Historisk kveld på Litteraturhuset i Oslo

bibel2024_lanseringsarr.jpg.webp

BIBEL 2024: Generalsekretær Øyvind Haraldseid innrømmer at det er litt trist at det har tatt Bibelselskapet så lang tid å utgi en Bibel med katolsk kanon. Foto: Bibelselskapet. 

 

Fredag den 15. mars finner en historisk begivenhet sted på Litteraturhuset i Oslo. Da lanserer Bibelselskapet den første norske bibelen med katolsk kanon. 

 

Tekst: Linda Therese Utstøl

 

På Litteraturhuset i Oslo 15. mars markeres en begivenhet som har vært etterlengtet for mange katolikker. Endelig kommer en Bibel på norsk etter katolsk kanon. Den utgis dessuten både på bokmål og nynorsk.

 

I sin tyske bibeloversettelse av 1534 fjernet Martin Luther flere bøker fra sin tradisjonelle plass i Det gamle testamentet, og plasserte dem i midten, altså mellom de to testamentene. Denne tradisjonen ble bevart i Danmark-Norge helt frem til 1891. De deuterokanoniske skriftene, som de betegnes som, forsvant helt ut fra kanon i norskspråklige bibler. Nå publiseres altså for første gang i norgeshistorien en bibelversjon med hele den katolske kanon – der skriftene altså er korrekt plassert i henhold til tradisjonen i den latinske oversettelsen Vulgata og den greske Septuaginta.

 

I et intervju med biskop Erik Varden fra da nyheten først ble kjent sa han: – I en tid hvor mye synes uklart for mange er det grunnleggende at vi leser hele Bibelen, ikke forenklede versjoner og ikke noen sakseklipp her og der, men helheten og at vi situerer oss innenfor den.

 

 Program 

Kl. 18.30: Dørene åpnes

Kl. 19.00: Velkommen og musikalsk innslag

Kl. 19.05: Generalsekretær Øyvind Haraldseid overrekker Bibel 2024-katolsk kanon til Den katolske kirke v/biskop Erik Varden.

Kl. 19.10: Hilsen på vegne av Den katolske kirke i Norge

Kl. 19.20: Foredrag «De glemte bibelbøkene? Om de deuterokanoniske bøkenes historie i Norge» ved Anders Aschim, professor, kirkehistoriker og bibeloversetter.

Kl. 19.50: Pause for påfyll av kaffe og mineralvann

Kl. 20.05: Musikalsk innslag

Kl. 20.15: «Trenger katolikker Bibelen?» - forlagssjef Kristine Dingstad i samtale med biskop Erik Varden

Kl. 20.45: Slutt

 

 

Se intervju med biskop Bernt Eidsvig, biskop Erik Varden og Kristine Dingstad, forlagssjef i St. Olav: 

 

Les mer