en helgen. Ikke gjør troen om til en intellektuell disiplin eller en ideologi!

 

 
Lengsel etter Gud er ikke et psykologisk fenomen

– Ikke forkast Gud bare fordi du ikke kan forklare ham enda, legger Daniel oppmuntrende til.

Han begynner å fortelle om at unge katolikker kan lure på om gudserfaringene de har, og gleden det gir, virkelig kommer fra Gud eller om det bare er placebo.

– Hold fast ved det du opplevde på NUK-leir, i messen eller i bønn. Du har funnet en skatt som gir fred og glede. Den freden du har, trenger også de rundt deg. Ikke mist den.

Han forteller at det er en skatt å akseptere at det finnes en Gud over deg, og at mennesket selv ikke er Gud.

– Mennesket henter sin verdi fra Gud. Mennesket er i sentrum av skapelsen, ikke fordi vi selv har bestemt det, men fordi Gud har ordnet det slik. Det er en neglisjering av mennesket å forkaste at vi har åndelige behov. At vi opplever en lengsel mot noe som er større enn oss selv er ikke bare noe psykologisk. Hvis jeg sier at jeg søker kjærlighet svarer folk «så bra», hvis jeg sier at jeg søker Gud er det typisk at folk lurer på om det er noe galt eller om jeg sliter psykisk.  

 

Konverterte på ungdomsskolen

Selv konverterte Daniel som 15-åring. I utgangspunktet var han ateist, men begynte å lure på om Gud finnes etter at han ble eksponert for ting som gjenferd, ouijabrett og nyreligiøsitet gjennom populærkulturen. Derfor tuller han med at han skal skrive en bok som heter «How the devil turned me catholic», og referer til de satanistiske elementene i nyreligiøsiteten.

– Jeg lurte på hvor gjenferdene kom fra. Da begynte jeg å lure på om Gud finnes. Og hvorfor eksisterer noe fremfor at ingenting? Det spørsmålet fikk mye å si for meg. Jeg begynte å søke svar i filosofien. Det var St. Thomas Aquinas sine skrifter som tok bort all tvil om Guds eksistens. Aquinas prøver også å forklare hvorfor ting skjer her og nå. Det gjorde at Gud ble nær, han ble plutselig håndfast.