Boklansering: Den andre siden av Langslet

 

IMG_5258.JPG

OM MIN VENN: Nils Heyerdahl er ute med biografi om Lars Roar Langslet. – Han var, som det sto som overskrift i en artikkel om ham i Dagbladet: «Politiker og skjønnånd», sier forfatteren. Heyerdahls bok handler om Langslet som katolikk, humanist - og «skjønnånd». 

 

De siste syv år har Nils Heyerdahl arbeidet med en biografi om sin nære venn Lars Roar Langslet, én av 1900-tallets største norske kulturpersonligheter.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Langslet var Høyres ledende verdikonservative tenker gjennom 70- og 80-tallet; han var kultur- og vitenskapsminister i Willochs regjeringer fra 1981–1986, og avskaffet NRKs monopol på kringkasting i 1981. Men det var noe som lå ham nærmere på hjertet enn politikk: Den katolske kirke, trosfellesskapet, vennskapet, filosofien, litteraturen, musikken, billedkunsten. Det T.S. Eliot engang beskrev som «the prepolitical area», det før-politiske området, og som er tema for Heyerdahls biografi på St. Olav forlag.

– Hvorfor følte du deg kallet til å skrive denne boken?

– Jeg kjente behov for å gi en slags kvittering for alt Lars Roar Langslet betydde for meg selv og for mange andre. Jeg regnet med at det ville komme en biografi om politikeren Langslet, vår første kulturminister. Men som venn, idéhistorie-kollega og trosfelle i over 50 år, innbilte jeg meg at jeg hadde forutsetninger for å skrive en bok om det som betydde mest for ham: Kirken, trosfellesskapet, vennskapet, filosofien, litteraturen, musikken, billedkunsten, sier den erfarne journalisten, redaktøren og språkmannen. I årene 1967 til 1972 arbeidet han sammen med Langslet som medredaktør i det liberal-konservative Minervas Kvartalsskrift. Senere var Heyerdahl forlagsredaktør i St. Olav forlag og tre tiår i NRK, fra 1991 til 2011 som sjef for Radioteatret. Han var preses i Det Norske Akademi fra 2011 til 2021. Nå er han redaktør av St. Olav katolsk magasin.

 

De vanskelige tema

Boken kommer ut på St. Olav forlag, er på 325 sider og støttet både av Det faglitterære fond i NFFO og Fritt Ord. Den har vært i emning siden Langslet døde i 2016.

– Hva har voldt deg mest hodebry?

– Å skrive om temaer Lars Roar selv omga med den største diskresjon det aller meste av sitt liv: legning, kjærlighetslengsel, hans søken etter en bekreftende omsorg, både religiøst og på det rent menneskelige plan. Det var heller ikke enkelt å skrive om hans engasjement og klare standpunkter i saker som fremdeles er kontroversielle i Kirken: for eksempel homofili, kirkelige reformer og «medlemsregistreringen», sier Heyerdahl.

– Du kaller boken «Den andre historien» – hva legger du i det?

– I 1994 utga Lars Roar en selvbiografi som han kalte «Fra innsiden. Glimt fra et halvt liv i politikken». Der fortalte han historien om sitt politiske liv, men antydet samtidig at det var andre sider ved livet han var vel så opptatt av. Det er denne andre historien jeg har prøvd å skrive.

 

 

Kvalbein, Isaksen og Hjelmeland

Boken lanseres mandag 15. januar på Litteraturhuset i Oslo. Da ønsker St. Olav forlag velkommen til «en lun januarkveld» hvor gjestene kan varme seg på musikk og tanker av ypperste kvalitet:  

– Her bidrar en gruppe venner av Lars Roar. Cellisten Aage Kvalbein vil spille Bach, tidligere politiker Hallgrim Berg vil fortelle om hallingdølen og stortingskollegaen Langslet, redaktør og tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen vil snakke om Lars Roars betydning for ham og andre unge konservative, skuespiller og teatersjef Bjarte Hjelmeland vil synge og lese en tekst av Lars Roar. Og så skal jeg vel selv «bokbades» av forlagssjef Kristine Dingstad, sier forfatteren.

Arrangementet begynner kl. 18.00 i Wergeland-salen. Det er fri entré.

– Det høres ut som dere har lagt vinn på å lage et arrangement i Langslets ånd?

– Presist! Han var, som det sto som overskrift i en artikkel om ham i Dagbladet: «Politiker og skjønnånd». Vi tror det er et opplegg han ville satt pris på, sier Heyerdahl og ønsker alle hjertelig velkommen til lanseringingen av boken «Den andre historien – katolikken og humanisten Lars Roar Langslet» mandag 15. januar.

 

 

Boklansering: «Den andre historien» 

 • Sted: Litteraturhuset i Oslo IMG_5293.JPG
 • Tid: Mandag 15. januar kl. 18.00
 • Program:
  • Musikk ved Aage Kvalbein
  • Opplesning ved skuespiller Bjarte Hjelmeland 
  • Boksamtale ved forlagssjef Kristine Dingstad og forfatter Nils Kr. Heyerdahl 
  • Boksalg, signering og enkel servering. 

 

Om boken

 • Tittel: «Den andre historien – katolikken og humanisten Lars Roar Langslet»
 • Forfatterr: Nils Heyerdahl
 • Format: Innbundet
 • Utgivelsesår: 2023
 • Forlag: St. Olav forlag
 • Språk: Norsk, bokmål
 • Antall sider: 325
 • Kan kjøpes her